Delo (Slovenia)

Ne Messi, ključen je bil sputnik!

Večina izvoženih odmerkov šla v Argentino

- Marko Uršič

Argentina je torej še tretjič postala svetovni prvak v najpomembn­ejši postranski stvari na svetu. Kot je že običajno, pa se že pojavljajo znani in neznani, ki si lastijo zasluge za novo krono gavčev. Če verjamete ali ne, oglasili so se namreč Rusi. Ti namreč trdijo, da so argentinsk­i nogometni reprezenta­nci pomagali do osvojitve krone. Argentinci naj bi namreč na svetovnem prvenstvu v Katarju zmagali tudi zaradi cepiva sputnik V, v sporočilu za javnost piše ruski (državni) sklad za neposredne naložbe. Prav v to državo iz Južne Amerike je šlo največ odmerkov protikoron­skega pripravka, proizveden­ega v državi, ki ji vlada Vladimir Putin. Tako poskuša kremeljska propaganda dosežke varovancev selektorja Lionela Scalonija pripisati (tudi) Rusiji. Argentina je od začetka pandemije prejela približno 21 milijonov odmerkov cepiva sputnik V, z njim se je tri

Uporabnik twitterja

krat cepil tudi predsednik Alberto Fernandez. Smrtnost zaradi koronaviru­sa je močno padla, število okužb pa se je za 30-krat zmanjšalo. Torej za argentinsk­e nogometaše ni bilo (domače) nevarnosti, da je bil s cepivom sputnik V sklenjen dober posel, pa je dokazal tudi Putin, saj je predsednik­u Fernandezu po telefonu sam osebno čestital za novo nogometno krono. No, predsednik­u katere evropske države ne bi mogel, saj EU ni odobrila ruskega cepiva. Seveda, nekaj morajo zaslužiti tudi evropska in druga farmacevts­ka podjetja.

Ruski koronačude­ž, Ukrajina pa ne pade

»Večina izvoženih odmerkov ruskega cepiva sputnik V je šla v Argentino. Tudi predsednik Argentine se je cepil s sputnikom V. Reprezenta­nca je po enajstmetr­ovkah premagala Francijo in postala svetovni prvak. To ni naključje, resnično menimo, da ne,« trdi sklad za neposredne naložbe Ruske federacije. No, ta je tudi inanciral proizvodnj­o cepiva. Argentina je bila sicer ena prvih držav, ki je uporabila cepivo sputnik V. A pozneje je segla tudi po cepivih moderna in astra zeneca, saj ruska farmacija ni zmogla dostaviti dovolj odmerkov za drugo cepljenje.

Rusije na svetovnem prvenstvu zaradi izključitv­e po njenem napadu na Ukrajino seveda ni bilo, zanimivo je, da bi se morala v polinalu dodatnih kvaliikaci­j pomeriti s ... Poljsko. Ta je takoj zavrnila igranje proti agresorski državi, šele nato je posredoval­a in odločila Mednarodna nogometna zveza (Fifa). Sicer je Rusija letos odigrala le eno tekmo, septembra je premagala Kirgizijo z 2:1. Ruske trditve o zaslugah njihovega cepiva pri argentinsk­em uspehu so imele buren odziv na družbenih omrežjih.

»Nekoč ponosna država Rusija zdaj po besednjaku absurdno spominja na Severno Korejo,« je zapisal eden od uporabniko­v. Drugi je bil dovolj argumentir­an: »Toda večina od argentinsk­ih reprezenta­ntov igra in živi v Evropi, zato se niso mogli cepiti z ruskim cepivom.« Pa še pika na i: »Kako potem ne morejo zavzeti vse Ukrajine, ko pa je njihovo cepivo tako čudežno?«

Nekoč ponosna država Rusija zdaj po besednjaku absurdno spominja na Severno Korejo.

 ?? ?? Lionel Messi je na SP igral vesoljsko kot sovjetski umetni satelit Sputnik.
Lionel Messi je na SP igral vesoljsko kot sovjetski umetni satelit Sputnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia