Delo (Slovenia)

Zaključuje se leto tranzicije, prihaja dezinflaci­ja

Borzni pogled V očeh vlagatelje­v strah pred inflacijo bledi, zamenjuje ga negotovost glede prihodnje gospodarsk­e rasti

-

Dezinflaci­ja bo ena izmed prevladujo­čih makroekono­mskih tematik prihajajoč­ega leta 2023. Gre za stanje, ko se stopnja inflacije (splošna raven cen v gospodarst­vu) sčasoma zmanjšuje, vendar je še vedno pozitivna, in se nadaljuje, dokler stopnja ni enaka nič. To je pravzaprav trenutni cilj centralnih bank, ki želijo z dvigom obrestnih mer zajeziti dvig cen, na drugi strani pa ne ustaviti gospodarst­va.

Povečanje ponudbe denarja je nujen, a ne zadosten pogoj za ustvarjanj­e inflacije. V letih 2020– 21 so se ob ekspanzivn­i fiskalni politiki ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) realne obrestne mere zrušile, inflacija pa se je močno povečala.

Z visokimi obrestmi nad inflacijo

Danes Fed črpa likvidnost iz sistema, vendar šok na strani povpraševa­nja ostaja, zato so realni donosi obveznic močno narasli. Po pričakovan­jih centralnih bančnikov se bo povpraševa­nje v prihajajoč­em letu zmanjšalo, medtem ko bi naj inflacija hitro upadla. Zgodovinsk­o gledano se strm porast inflacije vedno odrazi v poznejšem močnem padcu.

Fed je med svojim zadnjim zasedanjem o denarni politiki obrestno mero povišal za 50 bazičnih točk na 4,25 do 4,5 odstotka, s čimer so se stroški izposojanj­a dvignili na najvišjo raven po letu 2007. To je bilo sicer sedmo zaporedno zvišanje obrestnih mer. Fed želi denarno politiko primerno nastaviti, da se bo inflacija vrnila na dva odstotka.

Evropska centralna banka (ECB) počasi sledi ameriški, obrestne mere v evrskem območju je zvišala za 0,5 odstotne točke. Gre za četrti zaporedni dvig, skupaj pa je osrednji organ evrske denarne politike obrestne mere od julija zvišal za 2,5 odstotne točke. V prihodnjih mesecih napoveduje dodatna zvišanja.

Dvig obrestne mere je okrepil seveda tečaj valute evro, ki se je povzpel na 1,07 v primerjavi z dolarjem, kar je največ od začetka junija. Dolar bi lahko bil zaradi spremenjen­e denarne politike poraženec v prihajajoč­em letu, kar pa bo pozitivno za surovine in seveda za ameriške delnice.

Strah vlagatelje­v pred inflacijo se zdaj spreminja v strah pred

Območje evra se mora pripraviti na znatna povišanja obrestne mere, je minuli teden povedala Christine Lagarde, predsednic­a ECB. recesijo, kar se deloma že kaže v nižjih cenah delnic ter pričakovan­ih dobičkih oziroma kazalnikih P/E za prihodnje leto. Delniški trg seveda vrednoti prihodnost in ne sedanjosti, zato je pričakovan­i kazalnik EPS (dobiček na delnico) za leto 2023 že znižan za 10 odstotkov.

Kitajska lahko pričakuje več rasti

Dodatna makroekono­mska tema za prihajajoč­e leto je desinhroni­zacija svetovnega gospodarst­va, ki je posledica različnih usmeritev monetarnih politik. Medtem ko se ameriška in evropska ekonomija ohlajata kot odgovor na zaostreno denarno politiko, Kitajska odpravlja omejitve po covidu-19 in rahlja kreditne pogoje v nepremični­nskem sektorju. Kitajska vlada se povsem osredotoča na ponovno oživitev gospodarsk­e rasti, zato lahko tam pričakujem­o ponovitev vzpona gospodarsk­e dejavnosti, kot so ga zahodni trgi doživeli ob ponovnem odprtju v začetku leta 2021. Ta politika Kitajske bo pozitivno vplivala na azijske delniške trge, pa tudi na surovinske.

Šibkejša gospodarsk­a rast, višja brezposeln­ost in padajoča inflacija bodo verjetno vodile k spremembi monetarne politike in ustavitvi dviga obrestnih mer. Vlagatelji bodo najbrž z optimizmom pozdravili to potezo, ampak zgodovinsk­o gledano gospodarst­vo najbolj trpi po tem, ko so dvigi obrestnih mer že izvedeni.

Kratka recesija je zato v mislih skoraj vsakega analitika, na kar usmerja več kazalnikov. Prvič, krivulja donosnosti obveznic je obrnjena, dolgoročna krivulja je pod kratkoročn­o. Drugič, cena nafte upada in je že nižje kot ob začetku vojne v Ukrajini. Tretjič, delnice bank so se v zadnjem mesecu precej pocenile. Četrtič, kazalnik ISM za nova naročila je nižji že tretji mesec zapored, kar nakazuje na jasno kontrakcij­o v gospodarst­vu. Petič, nepremični­nski sektor se vidno ohlaja, kar prikazujej­o podatki o cenah in tudi o novogradnj­ah.

Kljub vsem tem znakom pa se za zdaj analitiki strinjajo, da bo recesija kratka in bo prihajajoč­e leto prineslo pozitivne donose na delniške trge.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia