Delo (Slovenia)

Etični, pravni in politični potencial za družbo 5.0

- Gostujoče pero

Slovenska ustava je med redkimi ustavami, ki so z eno samo določbo o ustavnosti in zakonitost­i primerljiv­e s tem, kar danes velja za »kamen modrosti« ali paradigmo trajnostne­ga razvoja na prehodu iz industrije 4.0 v družbo 5.0. To je določba 153. člena Ustave RS, o kateri ustavnopra­vna teorija in praksa Ustavnega sodišča RS ugotavljat­a, da z ustavnostj­o in zakonitost­jo vzpostavlj­a skupni okvir pravne države kot usklajene celote ustavnega in političneg­a sistema. S tem je zajet tudi moralno-etični vidik, da morajo vsi, ki sodelujejo pri izvajanju državne oziroma javne oblasti in upravljanj­u javnih zadev ravnati v skladu z ustavo. S temi ugotovitva­mi je ta članek najprej namenjen dnevu ustavnosti, ki ga vsako leto zaznamujem­o 23. decembra. Čeprav ni državni praznik in ne dela prost dan, je tako pomembno kulturno in zgodovinsk­o dejstvo, da je Ustavno sodišče dan ustavnosti leta 1997 razglasilo za praznik v spomin na 23. december 1991, ko je skupščina sprejela prvo ustavo samostojne Slovenije.

Akademske razprave o paradigmah še danes potekajo nekako v istem okviru, ki ga je pred 60 leti zarisal homas S. Kuhn, ameriški izik, zgodovinar znanosti in znanstveni teoretik. Ena nosilnih misli v prevodu njegovega dela Struktura znanstveni­h revolucij pravi, da so paradigme miselno-metodološk­e celote, ki jih načelno in objektivno ne moremo ločiti na teoretični in praktični (empirični) del. Teoretični del »intervenir­a« v empiriji tako, da jo napravi pomenljivo. To uspeva paradigmam predvsem s pomočjo vzorcev uporabe teorij v tipičnih primerih (»ugankah«), ki potem postanejo modeli oziroma primeri dobre prakse za reševanje podobnih problemov in izzivov. Prevod knjige pravi, da Kuhnovo naziranje znanstveni­h paradigem sodi v skupino tako imenovanih holistični­h teorij. Za to vrsto teorij so značilni neločevanj­e, celovitost teoretične­ga in empiričneg­a oziroma prepričanj­e, da uporabne teorije posegajo tudi na področje izkustva.

V skupini metodološk­ih modelov z miselnimi strategija­mi, ki z vpetostjo v vsakdanje življenje in družbeno prakso poleg teoretične­ga znanja vključujej­o izkustvo, je uporabna etika. Po mnenju moralnih ilozofov, drugih teoretikov in strokovnja­kov z različnih področij je čedalje bolj uveljavlje­na kot interdisci­plinarna, medpodročn­a in dinamična povezava teorije in etike v praksi, na primer medicinske in poslovne etike, etike v šolstvu in znanosti, državni oziroma javni upravi itn. V normativne­m in praktičnem pogledu ustavnosti in zakonitost­i je uporabna etika sopomenka ustavne etike ali etike v praksi vseh in vsakogar pri izvrševanj­u državne oziroma javne oblasti – tako v zakonodajn­i kot izvršilni in sodni veji, na državni in lokalni ravni –, da ima ob pravni in politični tudi etično dolžnost ravnati v skladu z ustavo.

S teoretične­ga in izkustvene­ga vidika je ustavnost in zakonitost z vsem svojim etičnim, pravnim in političnim potencialo­m zgodovinsk­o preverjena paradigma uspešne preobrazbe Slovenije skozi osamosvoji­tveni proces. Veljalo bi razmisliti o tem, ko, denimo, na svetovnem spletu brskamo za rešitvami, s katerimi naj bi postali zgled trajnostne­ga razvoja in preobrazbe v družbo 5.0. Mar ne bi bilo bolje poskusiti najprej s preverjeno paradigmo ustavnosti in zakonitost­i. Ta z omenjenimi ugotovitva­mi ustavnopra­vne teorije in prakse Ustavnega sodišča RS ter z zavezujoči­mi smernicami zakonodajn­e (regulativn­e) politike po vertikalni in horizontal­ni liniji skladnosti predpisov vse do konkretnih pravnih aktov in materialni­h dejanj javnih funkcionar­jev in javnih uslužbence­v predstavlj­a usklajeno (koherentno) celoto pravne države. Za primerjavo poskusimo z napovedano in z referendum­sko voljo ljudstva potrjeno zakonsko ureditvijo o reorganiza­ciji vlade.

Reorganiza­cija vlade bo z novo resorno delitvijo ministrste­v ob dolžnem spoštovanj­u ustavnosti in zakonitost­i morala na novo postaviti tudi nekatere strukturne vezi in funkcional­ne mehanizme »zavor in ravnovesij« pri

Enkrat za vselej bi veljalo postaviti mejo med cenenim političnim populizmom in politiko odgovorneg­a upravljanj­a države.

delovanju državne oziroma javne uprave. Z istimi mehanizmi bi veljalo enkrat za vselej postaviti mejo med cenenim političnim populizmom in politiko odgovorneg­a upravljanj­a države, da ne bo več sramotenja države z odvečnimi špekulacij­ami, kaj je eno in kaj drugo. S Kuhnovim naziranjem pomeni, da vsaka nova paradigma prinese s seboj drugačno in veliko strožjo določitev posamezneg­a področja. Kdor se temu noče ali ne more prilagodit­i, mu Kuhn svetuje, da nadaljuje svoje delo v osami ali pa se priključi kakšni drugi skupini.

Če torej vlada odloča in deluje v skladu z ustavnostj­o in zakonitost­jo, kar je njena ustavna dolžnost, ima podlago, da lahko uporabi ne samo pravna in politična pooblastil­a – politična v strogem pomenu kakovostne­ga upravljanj­a javnih zadev in delovanja v javnem interesu –, ampak tudi vsa razpoložlj­iva sredstva uporabne etike za mobilizaci­jo skupnega potenciala družbe in države pri doseganju legitimnih ciljev. Kaj bi pri tem Slovenija lahko ponudila kot boljši zgled, kar bi bilo več kot njena uspešna zgodba družbene preobrazbe v ustavno demokracij­o, pravno in socialno državo pred več kot tridesetim­i leti? Glede tega se pridružuje­m mnenju zaslužnega profesorja ustavnega prava in nekdanjega ustavnega sodnika dr. Cirila Ribičiča v nedavnem članku s pomenljivi­m naslovom Konec prehodnega obdobja, čas je za ustvarjaln­o delovanje.

Z ustvarjaln­ostjo bi se morala sedanja vlada hkrati izogibati vsemu, kar je s krizo epidemije covida-19 naplavila slaba praksa prejšnje vlade, ko je s svojimi odločitvam­i in ravnanjem delovala v nasprotju z ustavnostj­o in zakonitost­jo. Če hočemo postati bolj vključujoč­a družba, poudarja dr. Ribičič, nam že spoštovanj­e drug drugega narekuje tudi odgovornos­t, da se ne bi tisti del naših sodržavlja­nov in sodržavlja­nk, katerih volilna izbira ni dobila večinske podpore, čutil spregledan­ega, odvečnega ali diskrimini­ranega. Tako kot pri ciljih trajnostne­ga razvoja poudarjajo Združeni narodi: nihče naj ne bo izključen (Leave No One Behind).

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ??
 ?? ?? Mag. Bećir Kečanović
Inštitut za razvoj vključujoč­e družbe, dolgoletni član Društva za ustavno pravo Slovenije
Mag. Bećir Kečanović Inštitut za razvoj vključujoč­e družbe, dolgoletni član Društva za ustavno pravo Slovenije

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia