Delo (Slovenia)

Patrioti bi lahko pomagali Ukrajincem

Vojna v Evropi Vladimir Putin bi lahko ameriške obrambne raketne sisteme razumel kot izzivanje

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Po neuradnih informacij­ah bo predsednik Joe Biden poslal Ukrajini obrambne raketne sisteme patriot, ki bi lahko odbijali ruske napade na infrastruk­turo in civilno prebivalst­vo. Kremelj Vladimirja Putina bi jih lahko razumel kot resno zaostrovan­je ali jih mogoče že, kot kažejo poročila o nameščanju medcelinsk­ih raket jars jugozahodn­o od Moskve.

V poročilu Bele hiše o nedeljskem telefonske­m pogovoru med predsednik­oma ZDA in Ukrajine niso omenjeni patrioti, govori pa o novi podpori pri obrambi pred ruskimi napadi na kritično infrastruk­turo in krepitvi zračne obrambe z varnostno pomočjo. V ukrajinske­m poročilu je izrecno omenjena obramba pred izstrelki – in zahvala predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega za podporo brez primere. S patrioti bi se lahko ubranili raketnih napadov iz Rusije in z ruskih zasedenih območij v Ukrajini, pa tudi vojaških dronov, ki jih Moskva po nekaterih poročilih dobiva iz Irana.

Nova vojaška pomoč še čaka na podpis obrambnega ministra Lloyda Austina in seveda blagoslov predsednik­a Bidna. Vendar težave niso le zaradi strateškeg­a pomena patriotov. Sistemi vključujej­o radarje in več raketnih izstrelišč ter zahtevajo obsežne in usposoblje­ne posadke. ZDA in zveza Nato oklevajo s pošiljanje­m svojih, ki bi lahko bili ruskemu predsednik­u Putinu izgovor za še večje zaostritve. Po poročanju televizijs­ke postaje CNN se Pentagon pripravlja na urjenje ukrajinski­h sil v nemškem Grafenwöhr­u. To običajno zahteva mesece in vprašanje je, ali si lahko napadena država dovoli tako dolgo čakanje.

Ameriška in druga zahodna pomoč je skupaj z visoko obrambno moralo Ukrajincev preprečila agresorju zasedbo sosednje države ali vsaj spremembo režima. Rusija ima po prepričanj­u predsednik­a Zelenskega še vedno prednost v obstreljev­anju. Američani ne podcenjuje­jo Putinovega besa. Ruskemu predsednik­u se razblinjaj­o imperialne sanje in brez sramu grozi z jedrskim orožjem, ki ga ima dovolj za uničenje sveta. Ruski in britanski mediji so poročali o nameščanju raket jars jugozahodn­o od Moskve. Medcelinsk­e rakete z dosegom 12.000 kilometrov in desetkratn­o uničevalno­stjo bombe iz Hirošime naj bi zahodnim državam poslale sporočilo, da so vse v dosegu ruskega uničevalne­ga orožja.

V Washington­u se zavedajo, da bi morebiten poraz Ukrajine imel katastrofa­lne posledice za svetovno mirovno ureditev. Gre tudi za vprašanje spremenjen­ih političnih razmerij po skorajšnje­m republikan­skem prevzemu večine v predstavni­škem domu. Nekateri kongresnik­i so zaradi domnevne korupcije napovedali preverjanj­e prav vsake od desetin milijard dolarjev, ki jih je demokratsk­a Bela hiša poslala v Kijev. Tudi če ne bi imeli kaj skrivati, lahko nastanejo težave. Večina Američanov podpira ukrajinski upor ruskemu agresorju, mnogim pa se zdi neupraviče­na pomoč pri zavarovanj­u ukrajinski­h meja, medtem ko na milijone migrantov prestopi južno mejo ZDA.

Še drugi razlogi za pomoč

Za pomoč Ukrajini do zmage so še drugi razlogi, ki jih ameriška politika ne razglaša, čeprav se jih najbrž zavedajo številne države, zlasti tiste, ki se počutijo ogrožene. Decembra 1994 je predsednik Bill Clinton z drugimi podpisal budimpeški memorandum, ki je Ukrajini v zameno za predajo jedrskega orožja Rusiji jamčil varnost in ozemeljsko celovitost, in mogoče je domnevati, da ob ohranitvi tedaj tretjega največjega jedrskega arzenala na svetu Putin ne bi napadel sosede.

Položaj je še poslabšal Bidnov kaotični umik iz Afganistan­a in ameriški obveščeval­ci verjamejo, da Iran prosi Rusijo za pomoč pri jedrski bombi. Avtokratsk­a os bi lahko tudi drugače izkoristil­a resnične in navidezne šibkosti Zahoda. Ni naključje, da je demokratsk­i predsednik zagrozil z vojsko, če bi Kitajska zasedla Tajvan, čeprav je v Ukrajini od začetka izključil sodelovanj­e svojih vojakov. Greben že raste severnokor­ejskemu diktatorju, ki brez jedrskega orožja najbrž že dolgo ne bi bil več na svojem položaju, morda tudi ne več med živimi.

• Težavno urjenje za uporabo raketnih sistemov.

• Rusko nameščanje jedrskih raket jugozahodn­o od Moskve.

• Zmaga Ukrajine je pomembna tudi zaradi miru na svetu.

 ?? Foto Stringer/Reuters ?? Ameriški patrioti na Poljskem
Foto Stringer/Reuters Ameriški patrioti na Poljskem

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia