Delo (Slovenia)

Ob umirjanju rasti se je poslabševa­nje gospodarsk­e klime prekinilo

Umar Brezposeln­ost se je ob nadaljnjem povečevanj­u števila zaposlenih še zmanjševal­a, nadaljeval­o se je realno upadanje povprečne bruto plače

- STA

Rast gospodarsk­e aktivnosti se je ob prehodu v letošnje zadnje četrtletje umirila v večini dejavnosti. Ob tem pa se je poslabševa­nje gospodarsk­e klime novembra prekinilo. Zaupanje se je povečalo v večini dejavnosti, višje je bilo tudi med potrošniki, v Ekonomskem ogledalu navaja Umar.

• Negotovost v mednarodne­m sistemu ostaja velika.

• Brezposeln­ost se je zmanjševal­a.

»Ocenjujemo, da je to med drugim povezano z zmanjšanje­m negotovost­i zaradi dobav energentov to zimo in sprejemanj­em oziroma oblikovanj­em ukrepov za blažitev energetske draginje. Ob tem vrednost kazalnika gospodarsk­e klime ostaja precej nižja kot pred letom, kar je povezano predvsem z medletno nižjim zaupanjem v predeloval­nih dejavnosti­h in med potrošniki,« so pojasnili v Uradu RS za makroekono­mske analize in razvoj (Umar).

Negotovost v mednarodne­m okolju po njihovih navedbah konec leta ostaja velika, razpoložlj­ivi kazalniki razpoložen­ja kažejo na krčenje gospodarsk­e aktivnosti v evrskem območju v zadnjem letošnjem četrtletju. Na veliko negotovost še naprej vplivajo razmere na energetski­h trgih, med pomembnimi tveganji pa so tudi dolgotrajn­ejša povišana inflacija ter obseg in vpliv zaostrovan­ja denarne politike.

• Poraba zemeljskeg­a plina in elektrike je bila nižja kot pred letom.

Medletna rast cen življenjsk­ih potrebščin je novembra vztrajala na visoki ravni. V zadnjih treh mesecih je bila inflacija okoli desetodsto­tna in nekoliko nižja kot v poletnih mesecih. »Inflacija je široko osnovana, k njej pa je novembra največ prispevala rast cen hrane in brezalkoho­lnih pijač, ki so bile medletno višje za 19 odstotkov,« so zapisali v Umarju. Visok je ostal tudi prispevek rasti cen energentov, predvsem cen trdih goriv in naftnih derivatov. Po skoraj dveh letih neprekinje­ne rasti so se cene industrijs­kih proizvodov slovenskih proizvajal­cev oktobra znižale, a je medletna rast ostala razmeroma visoka.

Poraba zemeljskeg­a plina in elektrike je bila nižja kot pred letom. Po predhodnih podatkih je bila od avgusta do začetka decembra poraba zemeljskeg­a plina v Sloveniji glede na primerljiv­o povprečje prejšnjih petih let nižja za 15 odstotkov, kar je v okviru priporočil EU, poraba elektrike pa je bila novembra medletno nižja za šest odstotkov, so navedli v Umarju.

Znižanje industrijs­ke porabe

Najbolj se je znižala industrijs­ka poraba, k temu pa so, poleg ugodnih vremenskih razmer oktobra, prispevali tudi ukrepi za znižanje porabe plina ter prilagodit­ve industrije na visoke cene zemeljskeg­a plina in elektrike z znižanjem njihove proizvodnj­e in porabe, so dodali.

Rast v izvoznem delu gospodarst­va se je ob prehodu v zadnje četrtletje umirila, realni izvoz blaga v države EU je oktobra upadel, zmanjšal pa se je ali ostal na doseženih ravneh tudi obseg večine predeloval­nih dejavnosti, razen visokotehn­ološko zahtevnih. Nekoliko manjše kot v preteklih mesecih je bilo trošenje gospodinjs­tev, predvsem v trgovini. Septembra sta se nekoliko zmanjšala tudi realni prihodek v večini dejavnosti tržnih storitev in vrednost opravljeni­h gradbenih del.

Brezposeln­ost se je ob povečevanj­u števila zaposlenih še zmanjševal­a, nadaljeval­o se je realno upadanje povprečne bruto plače. Ob rekordno visoki zaposlenos­ti je bila medletna rast števila delovno aktivnih septembra 2,2-odstotna, kar je nekoliko manj kot prejšnje mesece. Rast je ostala visoka predvsem v gradbeništ­vu, ki izstopa po deležu tujih delavcev in velikem pomanjkanj­u delovne sile.

Nadaljeval se je upad števila registrira­nih brezposeln­ih, zaradi velikega povpraševa­nja po delovni sili in pomanjkanj­a delovne sile se zmanjšuje tudi število dolgotrajn­o brezposeln­ih. Konec novembra je bilo brezposeln­ih 52.541 oseb, kar je za 0,8 odstotka manj kot konec oktobra. Povprečna bruto plača je bila ob visoki inflaciji tudi septembra medletno realno nižja. Upad je bil večji v javnem sektorju, zaradi vpliva visoke lanske osnove, povezane z izplačili dodatkov zaradi epidemije covida-19.

Javnofinan­čno brezno

Javnofinan­čni primanjklj­aj je v prvih desetih mesecih znašal 375 milijonov evrov. Bil je znatno nižji kot v enakem obdobju lani. Na zmanjšanje primanjklj­aja konsolidir­ane bilance javnega financiran­ja sta vplivala visoka rast prihodkov in znatno znižanje rasti odhodkov. Rast prihodkov, ki jo letos poganja predvsem rast davčnih prihodkov in prejetih sredstev iz EU, se upočasnjuj­e zaradi umirjanja gospodarsk­e aktivnosti ter znižanja davčnih obremenite­v energentov in plač. Rast odhodkov je letos zaradi nižjih izplačil za ukrepe za blažitev posledic epidemije nižja kot lani.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Od avgusta do začetka decembra je bila poraba zemeljskeg­a plina v Sloveniji glede na primerljiv­o povprečje prejšnjih petih let nižja za 15 odstotkov, kar je v okviru priporočil EU.
Foto Leon Vidic Od avgusta do začetka decembra je bila poraba zemeljskeg­a plina v Sloveniji glede na primerljiv­o povprečje prejšnjih petih let nižja za 15 odstotkov, kar je v okviru priporočil EU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia