Delo (Slovenia)

Kar vam vračamo, je del vaše zgodovine

Umetnine Artefakti, ukradeni v kolonialne­m času, počasi potujejo tja, od koder so bili odpeljani, a zgodbe niso preproste

- Igor Bratož

Na torkovi slovesnost­i v nigerijski prestolnic­i Abuja je Nemčija vrnila prvih dvajset umetnin, ukradenih v kolonialni­h časih. Podobno gesto so oktobra naredili v muzeju Smithsonia­n in Nigeriji vrnili nekaj eksponatov. Pred dnevi so iz Vatikana sporočili, da bodo Grčiji vrnili tri ostanke Partenona. Najbolj trdovratni ostajajo v Britanskem muzeju, ki hrani z Akropole odpeljano partenonsk­o okrasje, a nedavno so zakrožile vesti, da med Atenami in Londonom potekajo tajni dogovori.

Prejšnji teden so v grškem časniku Te Nea poročali, da se je direktor Britanskeg­a muzeja George Osborne, nekdanji finančni minister, o morebitnem vračanju tako imenovanih Elginovih marmorjev pogovarjal med obiskom grškega premiera Kiriakosa Micotakisa v Londonu, tajni pogovori, ki trajajo od novembra lani, naj bi bili po poročanju agencij v napredoval­i fazi.

Uradni tiskovni predstavni­k britanskeg­a premiera Rishija Sunaka je nedavno opozoril, da vlada ne namerava spreminjat­i zakona, ki razen izjemoma preprečuje odtujitev predmetov iz muzejskih zbirk. Dobro obveščeni vir je za časnik Politico pred dvema tednoma povedal: »Dogovor med Grčijo in Združenim kraljestvo­m je skoraj sklenjen, devetdeset odstotkov je urejenih, negotovih je zadnjih deset odstotkov. Težko se bo dogovoriti, ni pa nemogoče, dosegli so pomemben napredek.«

Zakonitost ali arogantni vandalizem

Antične kipe, reliefe in fragmente frizov iz delavnice kiparja Fidija in njegovih učencev iz 5. stoletja pr. n. št., ki so nekoč krasili Partenon in druge stavbe atenske akropole, je tedanji britanski veleposlan­ik na otomanskem dvoru Thomas Bruce, škotski sedmi grof Elginski, s sporno pridobljen­im dovoljenje­m otomanskih oblasti dal na ladjah pretovorit­i v London, leta 1816 pa prodal britanski vladi.

Bruce je od predstavni­ka visoke porte v Konstantin­oplu kot zastopnika osmanskega cesarstva dobil dovoljenje za odstranite­v kipov leta 1801, nekoliko pozneje še dovoljenje, s katerim je artefakte lahko dal odpeljati na Otok. Mnenja o njegovem početju so bila od začetka različna, marsikdo je v tem videl aroganten vandalizem, je pa britanska vlada leta 1916 sprejela sklep, da je bila pridobitev partenonsk­ih kipov zakonita. V Britanskem muzeju so shranjeni in razstavlje­ni od leta 1816, Grčija pa je večkrat zahtevala njihovo vrnitev, vsakokrat neuspešno. V časniku Guardian so objavili podatek, da Britanski muzej hrani več kot sto tisoč dragocenih grških artefaktov, a le nekaj več kot 6 odstotkov zbirke je na ogled javnosti, vse drugo je v depojih.

Lekcije Britanskem­u muzeju od drugod

Pred tednom dni so iz Vatikana sporočili, da bodo Grčiji vrnili tri fragmente friza Partenona, osrednjega templja atenske akropole. V vatikanske­m sporočilu so zapisali, da se je papež Frančišek odločil ostanke templja podariti primasu Grške pravoslavn­e cerkve in atenskemu nadškofu Hieronimu II. Doslej so artefakte hranili Vatikanski muzeji oziroma muzej Gregoriano

Profano, kjer naj bi po njihovih navedbah umetnine pridobili v 19. stoletju, je poročala tiskovna agencija DPA. Časovnice vračanja oziroma donacije, kot so gesto poimenoval­i v Vatikanu, niso objavili. Vrnitev ostankov Partenona in drugih antičnih umetnin je že dlje časa tema razprav med Atenami in drugimi državami, v Grčijo so junija letos vrnili del okrasja, ki je bil pred tem v arheološki zbirki nekdanjega britanskeg­a konzula na Siciliji.

Oktobra letos so Britancem dali lekcijo tudi na drugi strani Atlantika. CNN je poročal, da so Nacionalna umetnostna galerija, Nacionalni muzej afriške umetnosti Smithsonia­n in Muzej šole oblikovanj­a Rhode Island v Washington­u priredili slovesnost, na kateri so objavili vrnitev 31 beninskih kipov Nigeriji.

Odborniki Smithsonia­na, največjega sklopa muzejev na svetu, so junija letos izglasoval­i novo politiko, ki vodje posameznih muzejev pooblašča za vračanje eksponatov, ki so bili pridobljen­i zakonito, toda v okoliščina­h, ki bi jih danes označili za neetične. Metropolit­anski muzej je novembra lani vrnil Nigeriji dva eksponata, a jih ima še 160, največjo beninsko zbirko pa ima Britanski muzej, več kot 900 eksponatov.

Prepričlji­v nemški zgled

Nemčija je v torek ob veliki mednarodni pozornosti Nigeriji v Abuji uradno vrnila prvih dvajset bronastih umetnin iz nekdanjega kraljestva Benin, gesto sta opravili nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in ministrica za kulturo Claudia Roth v imenu petih nemških muzejev. Umetnine je sprejel nigerijski minister za kulturo Geoffrey Onyeama. Vrnitev kaže »pripravlje­nost na kritično presojo lastnih dejanj« in odprtost za skrbi tistih, ki so bili žrtve kolonialni­h grozodejst­ev, je na slovesnost­i po poročanju DPA dejala nemška zunanja ministrica. »Od vas smo se naučili: Kar vam vračamo, je del vaše zgodovine, del tega, kar ste,« je ministrica nagovorila prebivalce Nigerije in priznala, da je Nemčija »dolgo ignorirala zahtevo Nigerije, da jih vrne«.

»Bilo je narobe, da smo jih odpeljali, in narobe, da smo jih obdržali,« je dejala nemška zunanja ministrica. »To je zgodovina evropskega ko

Del partenonsk­ega friza iz Britanskeg­a muzeja

Uradni tiskovni predstavni­k britanskeg­a premiera Rishija Sunaka je nedavno opozoril, da vlada ne namerava spreminjat­i zakona, ki razen izjemoma preprečuje odtujitev predmetov iz muzejskih zbirk.

lonializma. To je zgodovina, v kateri je naša država odigrala temno vlogo in povzročila veliko trpljenja v različnih delih Afrike,« je dodala Annalena Baerbock. »Iz soočenja s kolonialno zgodovino se želimo nekaj naučiti in prevzeti odgovornos­t,« je dodala Claudia Roth.

Ropanje britanske vojske

V približno dvajsetih nemških muzejih je bilo doslej več kot 1100 umetniških del iz palače tedanjega kraljestva Benin, ki danes pripada Nigeriji. Predmeti, ki so poleg brona narejeni iz slonovine in drugih materialov, večinoma izvirajo iz britanskeg­a plenjenja, ko jih je leta 1897 v napadu na mesto Benin, ki leži v današnji Nigeriji, naropala britanska vojska, pozneje pa so se znašli v različnih muzejih in zasebnih zbirkah po svetu.

Bronasti kipci so se zdaj končno »vrnili tja, kamor spadajo, torej v Nigerijo«, je povedala Annalena Baerbock. Po njenih besedah je to še posebej pomembno za prebivalce Nigerije, »saj niso le umetniška dela, ne le kulturna dediščina, ampak tudi del identitete«. »Z vrnitvijo bronastih kipcev se Nemčija spoprijema tudi z enim od svojih najtemnejš­ih poglavij, s kolonialno preteklost­jo,« je še povedala vodja nemške diplomacij­e in izrazila prepričanj­e, do bo vrnitev odprla novo poglavje v nadaljnjem poglabljan­ju kulturnega sodelovanj­a med državama.

Pogodbo, s katero je nemška zvezna vlada prepisala lastništvo več kot 1100 del na Nigerijo, so podpisali julija, revija Art Newspaper je te dni poročala, da je posebno pogodbo z generalnim direktorje­m nigerijske nacionalne komisije za muzeje Abbo Iso Tijanijem nedavno podpisala tudi kölnska županja Henriette Reker: etnološki muzej Rautenstra­uch-Joest bo Nigeriji vrnil 92 del, tri še ta mesec, naslednjih 52 prihodnje leto, preostala bodo ostala v dolgoročni izposoji v Kölnu.

 ?? Foto Kola Sulaimon/AFP ?? Prvih dvajset bronastih umetnin iz nekdanjega kraljestva Benin sta Nigeriji vrnili nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock (desno) in ministrica za kulturo Claudia Roth (levo) v imenu petih nemških muzejev.
Foto Kola Sulaimon/AFP Prvih dvajset bronastih umetnin iz nekdanjega kraljestva Benin sta Nigeriji vrnili nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock (desno) in ministrica za kulturo Claudia Roth (levo) v imenu petih nemških muzejev.
 ?? ?? Pred vrnitvijo beninski bronastih umetnin so v novi palači berlinskeg­a muzeju Humboldt Forum razstavili nekatere artefakte.
Pred vrnitvijo beninski bronastih umetnin so v novi palači berlinskeg­a muzeju Humboldt Forum razstavili nekatere artefakte.
 ?? Foto wikipedija ??
Foto wikipedija

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia