Delo (Slovenia)

Ženske, življenje, svoboda

-

Znano iransko igralko Taraneh Alidoosti je v soboto v Teheranu aretirala iranska služba državne varnosti. Le nekaj dni prej je namreč na instagramu objavila fotograijo, na kateri ni nosila obvezne naglavne rute, v rokah pa je držala napis, ki velja za geslo aktualnih protestov v državi: »Ženske, življenje, svoboda.« Njen račun so seveda kmalu blokirali, a je osemintrid­esetletna igralka pred tem opozorila na triindvajs­etletnega moškega, ki so ga, ker je protestira­l, obsodili na smrt in javno obesili. Napisala je: »Ime mu je bilo Mohsen Šekari. Mednarodne organizaci­je, ki gledate to prelivanje krvi in ničesar ne storite, ste sramota za svet. Vaša tišina pomeni, da podpirate zatiranje in zatiralce.«

Kot je znano, so protesti v Iranu izbruhnili po tem, ko so pripadniki moralne policije na podzemni železnici v Teheranu ustavili mlado Kurdinjo, ki je v glavno mesto prišla iz mesta Sakaz. Odpeljali so jo na policijsko postajo in jo pretepli, saj je bilo, kot je kasneje povedal njen oče, njeno telo polno modric, menda naj bi imela počeno lobanjo. Zaradi težav s srcem, četudi je bila zdrava, je umrla v bolnišnici. Njena grozljiva smrt je sprožila proteste po vsej državi. Po zadnjih podatkih iranskih humanitarn­ih organizaci­j so varnostne sile od začetka protestov ubile skoraj petsto ljudi, med njimi več kot 60 otrok in 30 žensk.

Taraneh Alidoosti velja za eno najbolj znanih iranskih igralk, prejela je mnoge mednarodne nagrade. Nastopila je v ilmu iranskega režiserja Asgarja Farhadija Trgovski potnik, ki je leta 2016 prejel oskarja za najboljši tujejezičn­i ilm. Režiser je za motiv vzel dramo Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika. Njegova junaka Emad in Rana sta zakonca, ki v gledališču skušata na oder postaviti prav omenjeno dramo. Ko morata najti novo bivališče, jima soigralec priskrbi stanovanje, v katerem je prej živela neka ženska. Taraneh v njem igra Rano, ki jo v novem stanovanju nekega večera nekdo napade, kasneje zakonca izvesta, da je bila ženska, ki je tam živela pred njima, prostitutk­a. Takrat je igralka razmišljal­a, da bi bojkotiral­a prireditev, ker je tedanji predsednik Donald Trump prepovedal vstop v ZDA za državljane nekaterih muslimansk­ih držav.

Taraneh Alidoosti je že nekaj časa premišljev­ala, da bi zapustila domovino, a se je odločila, da bo ostala in se borila skupaj s sodržavlja­ni, ki se upirajo nasilju. Kot je zapisala, je svoj pogum podedovala od žensk svoje dežele, ki so tisočletja živele na tej zemlji in se borile. »Ostala bom, ne bom se vdala, stala bom z družinami zapornikov in umorjenih in zahtevala pravice, ne glede na ceno, ki jo bom plačala.« Podporo protestnik­om in nasprotova­nje smrtni kazni je izrazilo še kar nekaj znanih iranskih osebnosti in menda so jih nekaj prav tako aretirali, a njihova imena še niso prišla v javnost.

 ?? Foto instagram ?? Igralka je svoj protest objavila na družbenih omrežjih.
Foto instagram Igralka je svoj protest objavila na družbenih omrežjih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia