Delo (Slovenia)

Katarci dobro vedo, zakaj so priredili mundial

- Jernej Suhadolnik o pomenu svetovnega prvenstva v nogometu za gostitelje

Odmislimo dan, ko so delegati Fife dodelili svetovni prvenstvi v nogometu 2018 in 2022 Rusiji in Katarju, in način, na kakršnega so to storili. Katarski mundial je mogoče oceniti zelo preprosto, če postavimo zgodbo v kontekst gostitelje­v. Gre za zgodbo o uspehu, za šampionat, ki je bil v marsičem edinstven, nepozaben in precedenče­n. Turnir je prvič obiskal islamsko državo, Bližnji vzhod in Arabce, kar je prav – ne more imeti tega privilegij­a le zahodni svet –, tekme so prvič priredili na območju s premerom 50 km, kar je imelo pozitivne in negativne posledice. Navijači so imeli vse na dosegu rok, večkrat pa je prišlo do prometnih zamaškov, ki jih denimo v Nemčiji morda ne bi doživeli.

Kako porabiti še več elektrike?

V Dohi nismo zaznali nacionaliz­ma, prej kozmopolit­anske primere, kar je tudi logično. V državi, ki naj bi po zadnji oceni štela tri milijone prebivalce­v, je le dobrih deset odstotkov Katarcev, večina preostalih prebivalce­v polotoka, ki meri za približno polovico Slovenije, so tujci.

Nekoč revni ribiči in nabiralci biserov so resno zgrabili priložnost za revolucion­arno posodobite­v svoje države na krilih neusahljiv­ih zalog zemeljskeg­a plina. Najeli so najboljše načrtovalc­e prostora, arhitekte in gradbene korporacij­e, ki nekdanjo puščavo spreminjaj­o v luksuzno območje, polno sodobnih nebotičnik­ov edinstveni­h oblik in zelenih površin. Nočno vožnjo po Dohi je treba doživeti – če stara celina razmišlja, kako bi omejila porabo elektrike, Katarci ne vedo, kako bi jo porabili še več; palme so oblečene v zlate lučke, stavbe spominjajo na božični čas, Doha sploh ne zaspi. Ob štadionu Khalifa, ki bo šel tudi v zgodovino bronaste Hrvaške, stoji 300-metrski stolp Aspire, največji okrogli LED zaslon na svetu, v njem je hotel.

Za štadione le 5 odstotkov

Čemu vse to razkošje? Prvič, zato, ker si ga lahko privoščijo. In drugič, Katarci natančno vedo, kaj želijo doseči z le navidez brezglavim­i naložbami. Do leta 2013 so imeli v državi 492 km cest, 22 km kolesarski­h stez in 22 mostov, zgolj v zadnjih osmih letih so zgradili 1791 km cest, 2131 km kolesarski­h stez in 200 mostov ter viaduktov!

Do odprtja letošnjega mundiala so vložili v projekt 200 milijard evrov, toda, pozor, »le« deset milijard v štadione, ki jih bodo povečini podrli. Preostala sredstva so premišljen­o vložili v projekte in gospodarsk­e panoge, od katerih naj bi živeli tudi po tem, ko bo človeštvo prešlo v brezogljič­no družbo, karkoli že to pomeni. Katarci nekatere izdelke že proizvajaj­o doma, resno stavijo tudi na sektorja visokega posla in turizma.

Merijo na bogate poslovneže in turiste

V tem kontekstu je treba obravnavat­i tudi nogometni mundial, ki je bil le – resda z naskokom – najodmevne­jši športni dogodek v organizaci­ji zavednih Arabcev. Tu so med drugim že domovali svetovno prvenstvo v rokometu, številna odbojkarsk­a tekmovanja, teniški spektakli in dirka formule 1. Katarci želijo svojo državo približati (premožnim) turistom, tudi takšnim, ki so si v zadnjem mesecu dni lahko privoščili obisk tekem Lionela Messija, Kyliana Mbappeja in drugih asov. Tu so imeli namreč bogat nabor vsebin: od adrenalins­ke vožnje po puščavi, ogleda morskih psov kitovcev, različnih vodnih športov, obiska luksuznih restavraci­j in nakupovaln­ih središč.

Naslednji cilj Katarcev so poletne olimpijske igre – morda prav tako v zimskem času! Njihova vizija je znana. Ustvariti čim boljšo družbo zase, najeto tujo delovno silo pa plačati ravno toliko, da ta ne bo imela motiva po vrnitvi v domovino. Številni Katarci so zaposleni v javni upravi, kjer prejemajo po 35.000 evrov mesečne plače, tujci med 5000 in 15.000 evri mesečno, številni tudi veliko več – odvisno od ravni njihovega znanja v posamezni stroki –, kar jim zadostuje za normalno življenje in varčevanje. Dobro stanovanje denimo stane 3000 evrov mesečno, vrtec tisoč evrov, drugi stroški (bencin, elektrika, …) so nižji kot pri nas. V naslednjih mesecih bodo vstopili na trg številni dodatni infrastruk­turni in namestitve­ni projekti, ki jih do mundiala niso dokončali, ponudbe (za tujo delovno silo) bo še več.

Ravnajo drugače kot Evropejci

Obenem Katarci ravnajo drugače, kot so v zadnjih desetletji­h Evropejci. V večini evropskih držav je lahko dobil državljans­tvo (in volilno pravico) vsak, ki je imel en mesec časa za spopad z birokracij­o, kar je po padcu berlinskeg­a zidu temeljito spremenilo krajino Evrope in njene prioritete. V Katarju imajo tuji delavci na voljo vse, kar želijo, lahko ohranijo tudi svojo kulturo in način življenja, le državljans­tva ne bodo dobili.

In najboljše za Katarce šele prihaja. Svojim poslovnim partnerjem v Aziji – ob reki luksuznih zahodnih avtomobilo­v ročne izdelave se vozi po Dohi le vozni park japonskega in korejskega porekla – in Evropi bodo šli še močneje »na roko« zaradi ukrajinske krize. Vložili bodo 50 milijard v 60-odstotno povečanje zmogljivos­ti proizvodnj­e plina (LNG), kar bo še okrepilo Katarce in njihovo državo ter pospešilo prehod družbe na še višjo gospodarsk­o raven.

Dobro stanovanje denimo stane 3000 evrov mesečno, vrtec tisoč evrov, drugi stroški (bencin, elektrika, …) so nižji kot pri nas.

 ?? ?? Na območju nekdanje puščave je s pomočjo plinskega denarja vzniknilo mesto velikih razsežnost­i.
Na območju nekdanje puščave je s pomočjo plinskega denarja vzniknilo mesto velikih razsežnost­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia