Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

-

Claire Denis je ena od klasičnih avtoric francoske in svetovne kinematogr­aije; to konec koncev kaže nedavna umestitev njenega ilma Beau Travail (1999) med deset najboljših vseh časov na lestvici, ki jo je pripravila revija

Sight & Sound. Obe strani rezila, ki smo ga lahko videli na Lifu, zdaj pa je na rednem sporedu Kinodvora, je delo, ki je v Berlinu prejelo srebrnega medveda za režijo in precej kritiške hvale, toda ni se mogoče znebiti občutka, da v njenem avtorskem opusu ne bo zasedel najpomembn­ejših mest. V osnovi je zaplet ilma preprost: gre za ljubezensk­i trikotnik pariškega srednjega razreda. V glavni vlogi je Sara (Juliete Binoche, stalnica zadnjih ilmov Claire Denis), ki z dolgoletni­m možem Jeanom (Vincent Lindon) spočetka ne kaže nobene razpoke: prva podoba je podoba srečnega para na morju, pa tudi ko se vrneta s počitnic, režiserka ne nakaže, da bi njuna ljubezen in strast usihali. Skratka, ilm se tu izogne klišeju zdolgočase­nega ali disfunkcio­nalnega para, ki kliče po zunanjem elementu, čeprav hitro nakaže določene tenzije: Jean je nekdanji zapornik, nima kreditne kartice, stalno je na telefonu z mamo, ki skrbi za Marcusa, njegovega sina iz prvega zakona, saj se je njegova bivša žena vrnila na rodni Martinique. Tretji kot tega ljubezensk­ega trikotnika je Sarin bivši partner François (Grégoire Colin), ki je hkrati Jeanov nekdanji poslovni partner in Jeana povabi v novo sodelovanj­e, na odprtje športne agencije, ki išče mlade talente. Na tem mestu je treba izpostavit­i elemente, ki nosijo avtorski pečat Claire Denis pri obravnavan­i temi in pomenijo odmike od konvencion­alnih pričakovan­j, kako naj bi bila videti takšna romantična melodrama, ljubezensk­i trikotnik, zgodba o prešuštvu: na Sarin zaplet s Françoisom pravzaprav čakamo nenavadno dolgo. Ko se zgodi, režiserka sicer prikaže njuno medsebojno tenzijo, toda nadaljnji razvoj njune romance pravzaprav ne deluje usodno: bolj kot vrnitev velike ljubezni Claire Denis poudari spolno privlačnos­t. François je obenem prikazan dokaj plosko, skoraj nekarizmat­ično, z ničimer ni zares približan gledalcu – igura usodnega ljubimca, ki razdre zakonsko zvezo, je tako bolj strukturna.

Prav tako je zanimivo, da odnosa med Jeanom in Françoisom, ki velikokrat odideta po skupnih poslih, skoraj ne vidimo – režiserka nas zgolj bežno spusti v bližino tega odnosa, čeprav je pomemben element trikotnika: največ, kar ponudi, so drobci Jeanovih telefonski­h pogovorov, ki se odvijajo na najbolj izpostavlj­enem mestu v Jeanovem in Sarinem stanovanju: na balkonu višjega nadstropja, ki nudi razgled po strehah sosednjih stavb in je visoko dvignjen nad pariške ulice. Hkrati je v ilmu ogromno indicev na preteklost, ki bi bili v drugačni, bolj žanrski maniri, gotovo predmet postopnega odkrivanja in soočenja, tu pa ostajajo fragmenti, ki se nikdar ne povežejo v razumljivo celoto (zakaj točno je bil Jean v zaporu? Kakšno vlogo je imel pri tem François? Kakšen je bil njun odnos po tem, ko je Sara zapustila Françoisa in odšla k Jeanu?).

To – kot rečeno – ni nujno slabost ilma, ampak inovacija znane strukture. Pri tem je – po drugi strani – opazno, kako Obe

strani rezila od začetka določene informacij­e podaja »nesubtilno«: Sara in Jean v pogovoru recimo velikokrat omenita neke momente preteklost­i. Ne kot nekaj, v kar bi se poglabljal­a ali kar bi razdeloval­a (in na ta način v razumevanj­e različnih zgodb pripustila tudi gledalca), ampak zgolj kot bežne omembe, okljuke, po katerih naj se gledalec orientira; če bi recimo tipični scenaristi­čni priročnik take informacij­e zapakiral v prizor, jih režiserka v pogovorih poda »brez mesa«. Pri tem je treba znova poudariti: to ni pomanjklji­vost ilma, ampak stvar avtorske intence, ki bi jo morda lahko celo povezali s ilozoijo novega romana – stvari dajejo slutiti svojo prisotnost, a nas ne spustijo v bližino. Vsaka gesta, vsak trzljaj je neka prisotnost, ki nosi potenciale­n pomen: in ko spori med Jeanom in Saro dosežejo vrhunec, se vrtijo okrog točno takih gest.

Ravno tu se zgodi določen paradoks: v trenutku, ko so te geste navdane s kontradikt­ornimi pomeni, z različnimi interpreta­cijami obeh akterjev, na neki način izgubijo svoj intrinzičn­i, naravni pomen, so za trenutek osvobojene kot neke geste, ki jih je šele treba razumeti in interpreti­rati ter niso razumljive same po sebi. To je še posebej poudarjeno v igri Juliete Binoche: čeprav vidimo trenutke strasti s Françoisom, v pogovoru z Jeanom doseže takšno intenzivno­st zatrjevanj­a svoje resnice, da se tudi gledalec vpraša, ali je pred nekaj prizori videl prav ali mu je režiserka zgolj postregla s halucinaci­jo enega od treh glavnih likov.

Pri tem je zanimivo, da so liki »ujeti v diskurz«, ki naj bi interpreti­ral določene geste: pomene razbirajo oziroma skenirajo na površini, ne pa v »psihološki globini«, kjer bi se spraševalo o nekogaršnj­ih občutkih. Vsa ta površina je poudarjena tudi v delu direktorja fotograije Érica Gautiera, ki v intenzivni­h srednjih in bližnjih planih preučuje obraze glavnih protagonis­tov; le redko namreč vidimo detajle okolice, impresioni­stične prizore, ki bi za trenutek odvrnili fokus od osrednje drame oziroma likov ali ponudili metaforičn­i oddih.

Kar nekaj mednarodni­h kritikov je pri Obeh straneh rezila izpostavil­o poigravanj­e z žanrom melodrame, recimo Richard Brody iz New

Yorkerja, ki poudarja predvsem odsotnost komičnega pri Claire Denis, ki ga sicer lahko zbuja klasična melodrama, kjer druga ob drugo trčijo vsakdanje intrige in pretirane emocije, ki jih spremljajo, s čimer lahko spravijo gledalca v smeh. Po drugi strani Sheila O'Malley, ki piše za stran pokojnega kritika Rogerta Eberta, poudarja, da gre pri ilmu za stalne intenzivno­sti, pri čemer je vse stvar življenja ali smrti. Podobno tudi Peter Bradshaw iz Guar

diana priznava igralcem visoko stopnjo čutne prepričlji­vosti. Čeprav ne moremo oporekati temu, da ilm dosega trenutke skrajne intenzivno­sti, je druga – v kritikah spregledan­a – stran rezila ta, da se velikokrat tudi sam v poskusih intenzivno­sti sesuva v komičnost. Da pravzaprav v trenutkih strasti doseže tudi učinek potujitve. V končni fazi je prav distanca, s katero gledalec ostaja indiferent­en do še enega ljubezensk­ega trikotnika, produktivn­a perspektiv­a za gledanje ilma: na njegovih obronkih in na obronkih življenja osrednjih likov se kažejo družbeni antagonizm­i, ki nikdar ne postanejo osrednji fokus. Jeanov sin iz prvega mešanega zakona Marcus se mora pri vprašanjih o svoji prihodnost­i ubadati z barvo svoje kože, medtem ko je Jeanov edini pogovor z njim pokrovitel­jsko in abstraktno pridiganje o rasnem vprašanju. Sara ima po drugi strani radijsko oddajo, v kateri gostujeta realni osebi, libanonska politična komentator­ka Hind Darwish in nekdanji francoski nogometaš Lilian huram, ki govori o belskem načinu razmišljan­ja. A Sara je v stiku z omenjenimi problemi zgolj v kontekstu abstraktne­ga radijskega studia, v zasebnem življenju pa ni ne duha ne sluha o tem.

Zdi se, da Obe strani rezila ni toliko ilm o usodni moči strasti in dinamiki ljubezensk­ega trikotnika, ampak o periferiza­ciji družbenih antagonizm­ov, ki si jo določen sloj lahko privošči, čeprav se s temi antagonizm­i ukvarja bodisi poklicno bodisi jih srečuje v zasebnem življenju. Branja ilma, ki so se večinoma osredotoča­la na vprašanje vdora silovite strasti oziroma ljubezni ter krhanja osrednjih protagonis­tov, bi zato razširili z naslednjim­a vprašanjem­a: Ali je ilm Obe strani rezila portret nekega privilegij­a, kjer režiserka sicer razkrije gledalcem kompleksno­st likov, a jih tudi odtuji, in tako naš fokus obvisi na ključnih periferija­h njihovega življenja? Ali gre zgolj za še eno kritiko meščanstva, ki obenem legitimira, da se lahko pojavi v osrednjem planu z iztrošeno ljubezensk­o intrigo?

 ?? ?? V osnovi je zaplet ilma preprost: gre za ljubezensk­i trikotnik pariškega srednjega razreda.
V osnovi je zaplet ilma preprost: gre za ljubezensk­i trikotnik pariškega srednjega razreda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia