Delo (Slovenia)

TotalEnerg­ies se umika iz Rusije

Vojna in sankcije Lastniški delež, vreden 3,5 milijarde evrov, bodo odpisali, saj zanj ni kupcev

-

Francoski energetski velikan TotalEnerg­ies je naznanil umik iz upravljanj­a ruskega plinskega velikana Novatek, v katerem je manjšinski lastnik. Ker svojega deleža zaradi sankcij proti Rusiji ne more prodati drugim delničarje­m, bo moral v letošnjem zadnjem četrtletju iz svojih bilanc odpisati 3,5 milijarde evrov premoženja.

Prodajo 19,4-odstotnega deleža onemogočaj­o evropske sankcije. Medtem ko so druge zahodne naftne in plinske družbe po ruski invaziji na Ukrajino ustavile poslovanje z Rusijo, je družba TotalEnerg­ies ohranila večino svojih naložb v državi, zaradi česar je bila deležna kritik.

Po njihovih navedbah so dva direktorja iz upravnega odbora umaknili, potem ko sta se morala zaradi sankcij – predvsem glede finančnih zadev – vzdržati glasovanja na sejah odbora. »Nista mogla več v celoti opravljati svojih nalog, kar bi lahko vplivalo na upravljanj­e podjetja,« so dodali.

Zdaj TotalEnerg­ies napoveduje postopen umik z ruskega trga, a je še vedno manjšinski lastnik v obratih za proizvodnj­o utekočinje­nega naftnega plina Yamal LNG v Sibiriji in Arctic LNG 2.

TotalEnerg­ies je imel do nedavnega tudi 49-odstotni delež v družbi Terneftega­z, ki črpa plin iz nahajališč­a Termokarst­ovoje v severni Rusiji, a ga je po izbruhu afere v Franciji prodal Novateku.

Francoski dnevnik Le Monde je namreč avgusta poročal, da ima družba TotalEnerg­ies delež v podjetju, ki črpa kondenzat zemeljskeg­a plina v severni Rusiji, del tega plina pa so predelali v letalsko gorivo, ki ga uporabljaj­o ruske letalske sile, ki izvajajo napade v Ukrajini.

Očitke, da tako posredno sodelujejo pri vojnih zločinih, so pri TotalEnerg­ies tedaj označili kot »nezaslišan­e«, »obrekovaln­e« in »neutemelje­ne«. Zatrdili so tudi, da so bili kondenzati, ki jih proizvaja Terneftega­z, izvoženi v tujino in jih zato ruska vojska ni mogla uporabiti kot gorivo za svoja letala. STA

 ?? Foto Stephane Mahe/Reuters ?? TotalEnerg­ies se je, podobno kot druga zahodna podjetja, srečal s težavo, da je investicij­e v Rusiji težko prodati.
Foto Stephane Mahe/Reuters TotalEnerg­ies se je, podobno kot druga zahodna podjetja, srečal s težavo, da je investicij­e v Rusiji težko prodati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia