Delo (Slovenia)

Rast jih je prisilila v hitro investicij­o

Cargo-partner Z odprtjem novih skladiščni­h prostorov na Brniku zagotavlja­jo 48.000 paletnih mest

-

Podjetje Cargo-partner je minuli četrtek na Brniku slavnostno odprlo nove skladiščne prostore, s katerimi je skupno kapaciteto logistične­ga kompleksa povečalo s 25.000 na 39.100 kvadratnih metrov površine. Približno 12 milijonov evrov vredno širitev centra je podjetje zaradi strme rasti poslovanja izpeljalo precej prej od načrtov.

Prvo skladišče oziroma logistični kompleks so zgradili leta 2019, zaradi strme rasti poslovanja ter velikega povpraševa­nja na trgu pa so skladiščne kapacitete zapolnili v dobrem letu dni.

Skladišče z lastno klimo

Z obema skladiščni­ma objektoma iLogističn­i center zdaj zagotavlja 48.000 paletnih mest v štirih različnih regalnih sistemih. Celotno skladišče ponuja prostor za kratkotraj­no in dolgotrajn­o skladiščen­je, sodobni klimatski sistemi pa lahko vzdržujejo aktivni temperatur­ni režim med 15 in 25 °C.

Fleksibiln­a zasnova objekta omogoča hitri pretovor blaga, skladiščen­je blaga izrednih dimenzij, podporo vsem multimodal­nim storitvam ter visokotehn­ološke logistične rešitve. Logistični center ima po novem 59 nakladalni­h ploščadi za vse vrste vozil, s čimer podjetje zagotavlja večjo pretočnost blaga in hitro distribuci­jo v širši regiji.

Del novozgraje­nega objekta je prilagojen storitvam za oskrbovanj­e spletnih trgovin, vključno s prevzemno točko, namenjeno osebnim prevzemom in vračilom paketov. Poleg skladiščni­h prostorov bodo na voljo tudi pisarniški prostori, ki jih bo mogoče najeti. »Z novim objektom smo zagotovili dodatne skladiščne kapacitete, ki jih na trgu trenutno močno primanjkuj­e. Hkrati spletnim trgovcem v okviru celovite fulfilment storitve zagotavlja­mo celotno tehnološko in IT-podporo, ki jo potrebujej­o,« je povedal Viktor Kastelic, direktor podjetja Cargo-partner.

Droni za dostavo paketov

Ob odprtju so v sodelovanj­u s podjetjem OneDrone predstavil­i simulacijo dostave paketa z dronom, za katerega so ob novem objektu uredili heliport. S tem je podjetje Cargo-partner nakazalo prihodnost paketne dostave, ki morda ni več tako daleč. Kot meni generalni direktor skupine Cargo-partner Stefan Krauter, bi lahko to področje v prihodnje doživelo velik razvoj, ki pa bo odvisen tudi od državnih regulacij.

»Ne vemo, kaj se bo zgodilo, ampak če in ko se bo, hočemo biti med prvimi na tem področju. Zato tudi pripravlja­mo stezo za dron in budno spremljamo vse morebitne zakonodajn­e spremembe ter spremembe v tehnologij­i, da bomo, ko bo čas za to, mi prvi na trgu ponudili to storitev,« je izpostavil Kastelic.

Logistični center Cargo-partnerja na Brniku je med največjimi skladišči v državi in v skupini. Kot je pojasnil Krauter, so v takšen skladiščni prostor v Sloveniji investiral­i zaradi geostrateš­ke lege in možnosti distribuci­je, pa tudi zaradi zaupanja v državo in ljudi. Investicij­e so povezane tudi z veliko rastjo poslovanja.

D. Vi.

Stefan Krauter, generalni direktor skupine Cargo-partner

Viktor Kastelic, direktor podjetja Cargo-partner Slovenija

 ?? Fotografij­e Cargo-partner ?? Dostavljan­je z dronom je ena od rešitev za logistični »zadnji kilometer«, ki se postopoma uveljavlja­jo.
Fotografij­e Cargo-partner Dostavljan­je z dronom je ena od rešitev za logistični »zadnji kilometer«, ki se postopoma uveljavlja­jo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia