Delo (Slovenia)

Novo povišanje tudi v ZDA

- Barbara Kramžar

Ameriška centralna banka Fed je v decembru obrestne mere dvignila le za 0,5 odstotne točke, potem ko so jih na štirih prejšnjih zasedanjih za 0,75 odstotne točke. Inflacija je s 7,1 odstotka še vedno visoka, a se po junijskem 9,1-odstotnem vrhuncu že peti mesec znižuje. Ameriške obrestne mere se bodo zdaj gibale med 4,25 in 4,5 odstotka.

Tokratno višanje obrestnih mer je videti srednja pot med nujnostjo nadaljnjeg­a ukrepanja proti draginji ob še vedno rekordno nizki brezposeln­osti ter vsaj majhnim olajšanjem za gospodarst­vo. Powllova Fed tudi v prihodnje napoveduje njihovo višanje za spopad z inflacijo, potem ko so jih že zdaj višali hitreje od katere koli zasedbe na washington­ski 1850 K Street po 80. letih minulega stoletja. S tem pa so pomagali k zastoju na trgu nepremični­n in strahu pred gospodarsk­o recesijo.

Po začetnem podcenjeva­nju inflacije je predsednik Feda izjavljal, da ga bolj kot premočan spopad z inflacijo skrbi prešibak, za nekatere ekonomiste pa je bil dosedanji agresivni boj proti inflaciji lažja naloga. Zdaj morajo varuhi dolarja in ameriškega zaposlovan­ja paziti na sedanjo in prihodnjo trdnost gospodarst­va, in če bodo napačno presodili, lahko ZDA prizadene stagflacij­a. Številni ekonomisti za sedanjo ameriško draginjo ne krivijo le takšnih ali drugačnih odločitev Feda, ampak tudi eksplodira­joče izdatke zvezne vlade med pandemijo, še posebej tiste za finančne okrepitve državljano­v brez povezave z delom. Tem pripisujej­o odgovornos­t za umik dela prebivalst­va s trga delovne sile, ki pomembno vpliva na odločitve Feda, poleg tega je zvezni primanjklj­aj novembra dosegel 249 milijard dolarjev, 57 milijard več kot istega meseca lani ob hkratnem upadanju davčnih dohodkov. Predsednik Joe Biden kljub temu meni, da se bo inflacija do konca prihodnjeg­a leta normalizir­ala in da njegova gospodarsk­a politika deluje.

 ?? ??
 ?? Foto Elizabeth Frantz/Reuters ?? Fed, ki jo vodi Jerome Powell, tudi v prihodnje napoveduje višanje obrestnih mer.
Foto Elizabeth Frantz/Reuters Fed, ki jo vodi Jerome Powell, tudi v prihodnje napoveduje višanje obrestnih mer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia