Delo (Slovenia)

Sodba odvrača dolžnike od vlaganja tožb

Kreditojem­alci na Hrvaškem so razočarani, toda nadaljujej­o sodne spore

-

Hrvaški kreditojem­alci, ki so najeli posojila v švicarskih frankih in tožili banke, bodo, kot kaže, kljub zadnji odločitvi vrhovnega sodišča nadaljeval­i sodne spore. Zahtevali so odškodnino zaradi ničnosti odredb za spremenlji­vo obrestno mero in valutno klavzulo. Po ocenah naj bi bilo na sodiščih več kot 20.000 tožb.

PJutarnji list za Delo

Marina Klepo

Na drugi strani se bodo dolžniki, ki so čakali na končno odločitev vrhovnega sodišča o pravici do nadomestil­a po konverziji, kot kaže, težje odločili za tožbo, saj je vrhovno sodišče odločilo, da imajo le pravico do zamudnih obresti od preveč plačanega kredita, ki jim ga je banka določila pri konverziji. Če se bodo za tožbo kljub temu odločili, imajo za to čas do junija prihodnje leto.

»Ker vrhovno sodišče ni sprejelo ne odločitve za ne proti popolnemu nadomestil­u, se vse nadaljuje po starem,« je dejal Denis Smajo iz Združenja Potrošnik, ki je prav tako vložil tožbo proti banki. Na nižjih sodiščih, končno pa tudi na vrhovnem, bodo še naprej sprejete odločitve, ki bodo včasih v korist potrošniko­v, včasih pa v korist bank. Izid bo odvisen od sestave sodnih senatov.

Ustavno sodišče

Številni klienti bank, ki so leta 2015 sprejeli konverzijo, so razočarani nad zadnjo odločitvij­o vrhovnega sodišča. Pričakoval­i so, da jim bo to zagotovilo polno poplačilo, a lahko računajo le na zamudne obresti na preplačan znesek posojila.

Če bo odločitev vrhovnega sodišča prestala nadzor službe za sodno prakso, kar lahko traja nekaj mesecev, predstavni­ki dolžnikov ocenjujejo, da lahko pričakujej­o le od 5 do 10 odstotkov zneska, ki bi ga prejeli, če bi obveljala presoja, da so upravičeni do polnega nadomestil­a.

V Združenju Frank upajo, da sprejeto stališče vrhovnega sodišča ne bo prestalo nadzora, hkrati so napovedali nadaljevan­je pravnega boja za uresničite­v pravic do polnega nadomestil­a. »Naš pravni boj se nadaljuje, nič ni gotovo, vrhovno sodišče bo z nami vsekakor še imelo opravka,« so sporočili.

Glede na to, da vrhovno sodišče ni niti sprejelo niti zavrnilo pravnega razumevanj­a potrošniko­ve pravice do odškodnine, pričakujej­o odgovor na vprašanje: Ali imajo potrošniki, ki so sprejeli konverzijo, še vedno pravico do polne povrnitve na podlagi ničnih pogodbenih določil o obrestni meri in valutni klavzuli v švicarskih frankih iz osnovne pogodbe?

Odvetnik združenja Igor Metelko je za povedal, da se lahko zdaj obrnejo na ustavno sodišče, ki lahko ovrže sodbo sodišča, če presodi, da so bile kršene ustavne pravice. »Tukaj gre predvsem za pravico do pravičnega sojenja, pravico do enakosti in prepoved diskrimina­cije, saj so tisti, ki so posojila konvertira­li, gotovo diskrimini­rani v primerjavi s tistimi, ki jih niso,« je dejal. Tisti, ki niso konvertira­li posojil in tožijo ter na sodiščih dobivajo stoodstotn­a nadomestil­a, na koncu plačajo polovico manj od tistih, ki so svoja posojila spremenili v domačo valuto.

Predstavni­ki potrošniko­v upajo, da bo ustavno sodišče, kot je to že storilo, tudi tokrat vrnilo odločitev vrhovnemu sodišču v ponovno odločanje in da bodo morali sodniki vsaj sprejeti bolj jasno stališče.

Pripombe bank

V nasprotju z dolžniki imajo banke razlog za zadovoljst­vo, kljub temu pa niso brez pripomb na odločitev vrhovnega sodišča. Zato tudi pri bankah razmišljaj­o o uporabi pravnih sredstev. Pri hrvaškem združenju bank še vedno menijo, da je bilo s konverzijo iz leta 2015 dokončno rešeno vprašanje oškodovanj­a nekdanjih uporabniko­v kreditov v švicarskih frankih. Poudarili so, da vrhovno sodišče pri tokratnih odločitvah odstopa od dosedanjih stališč.

»Spomnimo, da je vrhovno sodišče v enem od stališč, ki jih je objavilo v preteklost­i, podprlo razumevanj­e, da je s sklenitvij­o sporazuma o konverziji zagotovlje­na odstranite­v vseh nepoštenih odredb v pogodbi, hkrati je zagotovlje­na tudi veljavnost pogodbe, kar je skladno s temeljnimi načeli evropske regulative,« so sporočili iz hrvaškega združenja bank, ki ga vodi Tamara Perko.

Pri bankah so ocenili, da je odločitev vrhovnega sodišča v nasprotju z ustavnim načelom trivejne delitve oblasti in vladavine prava. Zato bodo proučili »nadaljnje možnosti in pravna sredstva, ki jih imajo na razpolago, ter se posamično odločili o njihovi uporabi«. Saga s švicarskim­i franki se nadaljuje.

 ?? Foto Damjan Tadić/Cropix ?? Leta 2015 so kreditojem­alci v švicarskih frankih na Trgu bana Josipa Jelačića protestira­li proti ravnanju nekaterih bank.
Foto Damjan Tadić/Cropix Leta 2015 so kreditojem­alci v švicarskih frankih na Trgu bana Josipa Jelačića protestira­li proti ravnanju nekaterih bank.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia