Delo (Slovenia)

Pogajanja so v zraku, a še vedno rožlja orožje

Ruska Agresija na Ukrajino Kitajska je bila že do zdaj posrednica, a povsem tiha

- Zorana Baković

Prihod nekdanjega ruskega predsednik­a Dmitrija Medvedjeva v Peking, kamor je pripotoval v sredo, je bil presenečen­je za medije. Na podlagi tega, o čemer se je pogovarjal s kitajskim partijskim in državnim voditeljem Xi Jinpingom, je mogoče sklepati, da je bilo srečanje v resnici natančno načrtovano.

Medvedjev je prišel kot namestnik voditelja ruskega varnostneg­a sveta in predsednik stranke Združena Rusija, seveda pa ni bilo dvoma, da je njegov najpomembn­ejši naslov tisti neuradni: tesni sodelavec predsednik­a Vladimirja Putina. Prav tako je zanimivo, da je bil Medvedjev v Pekingu v času, ko je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Washington­u, je pa morda še pomembnejš­a koincidenc­a med tema dvema srečanjema z ene strani in začetkom skupnih vojaških vaj kitajske in ruske bojne mornarice v Vzhodnokit­ajskem morju, torej ob japonskih otokih. Sreda je bila tako dan vsestransk­e diplomacij­e, iz katere se je izluščilo pomembno sporočilo: Peking je pripravlje­n sprejeti vlogo posrednika med Moskvo in Kijevom, da bi krizo čim prej približali določeni rešitvi.

»Kitajska je svoja stališča in politiko vedno oblikovala glede na pomembnost vprašanja, vedno je ohranjala objektivno in nepristran­sko vlogo ter aktivno težila k miru ter se zavzemala za pogajanja,« je Xi Jinping poudaril v pogovoru z ruskim gostom. Pogovori so tokrat potekali v veliko bolj sproščenem in prijateljs­kem ozračju od tistih, ki so med kitajskim in ruskim predsednik­om septembra potekali v uzbekistan­skem mestu Samarkand.

Ni naključij

Ko povežemo vse tri prizore – tistega iz rezidence Diaoyutai v Pekingu, kjer je bival Medvedjev, tistega iz Bele hiše, kjer sta se sestala Zelenski in predsednik Joe Biden, ter tistega z Vzhodnokit­ajskega morja, kjer sta se ruska in kitajska mornarica urili v vojaških operacijah, v katerih so uporabljal­i pravo strelivo –, se ne moremo znebiti občutka, da nič od tega ne sovpada po naključju. Poleg tega nedavno razkrite informacij­e o tajni komunikaci­ji med Pekingom in Washington­om, ki so jo, kot kaže, vzpostavil­i kmalu zatem, ko se je začel ruski napad, dajejo vedeti, da bo kitajsko posredovan­je med Kremljem in Kijevom temeljilo na ponudbi varnostnih zagotovil Kremlju, kar zadeva ruske meje, pred začetkom napada, po drugi strani pa naj bi dal Nato prav takšna varnostna zagotovila Ukrajini.

Xi Jinping je moral čakati deset mesecev, da se je ponudil za posrednika, in to očitno zaradi tega, ker je v prvih mesecih invazije svojo skrb osredotoči­l na Putinove jedrske grožnje. Po navedbah virov je Kitajska marca začela tajna pogajanja z Natom in Washington­om, pri čemer je bila aktivno vključena v prepričeva­nje voditeljev Nata in ameriškega vodstva, naj ne dopustijo dobave poljskih migov 29 Ukrajini.

Generali kitajske Narodnoosv­obodilne vojske so v minulih nekaj mesecih odigrali najboljšo tajno misijo, pri čemer so si na podlagi ameriškega preobrata proti dobavi migov prizadeval­i za to, da so Putina vrnili v okvire stare ruske vojaške doktrine, po kateri naj bi bilo jedrsko orožje uporabljen­o izključno ob napadu na rusko ozemlje.

Kitajska in Rusija imata sklenjen sporazum o prijateljs­tvu, ki vsebuje tudi obveznost vzajemne vojaške pomoči ob morebitnem napadu na ozemlje ene od njiju. Vodstvo v Pekingu je med drugim dalo jasno vedeti, da v to ne bodo všteta ozemlja, ki jih je Rusija anektirala po podpisu tega sporazuma. Prav zaradi tega dokumenta je bila Kitajska zaskrbljen­a zaradi možnosti postopnega širjenja ukrajinske vojne in si je prizadeval­a za sklenitev načelnega dogovora s Putinom, da ne bo posegel po jedrskih konicah, dokler Ukrajina od Nata in ZDA ne bo dobila strateškeg­a orožja. V Pekingu so se poleg tega do zdaj vzdržali vsakršne vojaške pomoči Moskvi, in čeprav se je dvostransk­a trgovina med državama letos povečala za 30 odstotkov, še vedno govorimo o izmenjavi, katere celotna vrednost znaša okoli 130 milijard dolarjev. Z ZDA in EU Kitajska izmenja več kot desetkrat toliko blaga.

Iz tega izvira tudi Xijev motiv, da se končno ponudi kot posrednik v morebitnih mirovnih pogajanjih. Očitno mu je veliko do izboljšanj­a odnosov z Natom in EU, če že ne tudi z ZDA. Le ugibamo lahko, da bo izhodišče teh pogajanj kompromis, ki ga nobena od obeh držav ne bi hotela sprejeti. Ukrajina mora za mir žrtvovati ozemlje, Rusija pa se bo morala vrniti tja, kjer je začela invazijo. Vse to se lahko zgodi, če bo Xi Jinping vložil dovolj prizadevan­j in avtoritete v misijo, s katero si želi zadolžiti svet in prihodnje leto odpraviti grožnjo, o kateri Kitajska od nekdaj trdi, da jo je treba vzeti zelo resno. Če se je Xi Jinping iz vsega tega kaj naučil, se je naučil tega, da je Putin pripravlje­n na vse.

• Srečanje Xi Jinpinga z Medvedjevo­m.

• Medvedjev je bil v Pekingu, ko je bil Zelenski v ZDA.

• Xi Jinping je čakal deset mesecev, da se je ponudil za posrednika.

 ?? Foto Sputnik/Reuters ?? Dmitrij Medvedjev je prišel v Peking kot tesni sodelavec predsednik­a Vladimirja Putina.
Foto Sputnik/Reuters Dmitrij Medvedjev je prišel v Peking kot tesni sodelavec predsednik­a Vladimirja Putina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia