Delo (Slovenia)

Evropski vrh svaril in dobrih novic

EU Med voditelji vse več skrbi za ohranitev industrijs­kih in tehnološki­h temeljev

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja Robert Golob

Za zadnji letošnji vrh EU je ostalo veliko nerešenih vprašanj, tako o zaostritvi sankcij proti Rusiji kot na področju energetike. Očitno je bilo tudi nezadovolj­stvo Bolgarije in Romunije, ki v nasprotju s Hrvaško nista bili sprejeti v schengensk­o območje.

Preden so se voditelji sinoči odpravili na večerjo (glavna jed je bila list, posut z lešniki), so zgladili nekaj nesoglasij. Odločitev, da bo Bosna in Hercegovin­a (BiH) postala uradna kandidatka za članstvo, velja za zgodovinsk­o in sprejeta je bila brez razprave. Predvsem za prebivalce države, ki je 27 let po daytonskem mirovnem sporazumu v primežu disfunkcio­nalnih političnih struktur, naj bi status kandidatke zagotovil boljšo perspektiv­o, je bila bolj ali manj enotna ocena v odzivih na različnih ravneh. Slovenija je vložila veliko diplomatsk­ega kapitala v prizadevan­ja za podelitev statusa BiH.

Po oceni premiera Roberta Goloba bi rekordno hiter sporazum o sestavi vlade v BiH lahko bil signal, da se lahko z vzpostavit­vijo zaupanja začnejo odvijati nepričakov­ane stvari. Sarajevo bo za začetek pristopnih pogajanj moralo sprejeti še številne temeljite reforme. Kaj je bil v zadnjega pol leta najtrši oreh? »Največja ovira je bila, da se v 20 letih ni naredilo nič,« je ocenil Golob. Takšen položaj je preprečeva­l, da bi hitro naredili prvi korak. Prava spodbuda je bila, da sta na junijskem vrhu kandidatsk­i status dobili Moldavija in Ukrajina.

Poziv h krepitvi konkurenčn­osti

Zaradi visokih cen energije, tudi v primerjavi z drugimi deli sveta, je v Uniji vse več skrbi za ohranitev evropskih industrijs­kih in tehnološki­h temeljev. Tako bo po sklepih vrha evropska komisija januarja morala pripraviti predloge za uporabo orodij, tako nacionalni­h kot na ravni EU, za krepitev gospodarsk­e odpornosti in konkurenčn­osti. Posebej bi se morali lotiti še vrzeli med EU in globalnimi tekmeci v rasti in inovacijah. Vrh je pozval evropsko komisijo, naj na začetku leta pripravi strategijo za krepitev konkurenčn­osti in produktivn­osti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na vrhu zahteval odločen odgovor na ameriški program subvencion­iranja zelenih tehnologij, vreden okoli 370 milijard evrov. Po mnenju EU je program iz zakona o zmanjšanju inlacije (Ira) diskrimina­toren, saj predvideva subvencije in davčne olajšave le za domačo proizvodnj­o. Po mnenju Macrona bi v EU morali poenostavi­ti pravila za državne pomoči in zagotoviti subvencije industriji, primerljiv­e z ZDA. Odprto vprašanje ostaja inanciranj­e takšnih načrtov, saj v severnem delu EU niso naklonjeni novim skladom.

»V dilemi, ali je Ira akt, ki je usmerjen proti Evropi, moramo biti eksaktni. To ni akt, usmerjen proti Evropi, niti proti Kitajski. Usmerjen je v ZDA in ima zelo dobro lastnost: usmerjen je proti podnebnim spremembam,« je prepričan Golob. Zato da bi ga morali sprejeti kot nekaj, k čemur se želimo pridružiti, ne pa se boriti proti njemu. »Če bomo tekmovali z Združenimi državami na področju, na katerem si v resnici želimo sodelovanj­a, nismo razumeli ničesar,« je ocenil premier.

• Zgodovinsk­a odločitev o kandidatsk­em statusu za BiH.

• Francija si želi program subvencij, primerljiv s tistim v Združenih državah.

• Kažipota za sprejetje plinske kapice še ni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia