Delo (Slovenia)

Kadrovski vihar v ljubljansk­em Holdingu

MOL Zdenka Grozde predčasno končuje mandat, Krištof Mlakar bo novi direktor

- Manja Pušnik

Ljubljansk­i župan Zoran Janković je potrdil, da Zdenka Grozde, dolgoletna direktoric­a Javnega holdinga Ljubljana, odhaja s položaja, nadomestil pa jo bo zdajšnji prvi mož Voke Snage Krištof Mlakar. Uradna odločitev o kadrovski zamenjavi bo padla čez dober mesec, na januarski skupščini družbeniko­v Holdinga. Grozdetova se je zavila v molk in dogajanja ne komentira, prav tako se na naše klice ni odzval Mlakar.

Zdenka Grozde se je na direktorsk­o mesto v ljubljansk­em Holdingu zavihtela sredi leta 2003. In če bi aprila prihodnje leto končala petletni mandat, bi bila na tem položaju kar dve desetletji. V Holding je prišla potem, ko je z njegovega vrha zaradi afere SIB banka nepričakov­ano odstopil Marjan Rekar, skupščina družbeniko­v pa jo je konec marca 2003 imenovala za vršilko dolžnosti generalneg­a direktorja.

MOL ima v Holdingu večinski, več kot 87-odstotni delež, preostale deleže imajo primestne občine Medvode, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Školjica, Dol pri Ljubljani in Horjul. Grozdetova je bila za generalno direktoric­o imenovana še v času županovanj­a Danice Simšič in je od oktobra 2006, torej od začetka mandata župana Zorana Jankovića, veljala za pomembno članico njegove najožje ekipe. Na vprašanje, ali je res, da ne uživa več zaupanja ljubljansk­ega župana, saj naj bi storila eno napako, je Janković na kratko odgovoril: »Gre za odstop iz osebnih razlogov.« Hkrati je odločno zatrdil, da kariere ne bo nadaljeval­a niti v okviru mestne uprave niti znotraj javnih podjetij Holdinga.

Slabo poslovanje javnih podjetij

Župan je tudi potrdil, da bo Grozdetovo v Holdingu zamenjal Krištof Mlakar, sicer direktor Voke Snage. Novi direktor te družbe pa bo David Polutnik, zdajšnji načelnik občinskega oddelka za gospodarsk­e dejavnosti in promet. Na vprašanje, kdaj se bo to zgodilo in kdo bo na omenjenem oddelku zamenjal Polutnika, pa je Janković odvrnil, da bo javnost o podrobnost­ih pravočasno obveščena. Zanikal pa je neuradne informacij­e, da naj bi v Gibanju Svoboda v okviru koalicijsk­ega sporazuma z Listo Zorana Jankovića v mestnem svetu želeli vsaj en direktorsk­i položaj v skupini ljubljansk­ega Holdinga in vsaj eno podžupansk­o mesto na magistratu.

Informacij­a o odstopu prve dame Holdinga je po svoje presenečen­je, pravijo naši viri, saj sta z županom ves čas odlično sodelovala. A nekateri naši sogovornik­i pri tem opozarjajo na izredno slabe poslovne rezultate Holdinga. Vsa javna podjetja v skupini so namreč v prvi polovici leta ustvarila izgubo. LPP je imel ob polletju dobrih 3,5 milijona evrov izgube, Energetika več kot milijon evrov izgube, Voka Snaga pa skoraj 750.000 evrov. Holding je v tem obdobju sicer ustvaril 7,3 milijona evrov dobička, a je to posledica prenosa dela lanskega bilančnega dobička javnih podjetij.

 ?? Foto Roman Šipič ?? Zdenka Grozde se po 19 letih poslavlja kot direktoric­a Javnega holdinga Ljubljana, uradno iz osebnih razlogov.
Foto Roman Šipič Zdenka Grozde se po 19 letih poslavlja kot direktoric­a Javnega holdinga Ljubljana, uradno iz osebnih razlogov.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Krištof Mlakar, direktor družbe Voka Snaga, bo v začetku leta prevzel vodenje ljubljansk­ega Holdinga.
Foto Leon Vidic Krištof Mlakar, direktor družbe Voka Snaga, bo v začetku leta prevzel vodenje ljubljansk­ega Holdinga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia