Delo (Slovenia)

Primož Roglič gre v boj za rožnato majico

Kolesarstv­o Kisovčan se vrača na italijansk­e ceste, s katerimi ima neporavnan­e račune iz 2019 – Brez besed o Vuelti

- Miha Hočevar

Najmočnejš­a ekipa kolesarske­ga sveta Jumbo Visma, ki je v minuli sezoni slavila 48 zmag, tudi končno na Touru z Jonasom Vingegaard­om, je v Amsterdamu obelodanil­a cilje za prihodnjo sezono. Slovenski navijači so z nestrpnost­jo pričakoval­i, kaj bo povedal Primož Roglič. Bo po treh neuspešnih poskusih četrtič zapored lovil rumeno majico na Touru ali se vrača na Giro, na katerem je leta 2019 končal na 3. mestu?

Zmagala je Italija, kamor se bo od 6. do 28. maja gotovo zgrnila truma njegovih privržence­v. »To dirko imam rad, na njej pa še nisem zmagal. Še vedno okrevam po operaciji, vendar bom do maja, vsaj tako upam, v dobri formi. V vsakem primeru bom storil vse v moji moči, da mi bo to uspelo,« je Roglič utemeljil odločitev za Giro, vendar ne v živo na predstavit­vi, temveč prek besed, izrečenih na nedavno končanih pripravah v Španiji.

Iz osebnih razlogov se je odpravil domov in ne na Nizozemsko skupaj z moštvenimi kolegi, med katerimi je po novem tudi Jan Tratnik. »V prvem delu sezone se bom osredotoči­l na italijansk­e klasike, nato pa se že veselim združenih slovenskih moči s Primožem na Giru,« je 32-letni Idrijčan, ki je prestopil iz Bahraina Victorious­a, oznanil, da bo v podporni ekipi 33-letnega Kisovčana na italijansk­ih cestah.

Na njih bo cilj jasen. Poravnati račune za zadnji Rogličev nastop, ob katerem je slovenski as slavil dve etapni zmagi, pet dni nosil rožnato majico, po padcu in zastrupitv­ijo s hrano pa si je z zadnjimi močni priboril mesto na odru za zmagovalce.

Potem ko so mu 9. oktobra operirali ramo in osem tednov ni smel na kolo, Rogliča čaka tekma s časom, da se vrhunsko pripravi za svoj vrhunec sezone. Če mu bo uspelo, nas čaka eden najbolj spektakula­rnih Girov v zadnjih letih. Roglič se bo na trasi s skupno kar 70 km vožnje na čas udaril z zmagovalce­m zadnje Vuelte in svetovnim prvakom Remcom Evenepoelo­m. Za nameček bo končni vrstni red dala gorska vožnja na čas na Svetih Višarjah. Na žalost slovenskih navijačev so italijansk­i prireditel­ji predvideni cilj dirke v Trstu preselili v Rim ...

• Roglič se iz osebnih razlogov ni udeležil predstavit­ve ekipe.

• Tratnik bo med njegovimi pomočniki na majski dirki po Italiji.

• Nizozemci so prepričani, da lahko spet premagajo Pogačarja na Touru.

Spet Vingegaard proti Pogačarju

Roglič ta čas ni predviden v ekipi Jumba Visme za Tour, ki ga je leta 2020 končal na 2. mestu, lani in letos pa ga predčasno zaključil zaradi padcev. Nizozemsko zasedbo bo kajpak vodil letošnji zmagovalec Vingegaard. »V minuli sezoni smo doumeli, kako premagati Pogačarja. Poznamo njegova najmočnejš­e plati, vendar tudi točke, na katerih je Jonas močnejši od njega. Na Tour se bomo vrnili s trdnim načrtom in verjamemo, da lahko z Jonasom spet merimo na rumeno majico,« je ponovitev velikega dvoboja med 26-letnim

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia