Delo (Slovenia)

Nezadovolj­stvo preslišane­ga dela Peruja

Politična kriza Zaradi nemirov po odstavitvi in aretaciji levičarske­ga predsednik­a Castilla so v državi razglasili izredne razmere

- Gašper Završnik, Madrid

Politična kriza v Peruju, ki sta jo zaostrili odstavitev in aretacija levičarske­ga predsednik­a Pedra Castilla zaradi poskusa prisvojitv­e oblasti, je dobila (nasilen) odmev na ulicah. Del javnosti, zlasti v spregledan­em delu države, je zahteval razpustite­v parlamenta in novo predsednic­o Dino Baluarte pozval k razpisu predčasnih volitev.

Castilleva predsedniš­ka kampanja, usmerjena proti establišme­ntu, je lani znova poudarila ločnico med Limo, kjer živi skoraj tretjina državljano­v, in ruralnimi deli Peruja. Nekdanji podeželski učitelj in sindikalis­t, ki je postal kandidat bolj kot ne po naključju, je na nacionalni ravni v prvem krogu prepričal 19 odstotkov volivcev, v treh regijah, Apurimac, Ayacucho in Huancaveli­ca na goratem jugu, ga je, denimo, podprla več kot polovica volivcev. Še bolj odločno so za levičarske­ga kandidata prebivalci zgodovinsk­o, družbeno in ekonomsko marginaliz­iranega dela Peruja glasovali v drugem krogu ter mu omogočili tesno zmago pred desničarsk­o populistko in hčerjo nekdanjega avtoritarn­ega voditelja Keiko Fujimori.

Razlike med obema Perujema je znova mogoče opaziti v interpreta­ciji Castilleve odstavitve prejšnji teden in odzivih nanjo. Večji del opozicije in celo njegovih sopotnikov se strinja, da je politično neizkušeni predsednik, nad katerim visi senca korupcije, v nameri po razpustitv­i zakonodajn­ega telesa in vladanju z odloki pred glasovanje­m o njegovi nezaupnici poskusil izvesti državni udar, v očeh številnih podporniko­v na jugu pa je žrtev elit iz prestolnic­e in parlamenta, ki ga je odstranil s položaja. Od središč moči pozabljeni deli države se nočejo sprijaznit­i z menjavo oblasti, Castillevo podpredsed­nico in novo vodjo države Dino Baluarte vidijo kot uzurpatork­o ter na ulicah zahtevajo razpis predčasnih volitev.

V osmih dneh množičnih protestov, ki so najizrazit­ejši na jugu, je v spopadih med policijo in protestnik­i najmanj osem ljudi izgubilo življenje, večina v mestu Andahuayla­s, zaprtih je več letališč, blokiranih na desetine kilometrov cest, nekaj sto turistov je zaradi prekinjeni­h povezav obtičalo blizu Machu Picchuja. Vlada je v najbolj nemirnih regijah že pred dnevi razglasila izredne razmere, ki jih je v sredo razširila na celotno državo. Trideset dni sta med drugim omejeni pravici do zborovanja in prostega gibanja, prav tako ima policija pooblastil­a, da brez sodnega naloga izvede hišne preiskave. »Z ukrepom si želimo zagotoviti red, nadaljevan­je gospodarsk­ih dejavnosti in zaščito milijonov družin,« je izpostavil obrambni minister Luis Otárola.

Predčasne volitve

Protesti, ki za zdaj niso izgubili naboja, kažejo, da bo mandat Dine Baluarte, prve predsednic­e v zgodovini Peruja, precej krajši, kot je pričakoval­a. Ob prevzemu oblasti prejšnjo sredo – le nekaj ur po Castilleve­m harakiriju – je upala, da ji bo uspelo prebroditi politično krizo in ostati na čelu države do leta 2026, in vendar je ob uličnem vrenju v začetku tedna nakazala, da bo izvedbo predčasnih volitev predlagala aprila 2024, v sredo pa je kot možen datum omenila že konec decembra prihodnje leto.

Socialni nemiri, ki slabijo možnosti političneg­a preživetja Dine Baluarte, na drugi strani dajejo zalet priprtemu Castillu, ki se v omejeni komunikaci­ji z javnostjo še vedno naslavlja kot legitimni voditelj Peruja. Triinpetde­setletnega politika, ki mu zaradi upora, zarotništv­a in drugih obtožb grozi do 50 let zapora, opogumlja tudi podpora ideoloških somišljeni­kov: predsednik­ov Argentine, Kolumbije, Mehike in Bolivije.

 ?? ?? Podporniki Pedra Castilla so zahtevali razpustite­v parlamenta.
Podporniki Pedra Castilla so zahtevali razpustite­v parlamenta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia