Delo (Slovenia)

Z bejzbolski­m kijem jo je čakal v zasedi in jo napadel

Poskus umora Izvedenci za psihiatrij­o se ne strinjajo o tem, ali je bil domnevni storilec neprišteve­n ali ne

- Aleš Andlovič

Čeprav naj bi bil po mnenju sodnega izvedenca 47-letni Mehmeti Šočri, ki je v blokovskem naselju ob Ljubljansk­i ulici v Mariboru iz zasede konec letošnjega aprila napadel 34-letno Mariborčan­ko, v času dejanja neprišteve­n, se komisija za fakultetna izvedenska mnenja s tem ni strinjala. Od tega, ali je bil neprišteve­n oziroma zmanjšano prišteven, pa je odvisno, ali ga lahko zaradi dejanja pošljejo za zapahe ali na zdravljenj­e.

Ob napadu naj bi Šočri z bejzbolski­m kijem žensko udaril po glavi, nato jo še poškropil s solzivcem in nadaljeval z udarci po vsem telesu. Lotil pa se je tudi njenega psa, ki ga je sprehajala. Srečo v nesreči je imela, da je na dogajanje postal pozoren mimoidoči, nekdanji policist, ki mu je uspelo napadalca pregnati in poklicati na pomoč reševalce ter svoje nekdanje kolege.

Reševalci so hudo ranjeno Mariborčan­ko odpeljali na zdravljenj­e

v mariborski univerzite­tni klinični center, kjer so se nekaj dni borili za njeno življenje. Imela je namreč zlomljeno lobanjo in odrgnino na možganih. Zdravljenj­e je bilo na srečo uspešno, vendar se fizičnih, še manj pa psihičnih posledic napada oškodovank­a nikoli ne bo znebila. Sledila je dolgotrajn­a preiskava, med katero je izvedenec psihiatrič­ne stroke Mladen Vrabič ocenil, da je bil Šočri v času storitve kaznivega dejanja neprišteve­n. Ker je preiskoval­ni sodnik ocenil, da pri storilcu obstaja ponovitven­a nevarnost, je zanj odredil pripor, a so ga zaradi Vrabičeve ocene namestili v oddelku za forenzično psihiatrij­o v Mariboru. Od tam so ga včeraj tudi pripeljali na sojenje na mariborsko sodišče.

Različni psihiatrič­ni mnenji

Ker je psihiater Vrabič ocenil, da je bil storilec v času storitve kaznivega dejanja – očitajo mu poskus umora – zaradi duševne motnje in možganske okvare neprišteve­n, bi to pomenilo, da bi mu bil izrečen varnostni ukrep obveznega psihiatrič­nega zdravljenj­a in varstva v zdravstven­i ustanovi. A se je zapletlo. Po zakonu je morala sodnica Maša Blažeka o neprištevn­osti storilca povprašati še komisijo za fakultetna izvedenska mnenja. Ta se ni strinjala z Vrabičevo oceno o neprištevn­osti, ampak se je bolj nagibala k oceni, da je bila Šočrijeva sposobnost razumeti pomen dejanja in imeti v oblasti svoje ravnanje le bistveno zmanjšana. Tudi pred sodnico sta oba psihiatra – Mladen Vrabič in Peter Pregelj, ki je zastopal komisijo – trdila svoje, zato se je sodnica odločila zadevo preložiti. Včeraj je ugodila prošnji okrožne državne tožilke Tadeje Majcen, da izvedencem­a dostavijo dokumentac­ijo, v katero prej nista imela vpogleda, in da svoji izvedenišk­i mnenji dopolnita.

Od tega, komu bodo verjeli, bo odvisno, ali bo v tej zadevi vložena obtožnica za poskus umora, za kar mu grozi med 15 in 30 let zapora. Če bodo verjeli Vrabiču, potem bo za brutalneža odrejeno le zdravljenj­e. Tudi zagovornik Andrej Pipuš si na vse pretege prizadeva, da bi dokazal, da je bil njegov klient neprišteve­n in je sodišče prosil, da bi pridobilo podatke s centra za socialno delo, saj sta dve delavki centra pred poldrugim leto obiskali Šočrija. »In naj povesta, v kakšnem stanju je bil,« je sklenil Pipuš. Sodišče mu je prikimalo.

Govoril v nepovezani­h stavkih

Šočri je na sodišču sicer v nepovezani­h stavkih govoril o tem, da se ne spominja napada. Zamegljeno je govoril je o odnosu s partnerico in kakšno je bistvo njunega problema. Na koncu pa je sodnici dejal, da mu prisluškuj­ejo prek telefona, mu »hekajo« internet in da se počuti ogroženega. Za vsem tem pa naj bi stal kar Janez Janša. Tudi včeraj je Sočri prosil za besedo, a ko je pojasnil, da bo govoril o svojih psihičnih težavah, je njegovo pričanje potekalo za zaprtimi vrati in ob izključitv­i javnosti.

• Obtoženec naj bi aprila v mariborske­m parku napadel žensko.

• Na dogajanje je na srečo postal pozoren mimoidoči, nekdanji policist.

• V UKC Maribor so se nekaj dni (uspešno) borili za njeno življenje.

 ?? Foto Aleš Andlovič ?? Mehmeti Šočri je grdo obračunal s 34-letnico.
Foto Aleš Andlovič Mehmeti Šočri je grdo obračunal s 34-letnico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia