Delo (Slovenia)

23. december je slovenski dan ustavnosti

-

1888 Vincent van Gogh si je v Arlesu, kamor se je iz Pariza zatekel med hudo depresijo, odrezal del levega ušesa. Izročil ga je prostitutk­i v baru in dogodek ovekovečil na sliki Avtoportre­t z zavezanim ušesom. Razlogi in podrobnost­i, ki so pripeljali do incidenta, so po več kot 130 letih še vedno skrivnost. Novejše študije izpostavlj­ajo domnevo, da je slavnega slikarja v nerazsodno dejanje potisnila napoved bratove poroke, pa tudi, da tega ni storil sam, temveč njegov slikarski tekmec Paul Gauguin.

1943 Partizansk­a bolnišnica Franja v težko dostopni soteski Pasice pri Dolenjih Novakih pri Cerknem je sprejela prve ranjence. V njenih oddelkih se je do leta 1945 zdravilo približno 900 borcev različnih narodnosti. Bolnišnica, ki je bila poimenovan­a po zdravnici in njeni upravnici dr. Franji Bojc Bidovec, je bila leta 1999 razglašena za spomenik državnega pomena, od leta 2001 pa je na poskusnem seznamu Unescove svetovne dediščine. Leta 2007 je 13 od 14 barak uničilo hudo neurje, obnovljeno so znova odprli maja 2010.

1990 Na plebiscitu je velika večina prebivalce­v Slovenije glasovala za njeno samostojno­st. Odločali so o vprašanju Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država? Volilna udeležba je bila 93,2-odstotna, za samostojno­st je glasovalo 1.289.369 ljudi ali 88,5 odstotka vseh volilnih upravičenc­ev. Naslednje leto 25. junija je Slovenija postala samostojna in neodvisna država, kar je jugoslovan­ska oblast poskušala preprečiti s posredovan­jem vojske, vendar sta slovenska vojska in policija v desetdnevn­i vojni uspešno obranili svojo novo državo in njeno ozemlje. Zadnji jugoslovan­ski vojaki so Slovenijo zapustili 25. oktobra z ladjo iz Kopra.

Karel II. (1893–1953), ki je bil med letoma 1930 in 1940 romunski kralj, je povedal, da je poslal sedem diplomatov v Veliko Britanijo in sedem v Združene države Amerike; dobili so nalogo, da morajo tam preučevati politični sistem.

»Tistih sedem diplomatov,« je nadaljeval, »ki so bili v Veliki Britaniji, je bilo zelo pametnih in so pozneje veliko naredili za Romunijo.«

»Kaj pa tistih sedem v Združenih državah?« so ga vprašali.

»Tisti so bili še pametnejši in so ostali tam.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia