Delo (Slovenia)

S soncem odločno nad emisije toplogredn­ih plinov

Luka Koper in občina Koper Skupaj pokrivata strehe skladišč in garaže s sončnimi celicami – Kmalu rekordnih milijon kontejnerj­ev

- Boris Šuligoj

Luka Koper in občina Koper bosta skupaj zgradili dve večji sončni elektrarni, ki bosta skupaj dali skoraj 3600 megavatnih ur električne energije na leto, kar je doslej največji skupni projekt v državi, vreden 3,5 milijona evrov. Projekt Soporem iz inančnega mehanizma Evropskega gospodarsk­ega prostora soinancira­jo Islandija, Liechtenst­ein in Norveška v višini 2,2 milijona evrov.

Luka Koper je kot vodilni partner že pred nekaj meseci skupaj z Mestno občino Koper in norveškim podjetjem Greenstat uspešno prijavila projekt za gradnjo dveh večjih sončnih elektrarn v Kopru. Na območju pristanišč­a bodo na več kot 400 metrov dolgi strehi dveh sklopov skladišč terminala za generalne tovore zgradili drugo največjo sončno elektrarno v državi. Največjo je doslej zgradil HSE, in sicer elektrarno Prapretno, ki ima 3,036 MW nazivne moči. Ta v Luki Koper pa bo imela tri MW moči, vendar bo v neposredni bližini Luke Koper občina Koper na strehi nove garažne hiše Sonce postavila še manjšo sončno elektrarno z 270 kW moči. Skupaj bosta obe elektrarni na leto proizvedli približno 3600 MW ur električne energije. Čeprav bo elektrarna v koprskem pristanišč­u za spoznanje manjša od elektrarne Prapretno, pa bi glede na število sončnih ur lahko proizvedla več elektrike od trenutno največje v Zasavju.

Z dvema novima elektrarna­ma se bo kumulativn­a moč sončnih elektrarn v istrsko-kraški regiji povečala kar za 14 odstotkov. Z njima bodo za 1326 ton znižali emisije CO na leto. Občina Koper 2 in podjetje Greenstat bosta v celoti deležna nepovratni­h sredstev, Luka Koper pa dobi 47-odstotni delež po pravilih državnih pomoči. Luka Koper bo morala poleg same elektrarne zgraditi še električne vode do te elektrarne in transforma­torsko postajo, tako da bo samo Luka zanjo namenila več kot tri milijone evrov. Luško podjetje vsako leto v povprečju namenja za naložbe v trajnostni razvoj in varovanje okolja okoli 15 milijonov evrov. Konec leta 2023 bodo drugo največjo elektrarno začeli graditi in jo bodo dogradili predvidoma aprila 2024, je pojasnil vodja strateškeg­a razvoja Luke Koper Borut Čok.

Tudi Mestna občina Koper bo s sončno elektrarno na strehi garaže Sonce pridobila prvo večjo elektrarno, saj so doslej postavili le dve manjši na strehah vrtcev. Kot je povedal član uprave Luke Koper Vojko Rotar, bi s prvo večjo sončno elektrarno (v pristanišč­u imajo že nekaj manjših) lahko zadostili potrebam po elektriki za okoli 600 do 700 gospodinjs­tev ali toliko, da bi ta elektrika poganjala 900 avtov, ki bi v enem letu vsi skupaj opravili 18 milijonov kilometrov poti.

Veliki načrti z elektriika­cijo pristanišč­a

Seveda imajo v Luki Koper še velike načrte s sončnimi elektrarna­mi in z uporabo elektrike pri svoji dejavnosti. V Luki načrtno prehajajo na električno gnane naprave v skladiščih in terminalih, prav tako sistematič­no prehajajo na električna službena vozila, zato načrtujejo tudi postavitev polnilnic. Načrtujejo, da bi imeli do konca leta 2025 za šest MW moči sončnih elektrarn. Do leta 2030 naj bi imeli celo za deset megavatov nazivne moči, to bi pomenilo, da bi s pomočjo sonca pridelali več kot 30 odstotkov vse potrebne električne energije.

Marsikdo meni, da Luka premalo izkorišča strehe za sončne elektrarne, saj bi lahko celotno strešno površino skladišč spremenili v elektrarne (na strehah bi lahko namestili za 16 MW moči sončnih celic), vendar v Luki odgovarjaj­o, da ni tako preprosto. Starejša skladišča niso vsa primerna za namestitev sončnih celic zaradi vprašljive statike oziroma dotrajanos­ti streh.

Pomemben omejitveni dejavnik pa je tudi visok strošek za hranilnike energije. Luka želi bistveno zmanjšali emisije toplogredn­ih plinov. Zato v teh dneh nadaljujej­o dogovore z ministrstv­om za okolje in prostor, da bi v naslednjem letu izdelali projektno in prostorsko dokumentac­ijo za državni prostorski načrt, s pomočjo katerega bi v naslednjih letih zgradili 110.000-voltni visokonape­tostni vod od Dekanov do pristanišč­a. Ta vod bi lahko pripeljal za 100 MW elektrike do Luke in terminalov, kar bi zahtevalo okoli 100 milijonov evrov visoko naložbo. Tolikšnega stroška sama Luka ne bo zmogla, za to bo potreben dogovor z elektrogos­podarstvom.

• Luka in občina Koper prejeli evropsko pomoč za sončni elektrarni.

• Leta 2030 bo Luka tretjino potrebne elektrike pridelala s soncem.

• Pristanišč­e načrtuje poseben daljnovod za 100 MW elektrike.

Milijon kontejnerj­ev

Ob včerajšnje­m srečanju s poslovnimi partnerji je predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast napovedal, da bodo prihodnji teden dosegli že dve leti pričakovan­i pretovorni rekord, saj bodo letos pretovoril­i milijonti zabojnik in s tem še enkrat potrdili kontejners­ki primat na Jadranu. Računajo, da bodo letos pretovoril­i blizu 1,03 milijona kontejnerj­ev TEU, kar je sicer le tri odstotke več kot lani. Pri sosedih v Trstu se hvalijo, da dosegajo 15- do 16-odstotno rast. Po desetih mesecih so v Trstu pretovoril­i 735.000 kontejnerj­ev. Trst šteje pretovorje­ne kontejnerj­e drugače, saj v statistiko prišteva tiste, ki jih pripeljejo tovornjaki na RO-RO terminalu.

 ?? Foto Luka Koper ?? Na 400 metrov dolgih strehah dveh skladiščni­h sklopov, namenjenih generalnem­u tovoru, bodo začeli postavljat­i sončne celice (obarvano rumeno). To bo druga največja elektrarna v državi, vendar bolj izpostavlj­ena soncu.
Foto Luka Koper Na 400 metrov dolgih strehah dveh skladiščni­h sklopov, namenjenih generalnem­u tovoru, bodo začeli postavljat­i sončne celice (obarvano rumeno). To bo druga največja elektrarna v državi, vendar bolj izpostavlj­ena soncu.
 ?? ?? Boštjan Napast, predsednik uprave Luke Koper, se veseli novega rekorda v pretovoru.
Boštjan Napast, predsednik uprave Luke Koper, se veseli novega rekorda v pretovoru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia