Delo (Slovenia)

Lionel Messi napovedal zmenek z zgodovino

Argentinci merijo na vrh Hrvaška ni bila dorasel tekmec gavčem – Velemojste­r PSG ruši rekorde, toda zanima ga le skok ob bok preteklih prvakov

-

Je naslov svetovnega prvaka res že dolgo oddan Argentini? Pokrovitel­ji in lobiji okrog Svetovne nogometne zveze (FIFA) si želijo, da bi šampionski pokal dvignil prvi virtuoz v argentinsk­em orkestru Lionel Messi, »gavči« so sicer odprli mundial v Katarju, kot se spodobi za bodoče prvake – s porazom proti Savdski Arabiji.

Organska rast ekipe selektorja Lionela Scalonija je doživela izrazit skok tudi v polinalni tekmi s Hrvaško, zato navijači le še razmišljaj­o, na kakšen način se bo Messi v nedeljo popoldne zapisal v nogometne učbenike kot od največjih nogometaše­v vseh časov. lahko na trgu velja tudi več kot 100 milijonov evrov, a je pred njim zagotovo še čas zorenja.

Hrvati niso enotni

Argentina je vložila resno kandidatur­o za osvojitev naslova svetovnega prvaka, toda ne le (zgolj) zavoljo večkrat opaznega »favorizira­nja« sodnikov na tem mundialu. Messi in druščina so bili opazno bolj razpoložen­i od Hrvatov, hitrejši, bolj agresivni in tudi zviti, premogli so vse vrline, ki morajo krasiti pretendent­a za zlati šampionski pokal. Hrvatom se je preprosto zgodil slab dan, morda so celo pregoreli, morda so bili izčrpani od preteklih 120-minutnih bitk z Japonsko in Brazilijo. Kljub dejstvu, da bi bilo »vse drugače«, če sodnik Daniele Orsato ne bi dosodil kazenskega strela pri rezultatu 0:0, ki je bil sporen za vse, razen za upokojeneg­a hrvaškega sodnika Matea Beusana ne, so bili naši južni sosedi pod črto slabši. Argenlije 2014 prizadejal tedanji nemški rezervist Mario Götze.

Izbrali bi Maročane

Argentinci so v Katarju že preživeli nekatere hude izzive, zato so si pred začetkom polinala med Marokom in Francijo zaželeli »lažjo« pot. V anketi športnega dnevnika Ole (N = 51.000) jih je denimo 61 odstotkov izrazilo željo, da bi se v nedeljo na največjem katarskem štadionu Lusail pomerili z Marokom, le 39 % jih je izbralo Francijo.

Scaloni in Messi nista želela polemizira­ti o tekmecih v inalu, Argentinci so padli v trans, zanesljivo pa vsaj v nek svoj ilm, v katerem je konec skrbno načrtovan. Tudi navzven resnično delujejo, kot da jih prav nič ne more vreči iz tira. Messi se ne zmeni niti za imenitna individual­na rekorda, ki ju bo imel v svojih rokah. Enega že ima, potem ko je v polinalu zabil svoj 11. gol na svetovnih prvenstvih, s katerim se je na interni argentinsk­i lestvici zavihtel na vrh. Za velemojstr­om PSG so: Gabriel Batistuta (10), Guillermo Stabile in Diego Maradona (8), Mario Kempes (6), … V inalu bo igral svojo 26. tekmo na šampionati­h sveta, s čimer se bo pri 35 letih in pol odlepil od Lotharja Mathäusa.

Govori tudi tri ure po tekmi

»To so gotovo lepe številke, toda v resnici šteje nekaj drugega. Želimo si postati prvaki, to je največ, kar lahko dosežemo zase in za rojake, katerih podporo čutimo na vsakem koraku. Le še eno dejanje nas loči do tega, vse smo podredili inalu,« je zatrdil Messi, ki naposled deluje, kot se spodobi za Argentinca. Tudi tri ure po tekmi daje intervjuje za domače medije, »vmes« resda žaljivo nahruli kakšnega tekmeca, kot je nedavno Nizozemca Weghorsta, na igrišču pa deluje bojevito, neustrašno in povsem osredotoče­no. Znanja mu tako ali tako ne more odvzeti nihče, zagotovo pa smo pri njem pogrešali »pobalinsko­st«, ki je denimo krasila nekatere pretekle šampione.

»Argentinci naj le uživajo in počnejo, kar jim gre odlično: naj nas naprej podpirajo. Šestič bomo igrali v inalu mundiala, želimo tretjo lovoriko. Ta skupina je prišla daleč, verjemite. Neverjetno je, da smo osvojili južnoameri­ško prvenstvo, prišli v Katar z nizom 36 tekem brez poraza, zdaj smo spet v inalu mundiala! Res se lahko zgodi vse, vendarle gre za nogomet. Toda verjamemo, da bo drugače kot v Riu de Janeiru pred osmimi leti,« je armado navijačev v Dohi in domovini nagovoril Messi pred zadnjim dejanjem. Velemojste­r, ki je v 171 tekmah za Argentino zabil že 96 golov – med njegove žrtve se je poleti 2014 vpisala tudi Slovenija –, je potrdil, da je Katar 2022 njegov zadnji mundial, zato ve, kako veliko bo zanj na kocki v nedeljo ob 16. uri po slovenskem času.

 ?? Foto Odd Andersen/AFP ?? Tudi Indijci in drugi migrantski delavci v Katarju stiskajo pesti za Argentino.
Foto Odd Andersen/AFP Tudi Indijci in drugi migrantski delavci v Katarju stiskajo pesti za Argentino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia