Delo (Slovenia)

Prihodnja zima bi lahko bila še hujša za dobave plina

Ruski plin Če bodo pogodbo za alžirski plin izvajali ustrezno, Slovenija ne bi smela imeti večjih težav z dobavami

- Borut Tavčar

Golob za dinamično kapico

Tudi za plinsko kapico še ni jasnega kažipota. Voditelji so vroč kostanj vrnili ministrom za energetiko, ki se bodo spet sestali v ponedeljek. Glavni točki razhajanj sta, kako visoka bo kapica in katere borze bi vključeval­a. Po osnovnem predlogu bi veljala le za najpomembn­ejše vozlišče, nizozemski TTF. »Popolnoma irelevantn­o je, če bo kapica deset evrov višja ali nižja,« je ob prihodu na vrh dejal Golob. Po neuradnih informacij­ah naj bi bila kapica okoli 200 evrov za megavatno uro.

Popravni mehanizem bi se sprožil, če bi bila cena tri dni zapored nad mejno vrednostjo. Drugi pogoj za sprožitev je, da bi bila cena 35 evrov nad ceno utekočinje­nega plina na globalnih trgih. Po premierovi­h besedah je jasno, da bo v ponedeljek sprejeta odločitev, četudi ne bo soglasja držav članic. Golob ni zagovornik iksne cene, temveč dinamične kapice, ki se prilagaja po formuli. Omenil je tudi možnost, da bi bila najprej le iksna, čez nekaj mesecev pa bi vpeljali še dinamično, saj da je takšna rešitev edina, ki bo delovala.

Impresiven napredek Evropske unije pri zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina in napolnjeno­st skladišč bo treba prihodnjo zimo še nadgraditi. Grozi namreč pomanjkanj­e skoraj 30 milijard kubičnih metrov zemeljskeg­a plina, ki bi ga lahko po analizi mednarodne agencije za energijo IEA vsaj omejili z učinkovito­stjo, obnovljivi­mi viri, toplotnimi črpalkami, varčevanje­m in novimi viri plina. Slovenija je že zmanjšala porabo.

Evropska komisija pričakuje, da bodo države članice zmanjšale porabo plina za 15 odstotkov do marca. Slovenska poraba je med avgustom in novembrom po podatkih Plinovodov padla za 14,5 odstotka, delno zaradi sorazmerno visokih temperatur, delno zaradi visokih cen. Zlasti je zmanjšala porabo industrija, jeklarji delajo v ciklih, ne vseskozi, Talum, denimo, pa je skrčil porabo zemeljskeg­a plina na vsega 10 odstotkov. Prebivalst­vo tega pritiska zaradi regulacije cen ne čuti tako močno, se strinjajo tudi v gospodarst­vu, zato takih prihrankov ne gre pričakovat­i. Včeraj je bila poraba 14 odstotkov nižja kot lani.

V Butan plinu pravijo, da se je več podjetij odločilo za utekočinje­ni natni plin, ki ima zagotovlje­no dobavo. Dobavitelj­i zemeljskeg­a plina so zagotovili, da tega energenta ne bo zmanjkalo, pogodbe za prve tri mesece prihodnjeg­a leta so podpisane. Prvi kvartal je tudi ključen, v drugem poraba pade. Dobava plina prihodnjo zimo bo tako spet odvisna od polnjenja skladišč, za Slovenijo pa bo ključno, kako bo izvajala pogodbe za alžirski plin.

Evropa še ni zunaj nevarnega območja

V IEA so po drugi strani opozorili, da bo prihodnja zima še trši test za EU, saj bodo ruske dobave usahnile, dobave utekočinje­nega zemeljskeg­a plina pa bi lahko bile manjše, zlasti če se bo kitajska poraba spet povečala na raven iz leta 2021 in zima v

Evropi ne bo tako mila kot letošnja. »EU je zelo napredoval­a pri zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina, a še ni zunaj nevarnega območja. Veliko okoliščin, ki so letos državam EU omogočile polnjenje skladišč, prihodnje leto ne bo več,« je povedal izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Tveganja lahko zmanjšajo ukrepi za povečanje energetske učinkovito­sti, kar pomeni zlasti prenovo stavb in elektriika­cijo gospodarst­va, vložki v obnovljive vire in toplotne črpalke za ogrevanje. Pomaga tudi dvig proizvodnj­e jedrskih elektrarn in hidroelekt­rarn. Kljub temu lahko v EU zmanjka 27 milijard kubičnih metrov plina. Zato bo treba varčevati in najti nove vire plina.

»Tako Slovenija kot EU trenutno vse sile usmerjata v obravnavan­je izzivov energetske draginje in krize razpoložlj­ivosti za to zimo in vse naslednje. Kakšni bodo rezultati teh prizadevan­j in kako bodo ublažili pritisk pomanjkanj­a virov prihodnjo zimo, bo mogoče presoditi šele poleti 2023,« so odgovorili na ministrstv­u za infrastruk­turo.

Iz Elektra Ljubljana so sporočili, da so priključil­i prvo sončno elektrarno, ki ima dinamično prilagojen­o moč glede na trenutne razmere v omrežju. Njena velikost je 10 kW, gre za povprečno samooskrbn­o elektrarno. Z uvedbo takšnega načina krmiljenja elektrarn predvideva­jo, da se bo število zavrnjenih vlog zmanjšalo za polovico. »Večino vlog za priklop sončnih elektrarn in drugih obnovljivi­h virov na omrežje zavrnemo zaradi težav z napetostjo in ne toliko zaradi preobremen­itev,« je dejal predsednik uprave Elektra Ljubljana Aleksander Zupančič.

Če bomo tekmovali z Združenimi državami na področju, na katerem si v resnici želimo sodelovanj­a, nismo razumeli ničesar.

• Poraba plina se je pri nas zmanjšala za 14 odstotkov.

• Večina zmanjšanja porabe je v podjetjih.

• IEA je predlagala učinkovito rabo, obnovljive vire in varčevanje.

 ?? Foto Ludovic Marin/AFP ?? Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola, slovenski premier Robert Golob, predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen in estonska premierka Kaja Kallas med vrhom voditeljev EU v Bruslju
Foto Ludovic Marin/AFP Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola, slovenski premier Robert Golob, predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen in estonska premierka Kaja Kallas med vrhom voditeljev EU v Bruslju

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia