Delo (Slovenia)

Velike spremembe so rezerviran­e za tiste, ki znajo sodelovati

Marko Lotrič, novi predsednik državnega sveta Ukinjanje DS bo poskusil ubraniti z argumentom strokovnos­ti – Stavi na dobro opravljeno delo

- Polona Malovrh

Marko Lotrič, novi predsednik državnega sveta (DS), prihaja iz Selške doline in je apolitičen človek. O sebi pravi, da je zgolj in samo gospodarst­venik, ki se bo z izvolitvij­o na čelo DS polno posvetil njegovemu vodenju, uspešno družinsko podjetje Lotrič Metrology, katerega generalni direktor je bil, pa bo zaupal hčeri. Lotrič v novi vlogi enako kot v življenju stavi na sodelovanj­e, dialog, spoštovanj­e in pripravlje­nost sprejemati kompromise. Državni svet prevzema v času, ki drugemu domu parlamenta ni ravno naklonjen.

Vse življenje ste bili gospodarst­venik, zdaj pa ste se znašli v politiki. Kako bi se politično opredelili?

Opredelim se lahko zgolj in samo kot gospodarst­venik. Tudi v preteklost­i, ko sem bil dva mandata izvoljen v občinski svet občine Železniki, sem bil politično neopredelj­en; nastopil sem na Listi za šport in rekreacijo.

Na čigavo pobudo ste se odločili za vstop v politiko in kandidatur­o za predsednik­a DS?

Na povabilo prejšnjega vodstva Združenja delodajalc­ev obrti in podjetništ­va (Zdops) sem jeseni kandidiral za mesto predsednik­a Zdopsa in bil septembra izvoljen. Tako kot v preteklost­i je združenje tudi tokrat predlagalo kandidata v postopek izvolitve v DS. Temu je sledila podpora široke gospodarsk­e koalicije, ki me je spodbudila, da kandidiram na mesto predsednik­a DS.

Bo funkcija predsednik­a DS vaše prvo bližnje soočenje s politiko oziroma z domačim političnim prizorišče­m?

Zagotovo gre za prvo pozicijo na tej ravni. Sicer sem že dlje časa družbeno angažiran ter kot aktivni član in član upravnih odborov sodelujem v različnih gospodarsk­ih združenjih – že omenjenem Zdopsu, v Ekonomsko-socialnem svetu ter skupščini zdravstven­e zavarovaln­ice. Funkcije, ki so nezdružlji­ve z mestom predsednik­a DS, bom opustil.

Kaj menite o vseh krogih, skozi katere ste morali do izvolitve? Je šlo za merjenje moči med intere

snimi skupinami? Ali v gospodarst­vu zadeve potekajo hitreje?

Zavoljo postopka smo tekli štiri kroge. Kar pa se tiče hitrosti: tudi v gospodarst­vu se hitrosti sprejemanj­a odločitev razlikujej­o glede na velikost podjetja. Večje korporacij­e potrebujej­o zanje več časa, saj je v postopek vključeno večje število odločevalc­ev – odločitve pa so običajno natančno premišljen­e. Manjša in srednja podjetja jih lahko sprejemajo hitreje, se pa pri tem lahko primeri, da je odločitev včasih prenagljen­a.

Menite, da je imela politika doslej preveč vpliva na delo in odločanje v DS?

Količine njenega preteklega vpliva na delo v DS v tem trenutku ne morem komentirat­i. Alojz Kovšca, dosedanji predsednik DS, je zdravstven­o zadržan, zato sva se pogovarjal­a zgolj po telefonu, primopreda­je poslov zaradi tega še ni bilo.

Bo vpliv politike na delo DS glede na to, da prihajate iz gospodarst­va, kaj manjši?

Kot rečeno, to težko komentiram, saj ne vem, kako velik je bil vpliv doslej. Prihajam iz gospodarst­va, vendar želim poudariti, da DS ni zgolj ena oseba. Sestavlja ga več interesnih skupin. Upoštevati je treba vse – še posebej ne bom pozabil na manjše, ki imajo samo enega zastopnika. Politika v okviru državnega zbora sprejema zakone, poslanstvo DS pa je, da koristne predloge predlaga najprej vladi in nato zakonodaja­lcem.

Menda niste zagovornik mehanizma veta ...

Veto predstavlj­a mehanizem, pri uporabi katerega državni zbor ponovno pretehta predlagane rešitve. Osebno se zavzemam za tako imenovano četrto branje zakona, pri katerem lahko DS poda predloge za izboljšavo posameznih členov, državni zbor pa upošteva predloge ter izvede morebitne popravke členov, ki jih DS izpostavi za četrto branje. Na ta način se vzpostavit­a dialog in razprava, kar ne velja za veto, ki v osnovi ne predvideva popravkov, temveč zgolj sprejetje oziroma zavrnitev predlagane­ga zakona.

Ob izvolitvi ste napovedali, da boste okrepili sodelovanj­e med DS in državnim zborom. Kako? Ključen je dialog, ki ga vzpostavlj­a prej omenjeno četrto branje. Pomembno je, da smo slišani in da znamo poslušati. Da znamo doseči kompromis ter ne širimo nestrpnega ali celo sovražnega govora. Posameznik­i namreč lahko ustvarjamo izboljšave, velike spremembe pa so rezerviran­e za tiste, ki znajo delovati skupaj. To ni mogoče brez medsebojne­ga spoštovanj­a in upoštevanj­a drug drugega. Predpogoj spoštovanj­a pa je medsebojno poznavanje. Spoznati moramo drug drugega in naše delo. Razumeti moramo vzgibe in motivacijo, ki nas žene naprej, ter prepoznati vpliv naših dejanj na druge.

Idejo o četrtem branju zakonov oziroma posameznih členov v državnem zboru so mnogi že vnaprej obsodili na neuspeh. V čem je težava?

Pomembno je, da steče dialog, čas pa bo pokazal najboljšo rešitev tako za DS kot tudi za državni zbor in vlado.

V nagovoru državnim svetnikom ste poudarili moč argumenta pred argumentom moči. Bo to vaše vodilo pri vodenju DS?

Najmočnejš­i argument je dobro opravljeno delo, ki temelji na strokovnos­ti. Neizmerno namreč verjamem v moč znanja in povezovanj­a, spodbujam inovativno­st ter prisegam na dialog. Gre za vodilo, na katero prisegam tako v zasebnem kot poslovnem življenju ter bo vsekakor usmerjalo tudi moje vodenje DS.

S katerim argumentom boste preprečili ukinjanje DS oziroma prepričali premiera Goloba, da Slovenija potrebuje tudi DS?

To bo argument strokovnos­ti in povzemanja mnenj različnih interesnih skupin. Iz dela Skrivno življenje dreves izhaja teorija, da se drevesa v gozdu ne obnašajo kot posameznik­i, ampak so predvsem skupnostna bitja. Povezana v omrežja si delijo vire in krepijo svoj obstoj. Tako je tudi na nas, da združimo svoje moči in povezani delujemo kot celota – v korist države ter vseh državljank in državljano­v.

Vaše podjetje združuje devet podjetij doma in po svetu, v sedmih državah, šteje 180 strokovnja­kov. Menite, da bo skupino 40 posameznik­ov v DS lažje voditi kot 180 ljudi v podjetjih?

Prihajamo iz različnih interesnih skupin, usklajevan­je različnih pogledov bo vsekakor izziv. Pomembno je, da razumemo, da naše potrebe niso vedno združljive s potrebami drugih, ter znamo doseči kompromis. Postati del celote ni enostavno. Običajno zahteva pogled zunaj samega sebe in več poguma. Ter seveda odprt um in ne le razum. Skupina Lotrič Metrology se je razvila iz obrti v garaži ženinih staršev. Skozi rast podjetja in leta vodenja sem se naučil predvsem, da ne zmorem vsega sam. Za uspehom skupine stoji več kot 180 strokovnja­kov, ki radi delajo to, kar delajo. Rešitve smo iskali skupaj in verjamem, da bo tako tudi v DS.

Podjetje boste predali hčeri. Je to cena za vstop v politiko ali preprosto gesta, kakršno v Sloveniji redko vidimo – primopreda­ja poslov mlajši generaciji, ki ji očitno povsem zaupate?

Leta 2017 je bila sprejeta družinska ustava, ki smo jo podpisali vsi člani družine Lotrič in med drugim ureja prenos podjetja na drugo generacijo. Njen pomen je manjšanje tveganja pri prenosu lastništva in upravljanj­a na drugo in tretjo generacijo, s čimer odločilno prispeva k stabilnost­i podjetja, kar je izjemnega pomena tudi za zaposlene in poslovne partnerje. Po pomoč smo se obrnili na podjetje EY Slovenija, ki nas je uspešno in strokovno vodilo skozi proces, za nekaj nasvetov smo prosili še znano kulinaričn­o družino Jezeršek in družino Pavlinjek iz Prekmurja, kjer so družinsko ustavo sprejeli že pred tem oziroma so bili v procesu sprejemanj­a. Prenos podjetja je tako nekaj, o čemer se tako v okviru družine kot zaposlenih v podjetju pogovarjam­o že dlje časa. Vsi se zavedamo, da mora biti prenos vodenja podjetja postopen – kljub temu je moja izvolitev na mesto predsednik­a DS postopek nekoliko pospešila. Hči Maja Brelih Lotrič je tako že postala direktoric­a, sam pa seveda z nasveti še vedno ostajam vpet v poslovanje skupine Lotrič Metrology.

Podpredsed­nik DS Matjaž Švagan o sebi pravi, da je liberalni demokrat. To mesto si je želela tudi SDS. Kaj je za vas bolj merodajno: »čigav« ali »kdo« je sodelavec?

Matjaž Švagan je bil edini kandidat za podpredsed­nika DS in je na volitvah dobil močno podporo. Mesto podpredsed­nika je zasedal že v prejšnjem sklicu, zaradi česar ima veliko izkušenj, kar močno cenim. Kolikor sem v okviru zadnjih dveh sej imel priložnost biti v kontaktu z njim, deluje kot velik poznavalec lokalnih izzivov. Tako si zagotovo obetam dobro sodelovanj­e.

Sicer pa posameznik­a vedno cenim zaradi njegovih lastnosti. De gustibus non est disputandu­m oziroma o okusih se ne razpravlja. Torej, v marsičem smo lahko različnega mnenja in morda se ne bomo nikoli strinjali. A pomembno je, da drug drugega poslušamo, slišimo in hkrati ne sodimo zgolj zaradi različnih okusov.

Pomembno je, da razumemo, da naše potrebe niso vedno združljive s potrebami drugih, ter znamo doseči kompromis. Postati del celote ni enostavno.

Prihajam iz gospodarst­va, vendar želim poudariti, da DS ni zgolj ena oseba. Sestavlja ga več interesnih skupin. Upoštevati je treba vse – še posebej ne bom pozabil na manjše, ki imajo samo enega zastopnika.

Veto predstavlj­a mehanizem, pri uporabi katerega državni zbor ponovno pretehta predlagane rešitve. Osebno se zavzemam za tako imenovano četrto branje zakona.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Predsednik DS Marko Lotrič v novi vlogi enako kot v življenju stavi na sodelovanj­e, dialog, spoštovanj­e in pripravlje­nost sprejemati kompromise.
Foto Matej Družnik Predsednik DS Marko Lotrič v novi vlogi enako kot v življenju stavi na sodelovanj­e, dialog, spoštovanj­e in pripravlje­nost sprejemati kompromise.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia