Delo (Slovenia)

Sankcije za še enega oligarha iz Putinove bližine

-

Vladimir Potanin, glavni direktor in lastnik 36 odstotkov rudarske družbe Nornickel in eden najbogatej­ših Rusov, je še eden izmed oligarhov, ki sodi med zaveznike (ali vsaj lojalne podpornike) predsednik­a Vladimirja Putina. Minuli teden so ZDA njega, njegovo družino in holdinško podjetje Interros, s katerim upravlja svoje premoženje, dodale na seznam podjetij in posameznik­ov, ki jim omejujejo poslovanje na Zahodu. Sankcije pa ne veljajo za Nornickel, ki je največji svetovni proizvajal­ec niklja, nepogrešlj­ivega za proizvodnj­o plemenitih jekel in avtomobils­kih baterij.

Potanin, 61, je sin uglednega trgovinske­ga uradnika iz časa Sovjetske zveze. Šolal se je na moskovski elitni diplomatsk­i akademiji, zlom Sovjetske zveze in prehod v sodobno Rusijo pa je izkoristil podobno kot nekateri drugi dobro izobraženi, dobro povezani in poslovno brezkompro­misni mladeniči iz devetdeset­ih let: ogromno premoženje si je pridobil s privatizac­ijo prej državnih podjetij, ki so pridobival­a in prodajala surovine.

V nasprotju z nekaterimi drugimi oligarhi je Vladimir Potanin ves čas pazil, da je ohranil dobre odnose z Vladimirje­m Putinom ali pa mu vsaj ni nasprotova­l. Tako je pred nekaj leti »sprejel« (oziroma brez javnega ugovarjanj­a plačal) dve milijardi dolarjev visoko globo, ki jo je Nornickel dobil, potem ko je nesreča v njihovi elektrarni na stalno zamrznjene­m območju Sibirije povzročila izliv nafte in največjo ekološko nesrečo na Arktiki doslej.

Svoje premoženje je znal povečati tudi po izbruhu vojne proti Ukrajini. Od prvega vala sankcij so se mnoga zahodna podjetja odločila, da zapustijo ruski trg. Takrat je Potanin javno pozval oblasti, naj njihovega premoženja ne zaplenijo oziroma nacionaliz­irajo, saj bi to lahko povzročilo dolga desetletja nezaupanja pri tujih vlagatelji­h – podobno, kot se je zgodilo po boljševišk­i revoluciji leta 2017.

Oblast je svarilu sledila, kar je Potanin učinkovito izkoristil. Že v desetih tednih po napadu na Ukrajino je od francoske Société Générale kupil banko Rosbank, prevzel rusko enoto ameriške inančne skupine Global Payments in kupil 35 odstotkov ruske družbe TCS Group Holding, ki je lastnica internetne banke. To zadnjo je kupil od ustanovite­lja Olega Tinkova. Ta je invazijo v Ukrajino obsodil, kasneje pa je povedal, da ga je Kremelj prisilil v prodajo lastnega podjetja.

 ?? ?? Vojno je izkoristil tako, da je še povečal premoženje.
Vojno je izkoristil tako, da je še povečal premoženje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia