Delo (Slovenia)

Po Janši z lastniki POP TV tudi Golob

Pogovor V Pragi so nam potrdili, da je njihov direktor – ta bi lahko vplival tudi na uredniško politiko – obiskal premiera

- Suzana Kos

»Kot pomemben tuji investitor v Sloveniji si skupina PPF prizadeva ohraniti odnose z lokalnimi deležniki. Predsednik uprave PPF Jiří Šmejc se je v okviru svojega nedavnega poslovnega obiska v Sloveniji sestal s predsednik­om vlade Robertom Golobom. Srečanje je bilo brez posebnega dnevnega reda.« Tako so nam v Pragi na sedežu skupine PPF potrdili naše informacij­e o pogovorih premiera Roberta Goloba s predstavni­kom lastnika najbolj gledane in vplivne komercialn­e televizije pri nas, POP TV.

Skupina PPF deluje v 25 državah in investira v več sektorjev, je v odgovoru za Delo poudaril vodja komunicira­nja češkega velikana Leoš Rousek, vključno s inančnimi storitvami, telekomuni­kacijami, mediji, biotehnolo­gijo, nepremični­nami in inženiring­om. Skupina posluje na območju od Evrope do Severne Amerike in Azije. Skupina ima v lasti sredstva v vrednosti 40,13 milijarde evrov in zaposluje 70.000 ljudi po vsem svetu.

Skrivnostn­o srečanje

V Erarju, aplikaciji za prikaz porabe javnega denarja v Sloveniji, v zavihku »lobiranje« srečanje Šmejca in Goloba ni zabeleženo. Zadnja objava o lobistični­h stikih kabineta sedanjega predsednik­a vlade je datirana z 12. decembrom, ko so prijavili lobistični stik po elektronsk­i pošti. Pred tem so protikorup­cijski komisiji prijavil še 18 lobistični­h stikov, vsi so bili po elektronsk­i pošti, zadnji osebni lobistični stik pa se je po tej evidenci zgodil oktobra, in sicer je to bil obisk predstavni­ka Združenja ZZL (Združenja za zakonito lobiranje Slovenije), ki je v kabinetu predsednik­a vlade lobiral za zakon o lobiranju. Informacij­e o Golobovem pogovoru s predstavni­kom češkega lastnika najpomembn­ejše medijske hiše pri nas nismo našli v nobeni drugi objavi.

V Erarju pa je zaznan podoben stik. Gre za srečanje s češkim milijarder­jem Petrom Kellnerjem, ki je konec leta 2019 postal lastnik POP TV in Kanala A. Kellner se je konec leta 2020 srečal z Janezom Janšo. Kot je razvidno iz Erarja, se je Janša s predstavni­ki PPF srečal 3. decembra leta 2020, tema pogovorov pa je bila tudi »medijska krajina v Sloveniji«.

Tedaj je Večer zapisal, da naj bi Kellner zahteval, da je srečanje tajno, vabila na obisk slovenskeg­a premiera pa naj bi dlje časa odbijal. Ta obisk Kellnerja pri Janezu Janši (marca lani je sicer ustanovite­lj in največji lastnik skupine PPF umrl v helikopter­ski nesreči, Šmejc pa je

• Premier se je sestal z enim najbogatej­ših Čehov ter predstavni­kom lastnika POP TV in Kanala A.

• Prijave stika protikorup­cijski komisiji ni bilo.

• Prav tako ni bilo javnega razkritja pogovora.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Skomine politikov po vplivanju na uredniško politiko medijev, ki oblikujejo javno mnenje, niso nove.
Foto Leon Vidic Skomine politikov po vplivanju na uredniško politiko medijev, ki oblikujejo javno mnenje, niso nove.
 ?? Foto Emma Capital ?? Jiří Šmejc je pri 51. letih eden od najbogatej­ših Čehov.
Foto Emma Capital Jiří Šmejc je pri 51. letih eden od najbogatej­ših Čehov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia