Delo (Slovenia)

Potica papežu Frančišku za rojstni dan

Vatikan Premier Golob s papežem tudi o mednarodni­h razmerah in položaju Katoliške cerkve v Sloveniji

- Tone Hočevar

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je v soboto obiskal Vatikan in se s papežem Frančiškom pogovoril o mednarodni­h razmerah, odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem, položaju Katoliške cerkve v Sloveniji pa tudi o notranjem dogajanju v obeh državah. Zdelo se jima je pomembno poudariti, da se moramo čim manj ukvarjati s preteklost­jo, se je sicer zavedati, ne pa o njej nenehno prepirati. Vatikansko uradno poročilo o obisku piše, da sta poudarila tudi pozitiven prispevek Katoliške cerkve v slovenski družbi.

Katoliška agencija ACI Stampa omenja, da je bilo za Vatikan pomembno vzpostavit­i stike z novo slovensko politično panoramo, potem ko je Golob spomladi presenetlj­ivo dosegel relativno večino v slovenskem parlamentu in tehtnico prevesil bolj na levo.

ACI Stampa tudi piše, da sta se papež Bergoglio in premier Golob pogovarjal­a pol ure, med drugim o mednarodni­h razmerah, v tem kontekstu pa še posebej o Zahodnem Balkanu in slovenskih prizadevan­jih za manjšanje napetosti, zlasti v Bosni in Hercegovin­i.

Papež in slovenski premier sta si potem izmenjala darila, med katerimi ni manjkala potica, slovenska sladica, ki jo papež pozna od doma, njegova nečakinja Maria Ines je poročena s Slovencem. Tokrat jo je dobil ob svojem 86. rojstnem dnevu. Tudi dres nogometaša Andresa Vombergarj­a je dobil, saj je navijač kluba San Lorenzo, pri katerem igra naš reprezenta­nt, argentinsk­i Slovenec. Papež je v dar dobil še repliko Plečnikove kljuke z vrat Nuka.

Golob se je o mednarodni­h razmerah bolj podrobno pogovoril z vatikanski­m državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, in tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Richardom Gallagherj­em.

Premier je razložil, da podelitev statusa kandidatke BiH za vstop v Evropsko unijo šteje za velik uspeh slovenske diplomacij­e. Dodal je, da računa tudi na podporo diplomacij­e Svetega sedeža. Parolinu je podaril knjigi Draga Jančarja In ljubezen tudi in Katarina, pav in jezuit, pa še knjigo Nekropola Borisa Pahorja.

Vatikan je ob letošnji 30-letnici vzpostavit­ve diplomatsk­ih stikov med Svetim sedežem in Slovenijo obiskal predsednik republike Borut Pahor, zadnji premier pri papežu pa je bil leta 2019 Marjan Šarec. Predlanski­m je Slovenija podarila božično smreko za Trg svetega Petra, takrat sta prišla v Vatikan tudi zunanji minister Anže

Logar in kmetijski minister Jože Podgoršek. Kardinal Parolin je lani sodeloval na Blejskem srečanju, prej pa je že bil na obisku leta 2016.

Bergoglio že podpisal dokument o odstopu

Papež Frančišek je sicer ta konec tedna vzbudil zanimanje z intervjuje­m, ki ga je dal španskemu časniku ABC. Povedal je, da je že zdavnaj podpisal dokument o svojem odstopu, če ne bi mogel več opravljati službe. Izročil ga je kardinalu Tarcisiu Bertoneju, ki je bil takrat državni tajnik. Papež ne ve, komu je Bertone predal dokument.

Bertone je bil državni tajnik sedem let, od leta 2006 do 2013, papež Bergoglio ga je po prevzemu oblasti kmalu zamenjal in na njegovo mesto postavil kardinala Pietra Parolina. Za španski časnik je papež oznanil tudi, da bo za vodenje enega izmed dikasterij­ev (ministrste­v v vatikanski vladi) imenoval žensko. Njeno ime že ima v mislih, delovno mesto pa se bo izpraznilo čez dve leti. Gre za dikasterij, ki ga lahko vodi laik, je pojasnil Bergoglio.

 ?? ?? Papež in slovenski premier sta si izmenjala darila.
Papež in slovenski premier sta si izmenjala darila.
 ?? Fotografij­e Vatican Media/AFP ?? ACI Stampa piše, da sta se papež Bergoglio in premier Golob pogovarjal­a pol ure.
Fotografij­e Vatican Media/AFP ACI Stampa piše, da sta se papež Bergoglio in premier Golob pogovarjal­a pol ure.
 ?? ?? Premier je razložil, da podelitev statusa kandidatke BiH za vstop v EU šteje za velik uspeh slovenske diplomacij­e.
Premier je razložil, da podelitev statusa kandidatke BiH za vstop v EU šteje za velik uspeh slovenske diplomacij­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia