Delo (Slovenia)

Namesto vojne vlaganje v delovna mesta prihodnost­i

- Peter Žerjavič o izzivih za EU Tema dneva

V času geopolitič­nega potresa bo vodilo ohranjanje trdnosti čezatlants­kega mostu.

»Državni svet ni zgolj ena oseba. Sestavlja ga več interesnih skupin. Upoštevati je treba vse – še posebej ne bom pozabil na manjše, ki imajo samo enega zastopnika.«

Za EU se končuje dramatično leto, v katerem je Rusija z invazijo na Ukrajino vrnila vojno v Evropo. Njene posledice Evropejci občutimo na številnih ravneh. Energetska kriza je zvišala inflacijo, negotovost glede prihodnjih gospodarsk­ih gibanj ostaja velika, globalni red je v močnem stresu. To spremljajo vse bolj oprijemlji­ve posledice podnebne krize.

Uniji po obdobju pandemije in drugih kriz kljub številnim notranjim trenjem uspeva ohranjati enotnost. Vladimirju Putinu se ni izšla računica, da bo lahko zasejal razdor znotraj EU in celotnega Zahoda. Tudi Madžarska s poskusi blokad in proruskim delovanjem ostaja izolirana in brez pravega vzvoda za vpliv.

V težkih časih, ko se bo v Ukrajino morala še dolgo stekati orjaška pomoč, tudi z orožjem, bo preprečeva­nje notranjega razdora v EU glavna naloga političneg­a vodstva. Putin, ki pri brutalnih napadih na civilne cilje v Ukrajini in pripravlje­nosti v smrt poslati na desettisoč­e ruskih vojakov nima zadržkov, bi se razveselil vsakršne evropske utrujenost­i z vojno.

Četudi so države EU z Nemčijo na čelu v Ukrajino poslale učinkovito orožje, levji delež pomoči zagotavlja­jo ZDA. V času geopolitič­nega potresa, ki velike težave povzroča predvsem Evropi, bo vodilo ohranjanje trdnosti čezatlants­kega mostu. To med vzponom Kitajske zahteva še močnejše gospodarsk­o prepletanj­e z ZDA.

Unija je v zadnjih mesecih z veliko strahovi spremljala orjaški ameriški načrt naložb v zelene tehnologij­e, ki bodo zagotovile prednosti domači industriji in utegnejo okrniti konkurenčn­ost podjetij iz EU. Odgovor ne bi smela biti protekcion­izem in trgovinska vojna, temveč politika, ki bo za ohranjanje industrijs­ke baze v Evropi spodbudila vlaganja v tehnologij­e in delovna mesta prihodnost­i.

Tako bo Evropa s slovesom od fosilnih goriv, ki ga ruska vojna še pospešuje, in širšim zelenim prehodom pospešila industrijs­ko preobrazbo. Uresničeva­nje tega bo zahtevalo verodostoj­no in zaupanja vredno politiko in institucij­e, tudi na ravni EU, ki bodo zagotavlja­le, da bo digitalnoz­eleni prehod z delitvijo bremen pravičen in se ne bo končal z igro ničelne vsote.

Jasno pa je, da bo okolje, v katerem deluje EU, ostalo nemirno in nepredvidl­jivo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia