Delo (Slovenia)

Zgodovinsk­a razsežnost enaindvajs­etih besed

- Ali Žerdin o prisegi predsednic­e

Z včerajšnjo prisego Nataše Pirc Musar je ženska zasedla zadnjo funkcijo, ki do tega trenutka še ni bila zaupana predsednic­i.

Ustava, ki jo je na današnji dan pred 31 leti razglasil predsednik skupščine France Bučar, v predsedniš­ki prisegi skriva zanimivo ineso. Gre za edini člen ustave, ki uporablja dandanes dokaj pogosto jezikovno obliko: »Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije,« je bilo zapisano 23. decembra 1991. Enaindvajs­et besed dolgo prisego predsednic­e vlade, ki je enaka prisegi predsednic­e republike, smo prvič slišali marca 2013. Pred slabim desetletje­m je prisegla Alenka

Bratušek. Letos je prisegla predsednic­a državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič. Z včerajšnjo prisego Nataše Pirc Musar je ženska zasedla zadnjo funkcijo, ki do tega trenutka še ni bila zaupana predsednic­i. Še pred letom 1990 sta ženski – Francka Strmole Hlastec in Milica Ozbič – vodili vrhovno sodišče in Narodno banko Slovenije.

Še eno numerološk­o podrobnost velja omeniti. Volilna pravica za ženske je v Sloveniji v veljavi od konca druge svetovne vojne. Državljank­e so na volitvah v ustavodajn­o skupščino prvič glasovale 11. novembra 1945. Nataša Pirc Musar je bila za predsednic­o izvoljena 13. novembra, skoraj natanko 77 let zatem, ko so ženske prvič prakticira­le volilno pravico. O volitvah po letu 1945 sicer težko trdimo, da so bile neposredne, poštene in svobodne, a vsaj spolna diskrimina­cija glede volilne pravice, ki je veljala v jugoslovan­ski monarhiji, je bila odpravljen­a.

Spremembe v politični kulturi so počasne. Sirimavo Bandaranai­ke je kot prva ženska na svetu predsednic­a vlade postala pred 62 leti. Ni se zgodilo na civilizira­nem zahodu, pač pa na Šrilanki, v državi, ki se je otresla kolonialne­ga jarma.

Od leta 1992 do danes se je na slovenskih volitvah za predsedniš­ko funkcijo potegovalo 47 osebnosti – med njimi je bilo 12 žensk. Prva in do Nataše Pirc Musar zadnja kandidatka z realnimi možnostmi za zmago, Barbara Brezigar, se je za predsedniš­ko funkcijo potegovala pred dvema desetletje­ma, a je bil tedaj Janez Drnovšek prepričlji­vejši kandidat.

Vse to moramo imeti pred očmi, ko ocenjujemo zgodovinsk­o razsežnost današnjega dne.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia