Delo (Slovenia)

ECB: Recesija bo kratka in plitka

Denarna politika Na prihodnjih sejah bodo potrebni nadaljnji dvigi obrestnih mer, meni guverner Boštjan Vasle

- Nejc Gole

Svet ECB pričakuje, da bo obrestne mere »še precej zviševal, ker je inflacija daleč previsoka in bo po projekcija­h predolgo ostala nad ciljno ravnjo«. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je po včerajšnji seji sveta ECB, ki je za 0,5 odstotne točke dvignil ključne obrestne mere, za Delo dejal: »Trenutna gibanja in napovedi inflacije kažejo, da bodo na nekaj prihodnjih sejah potrebni nadaljnji dvigi obrestnih mer s podobnim tempom, kot smo ga sprejeli včeraj.«

Na ravni guvernerje­v smo se zavezali, da bodo naše odločitve glede normalizac­ije denarne politike odvisne od tega, kako se bodo gibali inflacija in nekateri drugi kazalniki, je povedal Vasle. Bo pa proces kvantitati­vnega zaostrovan­ja – zmanjševan­je obsega vrednostni­h papirjev – precej dolgotrajn­ejši, saj so zneski v bilancah precej visoki. Svet ECB je obravnaval tudi nove napovedi gospodarsk­ih gibanj in inflacije, po katerih naj bi bila »recesija kratka in plitka«. Vasle je komentiral, da so napovedi gospodarsk­e rasti manj pesimistič­ne kot septembra. Medtem nova napoved inflacije kaže, da bo ta bolj dolgotrajn­a. Letos naj bi znašala 8,4 odstotka, prihodnje leto naj bi se spustila na 6,3 odstotka, v letih 2024 in 2025 pa naj bi bila 3,4- in 2,3-odstotna. Na naše vprašanje o gospodarsk­ih gibanjih v Sloveniji je dejal, da se je rast pri nas v zadnjih mesecih leta umirila in bo ostala razmeroma nizka tudi v prihodnjem letu, »vendar ne bo prešla v negativno območje«. Inflacija naj bi v prvi polovici prihodnjeg­a leta prešla vrh, konec leta pa bo opazno nižja kot letos v tem času.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je še četrtič letos osrednje obrestne mere v območju z evrom zvišal, tokrat za 0,5 odstotne točke. Decembrski dvig je bil po pričakovan­jih nižji od prejšnjih dveh. Od julija so obrestne mere zvišali za skupno 2,5 odstotne točke. Vendar svet ECB pričakuje, da bo obrestne mere »še precej zviševal, ker je inflacija daleč previsoka in bo po projekcija­h predolgo ostala nad ciljno ravnjo«.

Svet ECB je za normalizac­ijo denarne politike zaradi visoke inflacije začel dvigovati obrestne mere julija, takrat je ključne obrestne mere zvišal za 0,5 odstotne točke, septembra in oktobra je sledil dvig za 0,75 odstotne točke, tokrat pa je bil dvig spet nekoliko manj obsežen.

Obrestna mera za operacije glavnega refinancir­anja, ki velja za glavno, bo tako po novem 2,5 odstotka, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila 2,75 odstotka, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita oziroma depozitna obrestna mera pa dva odstotka.

V Sloveniji gospodarsk­a rast ne bo prešla v negativno območje.

V ECB dvige obrestnih mer napoveduje­jo tudi v prihodnje. Svet Evropske centralne banke namreč ocenjuje, da bo treba obrestne mere še precej zviševati z enakomerni­m tempom, preden bodo dosegle ravni, ki so dovolj restriktiv­ne, da bi se inflacija čim prej vrnila na srednjeroč­ni cilj pri dveh odstotkih: »Z ohranjanje­m obrestnih mer na restriktiv­nih ravneh se bo inflacija sčasoma znižala zaradi zaviranja povpraševa­nja. To bo preprečeva­lo tudi tveganje vztrajnega zviševanja inflacijsk­ih pričakovan­j.«

ECB znižala napovedi za prihodnje leto

Z dvigi obrestnih mer ECB poskuša zajeziti inflacijo in se približati cilju, ki je pri dveh odstotkih. V evrskem območju je novembrska inflacija znašala deset odstotkov, medtem ko oktobra 10,6 odstotka. Analitiki v Frankfurtu so objavili tudi nove gospodarsk­e napovedi. Pričakujej­o, da bo inflacija letos v povprečju znašala 8,4 odstotka, prihodnje leto 6,3 odstotka, v letu 2024 pa naj bi padla na 3,4 odstotka. S tem so nekoliko zvišali svoje napovedi rasti cen, in sicer so septembra napovedova­li 8,1-odstotno inflacijo letos in 5,5-odstotno prihodnje leto.

Medtem so v ECB nekoliko zvišali pričakovan­ja gospodarsk­e rasti v območju z evrom za letos, in sicer s 3,1-odstotne rasti na 3,4-odstotno ter znižali za prihodnje leto z 0,9- na 0,5-odstotno rast BDP. »V sedanjem in naslednjem četrtletju bi lahko prišlo do krčenja gospodarst­va v evroobmočj­u zaradi energetske krize, visoke negotovost­i, vse šibkejše svetovne gospodarsk­e aktivnosti in strožjih pogojev financiran­ja. Po najnovejši­h projekcija­h strokovnja­kov Evrosistem­a naj bi bila recesija razmeroma kratka in plitva. Vseeno bo rast naslednje leto predvidoma umirjena in je bila v primerjavi s prejšnjimi projekcija­mi precej popravljen­a navzdol,« so sporočili.

V Sloveniji gospodarsk­a rast ne bo prešla v negativno območje, je ocenil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, kot pišemo na prvi strani.

Umik likvidnost­i s trga

Svet ECB je skladno z napovedmi razpravlja­l tudi o načrtu za postopno zmanjšanje bilančne vsote

ECB, ki je v času zadnjih kriz in izvajanja programov odkupovanj­a obveznic ter obsežnih dolgoročni­h posojil bankam močno narasla.

Od začetka marca 2023 dalje se bo portfelj v okviru rednega programa nakupa vrednostni­h papirjev zmanjševal »postopno in predvidlji­vo«, saj centralne banke evrskega območja ne bodo ponovno investiral­e glavnice zapadlih obveznic. Zmanjšanje bo do konca drugega četrtletja 2023 v povprečju znašalo 15 milijard evrov na mesec, sčasoma bo določena tudi dinamika v obdobju po tem.

• Od julija so obrestne mere zvišali za skupaj 2,5 odstotne točke

• Inflacija bo letos v povprečju znašala 8,4 odstotka.

• Svet ECB je razpravlja­l tudi o načrtu za postopno zmanjšanje bilančne vsote

 ?? ?? Gospodarsk­a rast v Sloveniji ne bo negativna, meni guverner BS Boštjan Vasle.
Gospodarsk­a rast v Sloveniji ne bo negativna, meni guverner BS Boštjan Vasle.
 ?? ?? ECB, ki ga vodi Chirstine Lagarde, je za normalizac­ijo denarne politike zaradi visoke inflacije začela dvigovati obrestne mere julija.
ECB, ki ga vodi Chirstine Lagarde, je za normalizac­ijo denarne politike zaradi visoke inflacije začela dvigovati obrestne mere julija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia