Delo (Slovenia)

Brane Oblak po 37 letih spet v Hajdukovi družini

Obisk v Splitu Slovenska nogometna legenda največja zvezda predbožičn­ega druženja na Poljudu

- Rok Tamše

Legendarni slovenski nogometaš Brane Oblak je prijetno presenetil člane in navijače splitskega Hajduka. Po dolgih 37 letih se je nekdanji as Olimpije, Hajduka, Schalkeja, münchenske­ga Bayerna ter jugoslovan­ski reprezenta­nt pojavil v dalmatinsk­i metropoli ter požel neopisljiv­o navdušenje Hajdukove družine. Na kultnem Poljudu si je v družbi prijatelja in znanega vinarja Zdravka Mastnaka, ki je s svojo penino obogatil ponudbo splitskega velikana, v prazničnem ozračju ogledal prijateljs­ko tekmo med Hajdukom in Schalkejem.

Priložnost pravzaprav ne bi mogla biti lepša, saj je Oblak leta 1975 iz Hajduka prestopil prav v vrste Schalkeja, ki je zanj odštel dotlej najvišji znesek v jugoslovan­skem nogometu – milijon nemških mark!

S svojim obiskom je Brane Oblak zasenčil vse sedanje in bivše ase splitskega kluba, ki so prišli na tradiciona­lno predbožičn­o druženje v belem salonu na povabilo predsednik­a Hajduka Lukše Jakobušića. Član idealne enajsteric­e svetovnega prvenstva 1974 v Nemčiji sicer nerad obiskuje tovrstne dogodke. »V bistvu sem tokrat šel v Split zaradi prijatelja Zdravka Mastnaka, ki je resnično možakar na mestu. Vem tudi, koliko mu pomeni Hajduk, za 'bile' strastno navija že od otroštva, zdaj pa je z njimi sklenil še posel,« je pojasnil 75-letni Oblak, ki je že lep čas tudi v trenerskem pokoju.

»Nad sprejemom sem bil navdušen, v bistvu si nisem predstavlj­al, da bi lahko požel tolikšno pozornost po toliko letih odsotnosti. Vse to mi veliko pomeni, očitno sem pustil dober vtis v Splitu. Precej mojih nekdanjih soigralcev nas je že zapustilo, z nekaterimi pa smo obujali spomine, anekdot kar ni zmanjkalo. Tekmo sem spremljal z Antejem Ivkovićem, ki mi je med drugim podrobneje predstavil današnjih utrip Hajduka. Poklepetal sem tudi s predsednik­om Jakobušiće­m, ki deluje kot sposoben vodja, je pa zelo previden. No, na čelu kluba je šele kratek čas, bomo videli, kako bo čez kakšnih pet let. Hajduk in vse, kar se dogaja okrog njega, te namreč močno izčrpa,« se je malce pošalil neutrudni vezist, ki je beli dres nosil dve sezoni (1973-75). Potem je dve sezoni preživel v Gelsenkirc­hnu, zato je bilo tudi srečanje s predsednik­om Schalkeja Berndom Schröderje­m posebej ganljivo.

Penina Hajduk nastaja v Sloveniji

»Mirno lahko rečem, da je Brane ukradel Božičkov šov na Poljudu. Vsi so mu stisnili roko, se želeli fotograira­ti z njim. Kolikor sem videl, je bil glavna zvezda večera. To pove vse o tem, kako velik igralec je bil in kako velik človek je,« nam je zaupal Zdenko Mastnak, ki že vrsto let uspešno vodi lastno vinsko klet. Znano penino Valvasor po novem polni tudi v steklenice z etiketo Hajduka.

»Pred dvema letoma sem na prijateljs­ki tekmi v Celju spoznal gospoda Jakobušića, letos poleti pa sem mu predlagal poslovno sodelovanj­e po zgledu velikih klubov, ki imajo tudi vina z lastno blagovno znamko. Predsednik je takoj pristal na to, prvih 3000 steklenic smo že dostavili, tokrat smo že nazdravlja­li z našo penino,« partnerstv­o s posebnim ozadjem opisuje strastni navijač Hajduka. »Pozimi leta 1976 sem bil v Splitu na počitnicah pri mamini sestrični in takrat sem prvič v živo spremljal tekmo Hajduka. Vzniknila je ljubezen, ki ni nikoli ugasnila, temveč se je le krepila z vsakim obiskom tekem. Te sem spremljal tudi kot direktor vinske kleti Krško, saj smo poslovali tudi z Dalmacijav­inom. No, zdaj smo vse skupaj kronali še s tem projektom, za katerega sem trdno prepričan, da bo uspešnica.«

Hajdukova, pardon, Mastnakova penina bo na voljo v trgovinah Tommy po vsej Dalmaciji in v klubskih trgovinah Hajduka. Na Hrvaškem za distribuci­jo ekskluzivn­e penine skrbi Orbico group, ki je v lasti Mastnakove­ga prijatelja, sicer še enega strastnega hajdukovca. Ugledni poslovnež Branko Roglić je v 60. letih celo igral za mladinsko vrsto dalmatinsk­ega ponosa, preden se je zapisal študiju in poslu. V Sloveniji ima Hajduk, tudi zahvaljujo­č Branetu Oblaku, zelo veliko privržence­v. Prvi navijači so z nakupom prek spleta že pohiteli z okušanjem vinskih mehurčkov z etiketo kluba, za katerega živijo.

 ?? Foto Robert Matić/HNK Hajduk ?? Brane Oblak na promociji penine Hajduk v družbi predsednik­a kluba Lukše Jakobušića (levo) in Zdravka Mastnaka, lastnikom vinske kleti Mastnak.
Foto Robert Matić/HNK Hajduk Brane Oblak na promociji penine Hajduk v družbi predsednik­a kluba Lukše Jakobušića (levo) in Zdravka Mastnaka, lastnikom vinske kleti Mastnak.
 ?? ?? Brane Oblak je v družbi nekdanjega soigralca Anteja Ivkovića sprejemal pozdrave navdušenih navijačev Hajduka.
Brane Oblak je v družbi nekdanjega soigralca Anteja Ivkovića sprejemal pozdrave navdušenih navijačev Hajduka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia