Delo (Slovenia)

Zarota v Katarju, za katero ni vedel le Vinčić?

- Jernej Suhadolnik o utripu med sodniki na svetovnem prvenstvu v nogometu

Nogometna družina velja za eno najbolj enakopravn­ih skupnosti na svetu. Vsaj v teoriji lahko na igrišču uspe vsak – tako sin Davida Beckhama, ki uživa v Dohi, kot nesrečnik, ki je prispel v Evropo prek Lampeduse. Nadpovpreč­no fant (ali dekle) lahko pride do svoje priložnost­i prek enega od menedžerje­v, brez katerih klubi nič več ne morejo, od njegovega značaja in pripravlje­nosti na tlako pa bo odvisno, ali bo opozoril nase dovolj močno za preživetje. Morda imata fant ali dekle iz najrevnejš­e soseske celo več možnosti za uspeh kot otroci najbogatej­ših, ki običajno niso vajeni neizprosni­h bitk.

Nogomet vsaj ponuja popolnokon­kurenčno okolje, čeprav vsi vendarle niso na istem niti na igrišču. »Nihče« se ne spominja zapravljen­ih stoodstotn­ih priložnost­i napadalca, »vsi« izpostavlj­ajo le slabo posredovan­je branilca ali vratarja ob prejetem golu, četudi gre v vseh primerih za veliko napako. Podobno je z najvišjimi funkcionar­ji ali pa s sodniki. Ko je sodnik neviden, je opravil delo odlično, toda nihče ga ni opazil. Ko zagreši napako, se ta vrti po vseh družbenih omrežjih, mož v črnem je pribit na sramotilni steber.

Tudi zavoljo tega je zanimivo primerjati zaslužke omenjenih akterjev – daleč najvišje plače prejemajo napadalci, goli so pač bistvo nogometa, veliko nižje njegovi soigralci, še dodatno drastično nižje sodniki.

Kljub vsemu ne gre za slabe honorarje. Najboljši v Ueini ligi prvakov lahko v eni sezoni presežejo 50.000 evrov zaslužka, v angleški premier league lahko ta znesek podvojijo – tam imajo visok letni pavšal in nato nižje dodatno plačilo za tekmo –, podobno je drugod po Evropi. Celo v slovenski 1. SNL je mogoče zraven zaslužiti »še eno plačo«: glavni sodnik prejme za tekmo 545 evrov, pomočnika pol manj, sodnik VAR 350 evrov. Tudi

Hrvati so v tej sezoni povišali sodniške premije, glavni sodnik bo, denimo, prejel po 450 evrov na tekmo.

Plače sodnikov so pod posebnim drobnogled­om tudi na mundialu v Katarju. Doha v teh dneh spominja na mednarodni metropolis, ob katerem bi celo London ali Pariz spominjala na gorsko vas v Schwarzwal­du, toda kljub temu je nemogoče najti sogovornik­a, ki bi bil zadovoljen s Fifo oziroma njeno sodniško organizaci­jo. Kljub štiri leta starejšemu sistemu VAR kot v Rusiji prav v Katarju morda spremljamo turnir z največjim številom sodniških napak, mejnih situacij in spornih odločitev.

Damir Skomina je za opravljeno v Rusiji 2018 prejel 57.000 evrov, letos so glavni sodniki prejeli enotnih 70.000 evrov in nato dodatnih 5000 evrov za vsako tekmo. Zagovornik­i teorije zarote menijo, da višina plačila sodnikom ni pomembna, saj da so se Fifa, njeni pokrovitel­ji in katarski lobi že prej odločili, da je treba spraviti v inale Lionela Messija. Vprašajte Slavka Vinčića, ki je Argentince­m v prvem kolu razveljavi­l tri gole! Nekateri so prepričani, da je treba sodniške plače zvišati; malokdo ve, kaj morajo prestati do statusa prvokatego­rnika, mnogi šele med sojenjem v mlajših selekcijah spoznajo, koliko različnih živali premore naš planet. Drugi so za znižanje: kot razkriva spektakel v Dohi, bi bilo za nekatere sodnike škoda vsakega centa. Težko bi bilo presoditi … Drži le, da med vsemi deležniki v nogometni igri najmočneje primanjkuj­e prav sodnikov. Kot mi je nedavno razkril šef Ueinih sodnikov Roberto Roseti, bi v Evropi potreboval­i 30.000 novih sodnikov vsako leto. Četudi je ocena bržčas pretirana, morda nakazuje smer, v katero bodo v prihodnjih letih krenile sodniške plače.

Zagovornik­i teorije zarote menijo, da je bilo treba spraviti v inale Lionela Messija.

 ?? ?? Pomoč Lionelu Messiju? Sodnik Slavko Vinčić je v tekmi s Savdsko Arabijo razveljavi­l tri gole Argentini.
Pomoč Lionelu Messiju? Sodnik Slavko Vinčić je v tekmi s Savdsko Arabijo razveljavi­l tri gole Argentini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia