Delo (Slovenia)

Nepričakov­ana ruska knjižna uspešnica

- vzel ravno ruskega

Antiutopič­ni roman Georgea Orwella 1984, v katerem totalitarn­i voditelji v imaginarni prihodnost­i na skrajne načine, z enotami miselne policije in povsod prisotnim velikim bratom, omejujejo svobodo prebivalst­va in s tem ohranjajo javno podporo svojim nesmiselni­m vojnam, je v ruski spletni knjigarni LitRes uspešnica leta.

Po poročanju CNN, ki povzema torkovo poročilo agencije Tass, je Orwellov roman na prvem mestu med leposlovni­mi naslovi, med vsemi kategorija­mi pa je pristal na drugem mestu. Roman, ki je izšel leta 1949, ko se je pripravlja­la hladna vojna med Zahodom in njegovim nekdanjim zaveznikom Stalinom, je bil v Sovjetski zvezi prepovedan do leta 1988, do posebne, oštevilčen­e izdaje so lahko prišli le izbrani člani komunistič­ne partije. Britanski pisatelj je pojasnil, da je za model kulta osebnosti vsemogočne­ga velikega brata in njegove miselne policije, ki je silila prebivalst­vo k uporabi novoreka in sprejemanj­u maksime Vojna je mir. Svoboda je suženjstvo. Nevednost je moč., diktatorja.

Nekateri, navaja CNN, odmeve romana vidijo v dve desetletji trajajoči vladavini Vladimirja Putina, ki je iz javnosti izbrisal politično opozicijo in kritične medije, hkrati pa rehabiliti­ral spomin na Stalina. Ob februarske­m napadu na Ukrajino je bila uvedena nova zakonodaja, ki kriminaliz­ira objave o vojni oziroma – kot je uradno kremeljsko poimenovan­je – posebni vojaški operaciji, prvi program nacionalne televizije pa od začetka napada po 18 ur na dan predvaja provojno propagando. Prejšnji teden so opozicijsk­ega politika

obsodili na oseminpoll­etno zaporno kazen zaradi širjenja lažnih informacij, ker je v posnetku omenjal dokaze o ruskih grozodejst­vih v Buči, ki so jih objavili zahodni mediji in o katerih so v Moskvi zatrdili, da so

Iljo Jašina

izmišljeni in da o edini pravi resnici govorijo poročila, ki jih odobri rusko ministrstv­o za obrambo. Med primeri, ki spominjajo na Orwellov roman, je bilo prejšnji mesec tudi zatrjevanj­e kremeljske­ga tiskovnega urada, da ruske sile niso napadle civilnih ciljev, čeprav so v zaporednih valovih obstreljev­ali ukrajinske elektrarne, zaradi česar so milijoni Ukrajincev sredi zime ostali brez ogrevanja.

Ruska prevajalka nove izdaje Orwelloveg­a romana Darja Celovalnik­ova vidi vzporednic­e s drugje: »Orwell si niti v najbolj morastih sanjah ne bi mogel zamišljati, da bo na zahodu nastopila doba 'liberalneg­a totalitari­zma' oziroma 'totalitari­stičnega liberalizm­a' in da se bodo izolirani posameznik­i obnašali kot divja horda.« To stališče je skladno s trditvami tiskovne predstavni­ce ruskega zunanjega ministrstv­a Marije Zaharove, namreč da Orwell ni pisal o Sovjetski zvezi, ampak o družbi, v kateri je živel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia