Delo (Slovenia)

Energetska luknja večja od bančne

Prenova sistema 670 milijonov evrov za HSE in Eles sta zgolj prva obroka večdesetmi­lijardnega vložka

- Karel Lipnik

Letošnje reševanje podjetij elektroene­rgetike je le podlaga za začetek sanacije, preoblikov­anja in posodobitv­e elektroene­rgetskega sistema, ki bodo davkoplače­valce stali vsaj 12,5 milijarde evrov, skupni znesek pa se bo do sredine prihodnjeg­a desetletja lahko približal tudi 20 milijardam evrov.

Pol milijarde evrov za dokapitali­zacijo HSE, 170 milijonov evrov za dokapitali­zacijo Elesa in 1,2 milijarde evrov (neučinkovi­tih) državnih poroštev, danih podjetjem slovenske elektroene­rgetike, nikakor niso zgolj posledica letošnjih razmer. Vsaj dokapitali­zacijo HSE je mogoče povezati tudi z dolgim obdobjem slabega načrtovanj­a in slabih poslovnih potez, ki jih je skok cene energentov le delno razkril. Načrtovanj­e zloglasneg­a Teša 6 je bilo polno nepravilno­sti in napač

12,5 mrd €

bodo davkoplače­valce stali sanacija, preoblikov­anje in posodobite­v elektroene­rgetskega sistema nih podatkov, sledilo pa mu je več let načrtnega prikrivanj­a razmer, neustrezni­h in nezadostni­h naložb in slabega vzdrževanj­a. Tudi pri dokapitali­zaciji Elesa ni mogoče izključiti vpliva načrtovane­ga brezplačne­ga prenosa Taluma na državo.

V škripcih je skoraj ves elektroene­rgetski sistem. Od proizvajal­cev, kjer je država v preteklost­i, delno zaradi administra­tivnih ovir, zapostavlj­ala gradnjo in načrtovanj­e obnovljivi­h virov, distribute­rjev, ki ne zmorejo investicij v podnebni prehod, in prodajalce­v, ki so s trga izrinili neodvisno konkurenco.

Ključna izziva proizvodnj­e elektrike sta drugi blok jedrske elektrarne in usoda Termoelekt­rarne Šoštanj. Nerešeno je tudi vprašanje vključitve malih virov, ki pa je povezano s sanacijo distribuci­jskega omrežja. Okoli pet milijard evrov znaša vrednost nujnih investicij v distribuci­jsko omrežje do leta 2030. Peterica distribute­rjev nima te investicij­ske sposobnost­i in že v preteklih letih so morali izbirati med najnujnejš­imi naložbami, čeprav so zanje porabili ves razpoložlj­ivi denarni tok.

Dodajmo še, da so družbe v energetiki zadnja leta veliko sredstev porabile tudi za koncentrac­ijo lastništva prodajalce­v energije. Slovenski maloprodaj­ni trg zdaj obvladuje peterica prodajalce­v, ki čakajo na povračilo škode zaradi omejenih cen.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia