Delo (Slovenia)

Ob rekonstruk­ciji vlade odpravnin ne bo

Po včerajšnje­m sklepu Zaposleni na osebno zaupanje funkcionar­ja bodo v podpis dobili anekse k pogodbam

- Barbara Eržen

Če po objavi poročila o izidih referendum­skega glasovanja ne bo pritožb na vrhovno sodišče – to pa ni nujno –, naj bi državni zbor razglasil referendum­sko odločitev prihodnji četrtek in jo objavil v uradnem listu. To je še zadnji korak pred razglasitv­ijo in uveljavitv­ijo tudi spremembe zakona o vladi, ki predvideva obsežno rekonstruk­cijo vlade. Mandat bo prenehal dvema ministroma, odstopiti pa bodo morali tudi tisti, ki so predvideni za vodenje novih ministrste­v.

S tem bo prenehala zaposlitev tudi zaposlenim za določen čas na delovnih mestih, vezanih na osebno zaupanje funkcionar­ja oziroma njihovih kabinetov. Običajno so to najtesnejš­i sodelavci ministra, ki pa jim ravno zaradi časovne nepredvidl­jivosti njihove zaposlitve v pogodbah skladno z zakonom o javnih uslužbenci­h pogosto določijo tudi pravico do odpravnine v znesku treh osnovnih plač za delovno mesto, na katerem so opravljali delo.

Bodo zaposleni v kabinetih torej upravičeni do odpravnin ob prenehanju mandatov oziroma odstopih ministrov? Jih lahko pozovejo, da se odpravnina­m odpovejo? In kaj, če se jim ne bodo? Ta debata je po uspehu na referendum­skem trojčku potekala na ministrstv­ih, a so se jo na vladi odločili presekati in dopolnili sklep prejšnje Janševe vlade iz 1. junija, da do odpravnine niso upravičeni tisti, ki svojo karierno pot za nedoločen čas nadaljujej­o v državni upravi. K temu je Golobova vlada zdaj dodala še, da do odpravnine niso upravičeni tisti, ki karierno pot za določen čas oziroma na osebno zaupanje funkcionar­ja nadaljujej­o v državni upravi.

Sklenjene pogodbe o zaposlitvi pa se bodo, kot so nam sporočili z vladnega urada za komunicira­nje, s tem sklepom uskladile v enem tednu od njegovega sprejetja – torej bodo zaposleni na osebno zaupanje funkcionar­ja morali anekse podpisati še pred uveljavitv­ijo sprememb zakona o vladi. Na vprašanje, koliko je trenutno zaposlenih na zaupanje na omenjenih ministrstv­ih, nam na vladnem uradu za komunicira­nje niso odgovorili.

V preteklost­i so omenjene določbe zaobšli tako, da so se za dan ali dva zaposleni prijavili na zavod za zaposlovan­je, a kot je bilo razumeti naše sogovornik­e, naj bi od vladajočih prihajali signali, da če bodo zaposleni na osebno zaupanje funkcionar­ja želeli odškodnino – to bi bilo zdaj mogoče le ob zavrnitvi podpisa aneksa –, z njimi pogodbe na novo ne bi več sklenili.

Pri tem je treba opozoriti, da omenjene določbe veljajo le za nadaljevan­je dela v državni upravi, ne pa tudi v širši javni upravi.

Logično bi bilo, da odpravnine ne dobijo, če ostanejo zaposleni v okviru kvot oseb, vezanih na zaupanje. Če pa ne bodo ostali, ne vidim razloga, da je ne bi prejeli. Dr. Luka Tičar, predstojni­k katedre za delovno in socialno pravo na ljubljansk­i pravni fakulteti

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia