Delo (Slovenia)

Spektakel in drama, kot se spodobi za finale mundiala

Zadnje dejanje Finale v Dohi zasluženo Argentini – Lionel Messi najboljši igralec turnirja, Kylian Mbappe najboljši strelec

- poročevale­c iz Katarja

Kakšen vrhunec letošnjega mundiala! Nogometna družina je videla najbolj dramatično in spektakula­rno inalno tekmo po Mehiki 1986, razplet pa je bil podoben: pred 36 leti je pokoril svet legendarni Diego Maradona, včeraj v katarski metropoli njegov naslednik Lionel Messi. Klobuk dol pred živo nogometno legendo! Argentina je sklatila z vrha sveta Francijo v tekmi, ki so jo zaznamoval­i številni zasuki, njena hollywoods­ka končnica pa je bila le za navijače z dobrim srcem.

Kako odločeni so bili Argentinci, da po 36 letih »vrnejo« znameniti zlati pokal v fanatično okolje

Jernej Suhadolnik,

Buenosa Airesa z okolico, se je videlo od prve do zadnje sekunde, najmočneje prav med izvajanjem strelov z bele točke, saj po rednem delu tekme (2:2) in podaljšku (3:3) nismo dobili zmagovalca. Messi, rezervisti Paulo Dybala, Leandro Paredes in Gonzalo Montiel so odločno matirali vratarja Huga Llorisa, pri Francozih sta bila uspešna le fenomenaln­i napadalec Kylian Mbappe, z 8 goli prvi strelec mundiala 2022, in rezervist Kolo Muani.

Razplet je osrečil večino od 88.966 navijačev, koliko se jih je zbralo na štadionu, ki ga bodo – kot vse preostale razen Khalife – bodisi drastično zmanjšali bodisi razstavili, navijači pa so bili tudi v seštevku zadovoljni z vrhunskim nogometom. Na 64 tekmah se jih je zbralo 3,4 milijona oziroma 53.191 na tekmo, skoraj štiri tisoč več kot pred štirimi leti v Rusiji. To smo slutili že pred inalom. Ne zaradi domnevnega sodniškega favorizira­nja Messija – tudi sinoči bi moral prejeti rumeni karton za vlečenje! –, pač pa zaradi uvoda v sijajen nogometni praznik na Arabskem polotoku.

Preletavan­je vojaških letal, s katerim so gostitelji napovedali spektakula­rno večerno parado po središču Dohe v čast nacionalne­mu prazniku – združitve plemen iz 18. decembra leta 1878 –, je namreč bolje delo Argentince­m. Uro in pol pred tekmo je bilo na aveniji Lusail in bližnjem štadionu kot na fronti, tako so se podali na igrišče tudi Messi in njegovi bojevniki. Pri vsaki žogi so bili hitrejši, na prvi odmor pa zasluženo odšli s prednostjo dveh golov. Najprej je Messi unovčil kazenski strel po naivnem prekršku Dembeleja nad Angelom Di Mario, nato je mojstrski nasprotni napad »gostitelje­v« končal Di Maria. Francozi niso v prvem polčasu sprožili niti strela!

Vse do 80. minute je kazalo na gladko zmago Argentine, toda pozabili smo, da to preprosto ni mogoče in da »gavči« pregovorno iščejo trnovo pot do cilja. Tako so po neumnem dovolili Francozom, da se vrnejo med žive z bele točke, Mbappe je že v naslednji minuti mojstrsko zabil še drugi gol. Podobno je bilo v podaljšku, navijači so videli kar šest golov, pod črto na turnirju pa 172, največ doslej. Neverjetne­ga povprečja iz Švice 1954 nogometaši niso presegli (5,38 proti 2,69), toda spremljali smo vrhunski nogomet in po ilmskem inišu dobili pravega svetovnega prvaka. Argentinci so še uro in pol po tekmi prepevali skupaj z navijači na štadionu!

 ?? Foto Carl Recine/Reuters ??
Foto Carl Recine/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia