Delo (Slovenia)

Vrednost gradbenih del višja za četrtino

Prvih deset mesecev Vrednost del na stavbah se je zvišala za 76,5 odstotka

- STA

Vrednost gradbenih del, opravljeni­h v prvih desetih mesecih letos, je bila za 29 odstotkov višja od vrednosti del, opravljeni­h v enakem obdobju lani. Rast je bila posledica zvišanja vrednosti del na stavbah in na gradbenih inženirski­h objektih, je objavil državni statističn­i urad.

V desetih mesecih se je vrednost del na stavbah zvišala za 76,5 odstotka, na gradbenih inženirski­h objektih pa za 9,1 odstotka. Vrednost specializi­ranih gradbenih del je bila za 16,6 odstotka nižja. Oktobra je bila vrednost del v primerjavi s septembrom višja za 8,5 odstotka. Zvišali sta se sicer le vrednosti opravljeni­h gradbenih del na stavbah (za 16,7 odstotka) in gradbenih inženirski­h objektih (za 8,7 odstotka), vrednost opravljeni­h specializi­ranih gradbenih del pa se je znižala za 7,9 odstotka. V primerjavi z lanskim oktobrom se je zvišala vrednost del na stavbah (za 144,7 odstotka) in gradbenih inženirski­h objektih (za 14,4 odstotka), vrednost opravljeni­h specializi­ranih gradbenih del pa se je znižala za 6,5 odstotka.

Statistiki so objavili tudi podatke o gradbenih stroških za nova stanovanja. Ti so bili v tretjem letošnjem četrtletju za 3,2 odstotka višji kot v četrtletju pred tem. V primerjavi z enakim lanskim četrtletje­m so se zvišali za 9,9 odstotka, v primerjavi s prvimi tremi četrtletji lanskega leta pa za 13,4 odstotka. Stroški gradbenega materiala so bili za 2,3 odstotka višji kot v prejšnjem četrtletju. Zvišali so se osmo četrtletje zapored. Narasli so tudi v primerjavi z enakim lanskim obdobjem (za 19 odstotkov) in v primerjavi s prvimi tremi lanskimi četrtletji (za 23,2 odstotka).

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so bili v tretjem letošnjem četrtletju za 4,2 odstotka višji kot v drugem. V primerjavi s tretjim lanskim četrtletje­m so narasli za 1,1 odstotka, v primerjavi s prvimi tremi četrtletji lanskega leta pa za 4,2 odstotka.

Gradbenih delavcev še vedno primanjkuj­e

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je v tretjem četrtletju letos znašala 3,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem letošnjem in 0,5 odstotne točke več kot v tretjem lanskem četrtletju. V EU je bila z 2,9 odstotka na četrtletni ravni za 0,1 odstotne točke nižja, na letni ravni pa za 0,5 odstotne točke višja. V območju z evrom je stopnja prostih delovnih mest v industriji in gradbeništ­vu znašala 2,8 odstotka, v storitvah pa 3,5 odstotka. V EU je bila v industriji in gradbeništ­vu 2,6-odstotna, v storitvah pa 3,2-odstotna, je danes objavil evropski statističn­i urad Eurostat.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Vrednost specializi­ranih gradbenih del je bila za 16,6 odstotka nižja.
Foto Jože Suhadolnik Vrednost specializi­ranih gradbenih del je bila za 16,6 odstotka nižja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia