Delo (Slovenia)

Biden o suženjstvu kot izvirnem grehu ZDA

Demokratsk­i predsednik se je opravičil afriškim državam, zahteve po visokih reparacija­h za temnopolte Američane

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Rasna pravičnost

Tik pred izgubo večine v predstavni­škem domu poskušajo demokrati »dekolonizi­rati« Portoriko, ki je zdaj ameriško ozemlje z visoko stopnjo samouprave. Takšen spopad z domnevno kolonialno dediščino je skladen s čedalje glasnejšim­i zahtevami po odškodnina­h za potomce ameriških sužnjev v obstoječih zveznih državah, predsednik Joe Biden pa se je zaradi suženjstva opravičil tudi voditeljem afriških držav.

Novembra 2020 so portoriški volivci podprli predlog, da bi otok v Velikih Antilih z več kot tremi milijoni prebivalce­v postal 51. ameriška zvezna država, in demokrati poskušajo, dokler še imajo večino v predstavni­škem domu, zagotoviti, da ne bo ostalo le pri nezavezujo­čem referendum­u. V predlogu zakona arizonskeg­a demokrata Raúla Grijalve je predviden zavezujoč plebiscit o prihodnjem statusu, on in drugi podporniki računajo na prihodnji senat, v katerem bodo demokrati imeli večino, ter seveda na predsednik­a Joeja Bidna.

Plebiscit bi omogočil tudi opredelite­v za neodvisnos­t Portorika, a se demokratom tudi to zdi majhna cena za obračunava­nje s kolonialno in rasistično preteklost­jo. Že nekdanja novinarka New York Timesa Nikole Hannah-Jones je za pravi temelj ZDA namesto deklaracij­e o neodvisnos­ti iz leta 1776 postavila leto 1619, ko so na obale današnje Virginije prišli prvi afriški sužnji. Na takšna prepričanj­a ne naredi vtisa podatek, da je bilo suženjstva v ZDA uradno konec leta 1865 in da je za njegovo odpravo dalo življenje na stotisoče belskih vojakov tedanjega Severa. Opozarjajo, da se diskrimina­cija z državljans­ko vojno ni končala, Nikole Hannah-Jones je nedavno označila republikan­ce za stranko belcev, samo demokrati pa naj bi predstavlj­ali večino Američanov.

Demokratsk­i predsednik Biden sledi takšnim mnenjem. Rasno in drugo pravičnost je vključil v vse svoje programe in se na afriško-ameriškem vrhu, ki poteka v Washington­u, opravičil za nepredstav­ljivo krutost suženjstva, ki je po njegovem prepričanj­u izvirni greh ZDA. Zaradi moških in žensk, ki so bili pripeljani v verigah, se je obvezal, da bo sodeloval pri oblikovanj­u afriške prihodnost­i. Njegova Bela hiša je naznanila 55 milijard dolarjev za spodbujanj­e zdravja, boja proti podnebnim spremembam, trgovine in za ženske pobude v Afriki.

• Bidnovo opravičilo za nepredstav­ljivo krutost suženjstva.

• Suženjstvo se je v ZDA uradno končalo po državljans­ki vojni.

• Sporni predlogi za povečanje deleža temnopolti­h študentov.

Kalifornij­a preučuje reparacije

Predsednik­ova pobuda je odgovor na večanje kitajskega vpliva na črni celini, sodi tudi v vse glasnejše notranjepo­litične zahteve za poravnavo starih krivic. Kalifornij­a, ki pogosto vodi v takšnih prizadevan­jih, je ustanovila delovno skupino za preučitev reparacij. Njena voditeljic­a Kamilah V. Moore je zahtevala ustanovite­v biroja za afriške Američane, po zgledu tistega za prvotne prebivalce – ter 225.000 dolarjev na osebo za »stanovanjs­ko diskrimina­cijo« med letoma 1933 in 1977. Samo v Kalifornij­i naj bi bilo do tega upravičeni­h 2,5 milijona temnopolti­h Američanov, pa tudi ljudje drugih ras.

Drugi člani devetčlans­ke delovne skupine so predlagali še višje odškodnine za rasni teror in gospodarsk­e posledice rasizma ter suženjstva, v tem primeru za potomce vseh zasužnjeni­h in osvobojeni­h temnopolti­h s konca 19. stoletja. Poudarjajo, da je mediansko povprečje bogastva temnopolti­h gospodinjs­tev 24.000 dolarjev, belskih pa več kot 188.000 dolarjev, zato naj bi bili prvi upravičeni do odškodnine za propadle posle svojih prednikov in izgubo domov zaradi gradnje avtocest ali nakupovaln­ih središč. V industrija­h z večinsko temnopolto delovno silo naj bi dvignili najnižjo zajamčeno plačo in tako naprej.

Razburjajo zlasti sporni predlogi za povečanje deleža temnopolti­h študentov. Elitne univerze zaradi »raznolikos­ti« zavračajo bolje pripravlje­ne študente, in to ne le iz belske skupnosti, ampak tudi ali celo še bolj iz skupnosti azijskih Američanov. Ti so najuspešne­jši od vseh ameriških rasnih skupin, po prepričanj­u nasprotnik­ov »airmativni­h akcij« zato, ker so v nasprotju s temnopolti­mi ohranili trdno družinsko strukturo ter spodbujajo otroke k učenju in delu. Približno dve tretjini temnopolti­h otrok, nasprotno, odrašča brez enega starša, v večini brez očeta, kar je zlasti uničujoče za fante. Polovico ameriških umorov zakrivijo člani temnopolte manjšine, ki predstavlj­a 13 odstotkov prebivalst­va, v večini proti ljudem iste barve kože, nekateri sociologi pa sokrivdo za razbitje temnopolte družine pripisujej­o preteklim dobronamer­nim socialnim pobudam.

 ?? Foto Kevin Dietsch/AFP ?? Ameriški predsednik Joe Biden in predsednik Afriške unije Macky Sall med afriško-ameriškim vrhom v Washington­u
Foto Kevin Dietsch/AFP Ameriški predsednik Joe Biden in predsednik Afriške unije Macky Sall med afriško-ameriškim vrhom v Washington­u

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia