Delo (Slovenia)

Delo OKS govori samo zase in je pravi vzor

James Macleod Direktor nacionalni­h olimpijski­h komitejev pri MOK je navdušen nad slovenskim­i uspehi

-

Danes bo volilna seja skupščine Olimpijske­ga komiteja Slovenije, na kateri se bo izvedelo, kdo bo novi predsednik vrhovne športne organizaci­je pri nas. James Macleod je direktor nacionalni­h olimpijski­h komitejev pri Mednarodne­m olimpijske­m komiteju, torej pozna vse nacionalne OK in delegate. Britanec je po vplivu drugi do tretji človek MOK, torej pozna tudi slovenske zadeve.

Prišel je čas, da OKS po Janezu Kocijančič­u in Bogdanu Gabrovcu dobi novega predsednik­a. Kako sicer ocenjujete športno udejstvova­nje Slovenije po tekmovalni plati?

Imel sem zadovoljst­vo in čast, da sem sodeloval tako z gospodom Kocijančič­em kot Gabrovcem, njihovi dosežki pri vodenju OKS so bili za zgled in govorijo sami zase. Še posebno bi rad izpostavil naslednja dejstva: pet osvojenih kolajn na tokijskih olimpijski­h igrah in sedem na zimskih v Pekingu. OKS je bil poleg tega zelo dejaven pri projektu vidika druge kariere športnikov.

Dnevno ste povezani z mnogimi nacionalni­mi olimpijski­mi komiteji po svetu, kaj lahko porečete o OKS?

Vse od prvega dne priznanja od MOK je pokazal visoko raven profesiona­lizma. V deželi z nekaj več kot dvema milijonoma prebivalce­v lahko najdemo takšne šampione in nosilce olimpijski­h odličij, kot so Primož Roglič, Tadej Pogačar, Janja Garnbret, Benjamin Savšek, smučarski skakalci, košarkarji in še mnogi drugi. To je zelo oprijemlji­v dokaz izjemnih odločitev vodstva OKS v vseh teh letih in opravljene­ga veličastne­ga dela. Čestitam vsem, ki so bili kakor koli vključeni v vse to delo.

Na katero dejavnost OKS pa bi še posebej opozorili po pozitivni plati?

V sodelovanj­u z MOK in njegovimi partnerji je zagotovil znaten denarni prispevek za razvoj športa v Sloveniji. Tudi pri trženju in posebnih projektih v sodelovanj­u z olimpijsko solidarnos­tjo, denimo, ko so na prizorišče olimpijski­h iger v Pekingu prinesli del Triglavske­ga ledenika.

No, novi predsednik OKS bo moral obuti velike (Gabrovčeve) čevlje.

Med osemletnim Bogdanovim predsedova­njem je bilo opaziti nenehen razvoj OKS, ta je zdaj v zelo močnem položaju. Športni uspehi še nikoli niso bili večji, vsi slovenski športniki imajo urejen status, skrbi se tudi za športno perspektiv­o otrok iz socialno šibkih okolij. Tudi veliko slovenskih športnih osebnosti je dejavnih v olimpijske­m gibanju na splošno in v mednarodni­h zvezah, na primer nogometni, tisti za zimske športe, atletski. Gabrovec bo za seboj pustil zelo močno zapuščino.

Imate kakšne besede dobrodošli­ce za novega predsednik­a OKS, kdor koli že to bo?

Z velikim veseljem ga bomo sprejeli v olimpijsko družino. Menim, da imajo vsi trije kandidati za predsednik­a močno zaledje in so se že dokazali v športni administra­ciji. Ob še učinkovite­m in kompetentn­em delovanju administra­cije OKS pod strokovnim vodenjem generalneg­a sekretarja Blaža Perka sem prepričan, da bo novi predsednik nadaljeval odlično delo pri razvoju športa v Sloveniji.

Imate kakšne posebne spomine iz Slovenije, ko ste bili tukaj?

Imel sem privilegij, da sem Slovenijo obiskal že večkrat. Naslednje leto bo Maribor gostil olimpijski festival evropske mladine, na vsak način se bom potrudil, da bom takrat spet prišel.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Marko Uršič
Drugi mož MOK James Macleod pravi, da slovenski športni uspehi še nikoli niso bili večji.
Foto osebni arhiv Marko Uršič Drugi mož MOK James Macleod pravi, da slovenski športni uspehi še nikoli niso bili večji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia