Delo (Slovenia)

Konec primerjav z Maradono, Messi nogometni Jordan

Lionel Messi Argentinci slavijo kapetana – Zanje zdaj tudi uradno največji vseh časov – Presegel rekord Mathäusa

- Jan Krstovski

Napovedi, da bo Lionel Messi v slogu Michaela Jordana v Katarju uprizoril zadnji ples, so se uresničile. Kakor sloviti Američan, ki se je od dresa Chicago Bulls poslovil s svojim šestim naslovom v ligi NBA in kot (nesporno) najboljši košarkar vseh časov, je 35-letni Messi na svoj največji trenutek kariere čakal do svojega zadnjega nastopa na svetovnem prvenstvu.

Pod težo večnih primerjav z Diegom Maradono je dobri dve leti po smrti ikone argentinsk­ega nogometa rojakom prinesel največje veselje po Mehiki 1986, kjer je gavče do lovorike s svojo levico in desetico na hrbtu vodil veliki Diego, 36 let pozneje pa je v podobno briljantne­m slogu z goli v skupinskem delu in na vseh tekmah izločilnih bojev zablestel Messi.

»Noro. Dolgo smo čakali in lepo je, da zdaj imamo ta pokal. Tako je lep. Komaj čakam, da pridem v Argentino in proslavim z ljudmi. Kariero, ki se mi počasi izteka, sem želel skleniti tako,« je dejal Messi.

Pred dvema letoma so se takšne želje zdele še povsem hollywoods­ke. Barcelona, klub Argentinče­vega življenja, se je utapljala v dolgovih, Messi pa je tudi uradno zahteval, da mu Katalonci dovolijo oditi. Odšel je sicer šele lani, ko si ga klub s Camp Noua preprosto ni več mogel privoščiti. Zatočišče je našel v Paris Saint-Germainu, a njegovo pravo zatočišče je morda prvič v karieri že veliko prej postala reprezenta­nca Argentine.

Z rojaki je imel zaradi večnih primerjav z Maradono vedno malce poseben odnos. A kdo ve, kaj vse bi Messi še osvojil z reprezenta­nco, če ta vse od njegovega prvega mundiala leta 2006 v Nemčiji ne bi kot po tekočem traku menjavala selektorje­v. Lionel Scaloni je šele prvi, s katerim je Messi opravil »klasični« štiriletni cikel in zdaj po lanskem južnoameri­škem naslovu z njim osvojil še največjo lovoriko v karieri – naslov svetovnega prvaka.

Ekipe ne vodi z jezikom

V Katarju je od velikih zvezdnikov pokazal največ, čeprav bodo njegovi kritiki hiteli opozarjati na kar pet enajstmetr­ovk, ki jih je imel priložnost izvesti (štiri je izkoristil), če ne štejemo še tistih v »loterijah« četrtfinal­a in finala v Katarju. Obakrat je streljal prvi. Njegove vodstvene sposobnost­i so bile pogosto pod drobnogled­om, a če še komu ni bilo jasno, mu je zdaj lahko – Messi ekipe ne vodi z jezikom, temveč z nogami. Cristiano Ronaldo? Tolaži se lahko s statistiko in dejstvom, da je v ligi prvakov za zdaj osvojil en naslov več (5:4), njegovo vedenje v Katarju ob hitrem slovesu Portugalsk­e, ki jo je v četrtfinal­u ustavil Maroko, pa je še podkrepilo ocene, da bo Messiju kljub gori zadetkov in trofej večno gledal v hrbet.

Na rekordni 26. Messijevi tekmi SP, s katero je presegel absolutni rekord Nemca Lotharja Mathäusa, bi Argentincu kljub kar dvema goloma v inalu »šov« kmalu ukradel klubski soigralec Kylian Mbappe. A Francoz bo po trojčku, zadel je tudi v poznejši »loteriji« in osvojil zlati čevelj kot najboljši strelec mundiala, zaznamoval prihajajoč­e desetletje ali desetletji, a to je bil Messijev trenutek. Po 1003 tekmah, 793 golih in 7 zlatih žogah ter vseh možnih klubskih lovorikah je v letu in pol osvojil še edino manjkajočo z reprezenta­nco. Tista zadnja, največja, pa bo odmevala v večnosti.

 ?? ?? Po sedmih golih in treh podajah so Messija razglasili za najboljšeg­a nogometaša SP 2022. Foto Kirill Kudrjavcev/AFP
Po sedmih golih in treh podajah so Messija razglasili za najboljšeg­a nogometaša SP 2022. Foto Kirill Kudrjavcev/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia