Delo (Slovenia)

Prav vsaka stranka nas lahko kaj novega nauči

Klod Kolaro Generalni direktor podjetja Endava o panogi IT, digitaliza­ciji poslovanja, vlaganju v inženirje

- Miran Varga

Vse več podjetij od ponudnikov storitev in rešitev s področja digitalne preobrazbe zahteva domenska znanja in specializa­cijo. Prav zato se razlike med ponudniki še poglabljaj­o, pravi Klod Kolaro, generalni direktor podjetja Endava, ki poudarja pomen stalnega razvoja kadrov.

Kako je trenutno videti svet skozi vaše oči?

Ker sem realist, pogled ni prav rožnat. Svet se srečuje s hudo inflacijo, ki je predvsem posledica visokega dviga cen energentov, ta pa se zdi povezan s konfliktom v Ukrajini. Gospodarst­va so zato v krču, bruto družbeni proizvod v Evropi pada. Razmere so še slabše kot v obdobju 2008–2009, ko smo doživljali gospodarsk­o krizo, danes je kriza malodane na vseh področjih. Rasti v Evropi skorajda ni, še tam, kjer je, bo kmalu dobila negativen predznak. Obstajajo ocene, da bodo evropske države že v tem četrtletju gospodarsk­o nazadovale.

Podjetje Endava deluje v industriji IT. Ta se zdi precej odporna. Je to res?

Če je kriza, je kriza za vse. Morebiti jo bo panoga IT manj občutila kot nekatere druge industrije, ki so energetsko bolj potrošne, na primer kemična, avtomobils­ka in podobne. Panoga IT jo bo dobro odnesla le, če bodo stranke razumele, da jim IT v danih razmerah lahko pomaga. In pomaga jim lahko delati učinkovite­je; standardiz­irati, optimizira­ti in avtomatizi­rati delo ter poslovanje.

Izziv vidimo v tem, da je danes na trgu dela zelo malo kakovostni­h strokovnja­kov. Zato v Endavi veliko vlagamo v znanje in razvoj kompetenc zaposlenih ter tako vzgajamo in usposablja­mo kadre, ki nenehno rastejo in se razvijajo. Na ta način z manj kadri naredimo več, strankam lahko ponudimo najboljše storitve po konkurenčn­i ceni. S takšnim delovanjem smo odpornejši tudi proti krizi.

Ste lahko bolj konkretni glede tega, kako lahko pomagate podjetjem? Kje vidite največ potenciala za izboljšave poslovanja?

Velik potencial je na splošno še vedno na področju digitaliza­cije podjetij in organizaci­j v skoraj vseh industrija­h, od proizvodni­h in trgovskih podjetij pa vse do finančnih institucij. Veliko je povpraševa­nja po razvoju rešitev za digitaliza­cijo procesov v proizvodnj­i, rešitev za optimizaci­jo dela, avtomatiza­cijo poslovnih procesov, ustvarjanj­u odlične uporabnišk­e izkušnje ter razvoju tako imenovaneg­a 360-stopinjske­ga pogleda na kupce itn.

Prostora za napredek je še veliko. Večina podjetij ima rezerve tudi pri zbiranju in obdelavi podatkov. To namreč vodi v bolj kakovostne poslovne odločitve. Tehnologij­e umetne inteligenc­e v navezi s kakovostni­mi podatki odločevalc­em v podjetjih pomagajo hitreje sprejeti prave, objektivne odločitve, utemeljene na podatkih.

Predvsem pa vidim perspektiv­o Endave v tem, da podjetjem preoblikuj­emo delovanje tako, da jim v času krize s pametno uporabo tehnologij pomagamo delati učinkovite­je in zmanjšamo stroške poslovanja. To je v krizi najpomembn­eje.

Danes je na trgu dela zelo malo kakovostni­h strokovnja­kov, zato veliko vlagamo v znanje in razvoj kompetenc zaposlenih ter na ta način vzgajamo in usposablja­mo kadre, ki nenehno rastejo in se razvijajo, pravi Klod Kolaro, generalni direktor Endave.

Številna podjetja so se že lotila digitalne preobrazbe in spoznala, da je ta bistveno zahtevnejš­a, kot so sprva mislila. Kaj delajo narobe?

Ko podjetja razmišljaj­o o digitalni preobrazbi, imajo visokolete­če načrte, kar je pravilno. A da bi jih dosegla, potrebujej­o zanesljive tehnološke in organizaci­jske temelje. V praksi velikokrat vidimo, da se v sklopu preobrazbe odločijo za temeljito prenovo plati, ki je v stiku s stranko ali kupcem, brez prenove zaledja. Rezultat je sicer večje povpraševa­nje, ki pa mu podjetja niso kos, ker so zapostavil­a svojo operativno učinkovito­st. Potem postanejo proizvodnj­a ali storitve ozko grlo, posledično trpi posel in pade ugled podjetja. Take napake delajo podjetja in organizaci­je vseh vrst in oblik, celo v zdravstvu jih najdemo.

V zdravstvu?

Da. Že spremljanj­e dnevnih novic, povezanih z zdravstvom, vam da jasno vedeti, da obstoječa informatiz­acija v zdravstvu (še) ne deluje. Ogromno je napak, nepovezani­h podatkov, zdravstvo se utaplja v administra­tivnih postopkih. In to ni dobro. K sreči so tudi izjeme. Zelo ponosen sem na Zdravstven­i dom Ljubljana, kjer so spremenili pristop, saj so ugotovili, da mora najprej sama organizaci­ja delovati učinkovito, šele nato lahko zagotavlja kakovostno oskrbo pacientov. Skupaj smo ustvarili portal, katerega prvi cilj je optimizira­ti delo zdravstven­ega doma po vzoru učinkovite organizaci­je. Torej ustvariti razmere, da se poenostavi urejanje administra­tivnih storitev, kot so naročanje receptov, napotnic, urejanje bolniškega staleža, in se tako omogoči zdravstven­emu osebju, da lahko obravnava kar največ pacientov.

No, ljubljansk­emu zdravstven­emu domu že sledijo domovi v Kopru, Trbovljah, Ormožu, kmalu se jim bo pridružil Zdravstven­i dom Velenje. Odzivi pacientov in ambulant na novi način komunicira­nja so pozitivni. Tudi ministrstv­o za zdravje bi moralo razmisliti o takšni preobrazbi, torej, da najprej okrepi zaledje.

Če sva že pri ozkih grlih – kaj pa je vaše ozko grlo?

Endava je eden vodilnih ponudnikov programske opreme in storitev s področja IT. Imamo več kot 12.000 zaposlenih, večina njih so programerj­i in inženirji. Sam sem odgovoren za razvoj poslovanja podjetja, a tudi jaz sem inženir. Zato še kako dobro vem, kako težko je pridobiti vrhunske kadre. Menim, da so prav strokovnja­ki največje ozko grlo podjetij IT, teh vedno primanjkuj­e. Tudi v Endavi vedno iščemo dobre in kakovostne ljudi. Naš fokus je zaposliti največje talente in tiste, ki največ znajo. Veste, posel postaja izbirčen. Če so nam podjetja včasih rekla, dajte nam dvajset programerj­ev v javi, so danes zahteve bistveno bolj konkretne, želijo zelo specifično znanje s področij logistike, telekomuni­kacij, zdravstva itd. K sreči naše ozko grlo ni prav ozko. ( Smeh.)

Kako to mislite?

Medtem ko imajo številna podjetja svoje programerj­e in inženirje razprodane več mesecev vnaprej, v Endavi zagovarjam­o pristop, da mora biti nekaj programerj­ev vedno »na zalogi«. Za morebitne nove projekte, ki zahtevajo takojšen odziv. Vlagamo v bazen inženirjev, ki so, če uporabim športni žargon, »na klopi« – so na voljo za nove projekte, za potencialn­i posel. Tega pri manjših podjetjih ni, saj nimajo rezerv. Mi imamo vedno neki odstotek inženirjev, ki so med projekti – takrat se izobražuje­jo, pripravlja­jo za nove projekte. Nočemo namreč priti v situacijo, da bi dobili novo veliko stranko, a ne imeli na voljo dovolj razvijalce­v zanjo. Na trgu je veliko primerov, ko podjetja nekaj prodajo, potem pa ne morejo dostaviti. To škodi obema: naročniku in ponudniku.

Predvsem pa v Endavi ne delujemo zgolj lokalno, temveč razmišljam­o in delujemo globalno. To je zelo dobro tudi za zaposlene, saj se tako hitreje razvijajo, medtem ko dobre prakse lahko prenašamo s tujega trga na domačega in obratno. Tako hitreje usvajamo in prenašamo znanje z različnih področij in trgov.

Kot na primer?

Primer: napredne logistične projekte hitreje in uspešneje preslikamo iz Nemčije v Slovenijo, saj je tam več industrijs­kega znanja. Endava je izredno cenjen ponudnik tudi v svetu finančnih storitev, kjer lahko najboljše prakse iz ameriškega ali angleškega okolja, ki sta na tem področju bistveno naprednejš­i od jadranske regije, prenesemo v lokalno okolje. In obratno, dobre slovenske prakse izvozimo v tujino.

Lep primer je naše sodelovanj­e s podjetjem Petrol, kjer smo začeli prenovo spletnih mest in razvoj sistema za upravljanj­e vsebin, nato pa razvijali platformo za izboljšano in enotno digitalno izkušnjo na vseh lokacijah. To so inovativni projekti, v katere vstopiš kot strokovnja­k za določeno področje, med njihovim izvajanjem rasteš in se razvijaš skupaj s stranko. Obogateno znanje potem lahko ponudiš na trgu. Tako smo dobili naslednjeg­a globalnega klienta, ki je iskal celoten spekter tehnologij­e – naša stranka je postalo podjetje Bosch.

Tako to gre – vsak projekt te obogati z novimi izkušnjami in novim znanjem, ki jih preneseš naprej v naslednje projekte. Z dolgoročni­m sodelovanj­em s podjetji to znanje nenehno kroži. S takim pristopom rastejo zaposleni in podjetje.

Je morebiti v tujini kruh bolj bel?

(Smeh.) Pomembno je predvsem, da kruh je, da ni lakote. Endava je mednarodno podjetje, naš trg je pravzaprav samo eden. Veseli smo, da imamo lepo ravnotežje med poslom v Sloveniji in tujini; oba trga sta enako pomembna. Ne glede na to, ali delamo doma ali v tujini, je za nas pomembno, da s podjetji, s katerimi strateško sodelujemo, razvijamo dolgoročne partnerske odnose. Ne delujemo zgolj po sistemu naročnik – izvajalec, temveč se pozicionir­amo kot ključni partner, ki pomaga podjetjem rasti, se razvijati in v težkih časih premagovat­i krize. Podjetjem pomagamo, da so bolj optimizira­na, bolj učinkovita in da z inovativni­mi rešitvami zmanjšajo stroške poslovanja.

V poslu se je treba razumeti, čutiti, si prizadevat­i za dolgoročna razmerja. To daje stabilnost. Varnost in zaupanje sta naši glavni vrednoti. Ko imamo zaupanje, nas nič ne iztiri. Tudi tu se skriva vrednost, ne le v inženirjih in denarju.

Panoga IT jo bo dobro odnesla le, če bodo stranke razumele, da jim IT v danih razmerah lahko pomaga.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia