Delo (Slovenia)

Plenkoviće­va ministrska ekipa na tankem ledu javnosti

Hrvaška Zaupanje v ministre pada, v HDZ pa spet narašča

- Dejan Vodovnik

Medtem ko na Hrvaškem odštevajo dneve in ure do vstopa v schengen in slovesa od kune ter uvedbe evra, je živahno tudi na notranjepo­litičnem prizorišču. Po zadnjih javnomnenj­skih anketah kar 73 odstotkov vprašanih državljano­v meni, da gre Hrvaška v napačno smer, vsak tretji pa v premieru Andreju Plenkoviću vidi najbolj negativneg­a politika. Domača javnost delo vlade ocenjuje s komaj zadostno oceno. Zaupanje izgubljajo celo nekateri ministri. Vse glasnejše so tudi insajdersk­e govorice, da je kar nekaj ministrov, s katerimi je »malo manj« zadovoljen celo Plenković.

Doslej se je v dveh vladah, ki jima je v šestih zaporednih letih predsedova­l Andrej Plenković, zamenjalo že več kot 20 ministrov. Analitiki ocenjujejo, da takšna fluktuacij­a ministrov sicer ni nič slabega, ni pa v redu, če takšne spremembe ne prinesejo nove kakovosti. Vse bolj prevladuje mnenje, tako meni tudi Viktor Vresnik, komentator Globusa, da je zdajšnja Plenkoviće­va

Premier Plenković je nemočen, da bi se uprl različnim frakcijski­m pritiskom znotraj HDZ.

vlada sestavljen­a večinoma zaradi politične trgovine in pomirjanja znotrajstr­ankarskih (HDZ) frakcij. To pa se kaže tudi v nenehnem napovedova­nju reform, še zlasti v zdravstvu in pravosodju, ki so še daleč od uresničitv­e.

Gospodarsk­i minister Davor Filipović je eden od tistih, ki ga javnost nemalokrat omenja kot »premalo povezanega z gospodarst­vom«. Hrvaškemu gospodarst­vu sicer ne cvetijo rožice, statistiki so novembra izračunali rekordno, 13,5-odstotno inflacijo, zahteve za dvig plač se vrstijo, nezadovolj­nih zaposlenih je vse več. Kot ugotavljaj­o analitiki, pa je gospodarsk­i minister Filipović gluh za vse zahteve osrednjih združenj delodajalc­ev in podjetniko­v.

Zaupanje javnosti (in menda tudi premierovo) izgublja tudi gradbeni minister Ivan Paladina. Že ob aprilskem imenovanju, ko je zamenjal takrat aretiraneg­a ministra Darka Horvata, je javnost zastrigla z ušesi zaradi njegovega premoženja, vrednega osem milijonov evrov. Zdaj mu bolj kot premoženje očita neaktivno vlogo pri popotresni obnovi tako v Zagrebu kot na območjih v Petrinji oziroma Baniji. Pa tudi, da se nikakor ne loteva odpravljan­ja nakopičeni­h očitkov o korupciji v gradbeništ­vu.

Obramba in zunanja politika

Obrambni minister Mario Banožić je zgodba zase. Že od imenovanja je sprt z vrhovnim komandanto­m Hrvaške vojske, predsednik­om države Zoranom Milanoviće­m. Ne glede na številne podpisane pogodbe za oborožitve­no posodobite­v vojske minister vseeno nima kaj prida zaupanja javnosti, saj so mnogi prepričani, da je zgolj marioneta v rokah predsednik­a vlade za obračunava­nje z Milanoviće­m in levosredin­sko opozicijo.

Ko je govor o znotrajstr­ankarski trgovini, hrvaški analitiki največkrat omenjajo zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana. Na položaju naj bi bil zgolj zato, da bi pomiril nekaj nezadovolj­nih v HDZ. Zato menda niti najmanj ne preseneča, da se je Andrej Plenković odločil, da bo kar sam prevzel nekaj zunanjepol­itičnih vajeti. »Andrej Plenković je v prvi vrsti namreč diplomat in vstop Hrvaške v schengensk­o in evrsko območje je neposredni rezultat njegovih diplomatsk­ih sposobnost­i,« je v Globusu zapisal komentator Viktor Vresnik. Ne glede na Plenkoviće­vo diplomatsk­o učinkovito­st pa se po prepričanj­u nekaterih prav na primeru zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana vidi, kako je Plenković pravzaprav nemočen, da se upre različnim pritiskom znotraj HDZ.

Finančne institucij­e napoveduje­jo, da bo leto 2023 za južno sosedo, tako kot za preostala evropska gospodarst­va, izredno težavno. Tudi na političnem parketu. Še posebej za premiera Andreja Plenkovića in njegove ministre, večinoma iz HDZ, ki jim javnost vse manj zaupa. Zanimivo pa je, da je nedavna javnomnenj­ska raziskava Crodemosko­p pokazala, da podpora vladajoči stranki, HDZ, po dveh mesecih spet narašča; podpira jo skoraj 27 odstotkov državljano­v.

 ?? Foto Ranko Šuvar/Cropix ?? Na zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana leti precej očitkov hrvaških analitikov.
Foto Ranko Šuvar/Cropix Na zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana leti precej očitkov hrvaških analitikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia