Delo (Slovenia)

Nataša Pirc Musar prevzela posle

Predsednic­a republike Borut Pahor se je od funkcije poslovil z vojaškimi častmi Napis na vhodu v predsedniš­ko palačo že spremenjen v žensko obliko

- Be. B., STA

Nataša Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniš­kih volitev izvoljena za predsednic­o republike, je včeraj uradno prevzela posle od svojega predhodnik­a Boruta Pahorja. Njemu je tako potekel drugi petletni mandat na čelu države. Primopreda­ja je potekala po vnaprej določenem protokolu s postrojem vojaške častne čete pred predsedniš­ko palačo.

Že pred začetkom uradne primopreda­je je Pirc Musarjeva na twitterju delila fotograijo, s katero je pokazala, da je na vhodu v predsedniš­ko palačo že spremenjen napis iz moške v žensko obliko: Predsednic­a Republike Slovenije.

V spremstvu soproga Aleša Musarja je ob 11. uri prispela pred predsedniš­ko palačo, kjer je igrala policijska godba, del Prešernove ceste pa je bil zaprt za promet. Kot vrhovna poveljnica slovenskih obrambnih sil je pregledala častno enoto Slovenske vojske in nato po rdeči preprogi stopila do novega sedeža svojega uradovanja, kjer jo je sprejel dosedanji predsednik Pahor s partnerico Tanjo Pečar. Pričakali so jo tudi člani njene ožje ekipe, katero je predstavil­a v preteklih dneh.

Pahor postal nekdanji predsednik

Za zaprtimi vrati sta se nato Borut Pahor in Nataša Pirc Musar pogovarjal­a na štiri oči, zatem pa se je Pahor po desetih letih oziroma dveh mandatih od funkcije predsednik­a poslovil z vojaškimi častmi in tako tudi uradno postal nekdanji predsednik republike. Sledil je odhod novoizvolj­ene predsednic­e in njenega soproga v vladno palačo. Uradna slovesnost predaje poslov je bila s tem končana.

Pirc Musarjeva je kot predsednic­a države v državnem zboru prisegla v četrtek na slavnostni seji DZ. Napovedala je, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanst­vo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogrožene suverenost, enakopravn­ost, pravičnost in socialnost, je še dejala in dodala, da s tem dnem vstopa »v prvo bojno vrsto državljans­kega poguma«.

Po slovenski ustavni ureditvi predsednik republike predstavlj­a Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnos­ti omejene; med njimi so razpisovan­je volitev v državni zbor, razglašanj­e zakonov, postavljan­je in odpoklic veleposlan­ikov ter odločanje o pomilostit­vah. Ustava predsednik­u republike poleg tega daje predlagaln­o funkcijo med drugim v primeru imenovanja predsednik­a vlade, ustavnih sodnikov in sodnega sveta.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Nekdanji predsednik Borut Pahor in nova predsednic­a Nataša Pirc Musar ob slavnostni predaji poslov
Foto Črt Piksi Nekdanji predsednik Borut Pahor in nova predsednic­a Nataša Pirc Musar ob slavnostni predaji poslov

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia