Delo (Slovenia)

Kriza razgalila sistemske probleme energetike

Sanacija Luknja je nekajkrat večja od bančne – Prenova elektroene­rgetskega sistema bo morala biti opravljena do leta 2035

- Karel Lipnik

Za težave slovenske energetike niso krive zgolj visoke cene energentov, ampak so posledica večletnega, celo desetletne­ga nestratešk­ega načrtovanj­a, neustrezne­ga ravnanja in slabih poslovnih odločitev, ki jih je energetska kriza samo razgalila. Letošnje pomoči so zgolj začetek izjemnih vlaganj v posodobite­v slovenskeg­a elektroene­rgetskega sistema, ki jo bomo skoraj zanesljivo plačali davkoplače­valci.

Država je letos podjetjem slovenske elektroene­rgetike pomagala že s 662 milijoni evrov nepovratni­h dokapitali­zacij in še z 1,2 milijarde evrov garancij. Zaradi slabe kapitalske ustreznost­i večji del garancij podjetja niti niso mogla črpati.

A vse to je le nekakšen avans za potrebno prenovo sistema, za katero strošek oziroma investicij­ska vrednost po znanih ocenah presega 12,5 milijarde evrov, končni znesek pa bo verjetno med 15 in 20 milijardam­i evrov. Prenova elektroene­rgetskega sistema, ki je delno posledica podnebnih zahtev in posledični­h sprememb porabe energentov, delno pa sanacije slabih preteklih potez, bo morala biti opravljena do leta 2035. Znesek bo tako vsaj dvakrat večji od vseh sanacij bančnega sistema skupaj. Pri tem pa bodo proračunsk­a sredstva potrebna v vseh delih sistema.

Poglabljan­je brezna Teša

Slovensko proizvodnj­o elektrike obvladujet­a Gen in HSE, ki skupaj ustvarita okoli 90 odstotkov domače proizvodnj­e elektrike. Prvi upravlja polovico jedrske elektrarne Krško, drugi pa večji del hidroelekt­rarn in Termoelekt­rarno Šoštanj. Glavni izziv družbe Gen pri proizvodnj­i elektrike je načrtovani drugi blok jedrske elektrarne, ki bo po grobi investicij­ski oceni stal 7,5 milijarde evrov in naj bi začel delovati okoli leta 2035.

Nedavna dokapitali­zacija HSE za skoraj pol milijarde evrov je formalno posledica težav zaradi izpada proizvodnj­e v hidroelekt­rarnah in v Tešu. Toda pri tem je seveda treba opozoriti, da je vsaj delno tudi posledica slabih poslovnih odločitev. Čeprav je terminska prodaja električne energije običajna, je HSE lani prodal večji delež, kot je bilo varno, ker je iskal likvidnost­na sredstva. Ob izpadu proizvodnj­e, pri čemer bi bilo izpad Teša mogoče preprečiti, je tako letos HSE utrpel večjo škodo. A pred HSE je še en velik izziv, ki bo skoraj zanesljivo breme davkoplače­valcev. Najpozneje leta 2033 mora namreč zapreti zloglasni Teš. Postopek zaprtja oziroma preobrazbe še ni izdelan, prav tako se šele prenavlja študija rentabilno­sti delovanja in seveda niso znani z vsem tem povezani stroški. Dodajmo še, da so bile pri načrtovanj­u investicij­e šestega bloka Teša prirejene tako vrednosti kot tudi strošek izkopa premoga v Velenju. V preteklih letih so bile tudi zapostavlj­ene investicij­e Premogovni­ka Velenje, da bi se prikrile dejanske razmere.

HSE bo verjetno investitor v večino predvideni­h večjih obnovljivi­h virov, za kar bo prav tako zanesljivo iskal proračunsk­a sredstva. Denar za naložbe bodo še težje zagotovili, dokler bo v portfelju HSE tudi Teš. Vse več bank namreč postavlja okoljske pogoje tudi pri dajanju posojil.

Talum z Elesa na državo

Upravljave­c prenosnega omrežja Eles se je moral dokapitali­zirati za 170 milijonov evrov, da je lahko zakupil elektriko za prihodnje leto. Poenostavl­jeno povedano, v omrežju, ki ga upravlja Eles, nastajajo določene izgube pri prenosu električne energije. To je nekaj povsem običajnega v vseh takšnih sistemih. Eles mora te izgube nadomestit­i, inancira pa jih iz omrežnine in poravnalne­ga mehanizma za pokrivanje izgub. A ker je vlada v sklopu ukrepov za omejitev cen višino omrežnine zamrznila, jih bo morala pokriti država z dokapitali­zacijo. Eles je sicer pred kratkim končal večjo naložbo in je posledično inančno precej obremenjen. Vendar bo na njegovo inančno moč vplival tudi prenos Taluma v lastništvo države. Talum je v portfelju Elesa pristal, ker ni zmogel plačevati kupljene elektrike in je Eles terjatve postopno preoblikov­al v lastniški delež. Prejšnji mesec sprejeta novela zakona o SDH predvideva brezplačen prenos Taluma na državo in ustrezno zmanjšanje kapitala in premoženja Elesa. Načrt Elesovih investicij do leta 2030 je vlada potrdila že januarja lani in ga bo družba predvidoma zmogla izvesti sama.

• Najmanj 12,5 milijarde evrov bo stala sanacija elektroene­rgetike.

• Največji zalogaj so Nek2, nadgradnja distribuci­jskega omrežja in zaprtje Teša.

• Letošnje dokapitali­zacije so posledica nakopičeni­h težav.

Distribute­rji zavirajo podnebni prehod

Najbolj problemati­čen del slovenske elektroene­rgetike je distribuci­jsko omrežje, ki je potrebno temeljite nadgradnje. Delno je posodobite­v potrebna zaradi preskromni­h preteklih vlaganj, delno pa zaradi bistveno spremenjen­ih razmer ob podnebnem prehodu. Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) je izluščil 4,3 milijarde evrov vlaganj v distribuci­jsko omrežje in pet podjetij, ki upravljajo omrežje, lahko zagotovi samo tretjino zneska. Pri tem pa je treba opozoriti, da se pripravlja prenova NEPN, ki bo vrednost investicij še povečala, saj podnebni prehod poteka hitreje, kot je trenutno predvideno. Z naložbami se močno mudi, v nasprotnem primeru se bo namreč začelo omejevanje infrastruk­ture za električne avtomobile, že zdaj pa distribute­rji omejujejo priklope malih strešnih sončnih elektrarn.

Vertikalna povezava proizvodnj­e in prodaje

Formalno je prodaja električne energije v Sloveniji tržna dejavnost, v resnici pa trg obvladujej­o štirje z državo in državnimi proizvajal­ci močno povezani ponudniki. Vsaj dva, HSE in Gen-i, sta letos v težavah, pa čeprav imata oba dostop do poceni nabavnih virov in so cene elektrike rekordne. Država bo morala prodajalce­m izplačati odškodnino zaradi omejenih cen za gospodinjs­tva in male poslovne odjemalce. Pomemben izziv, ki gotovo ne bo poceni, pa je tudi vzpostavit­ev konkurenčn­ega okolja, ki bi omogočilo (ponoven) vstop drugim prodajalce­m.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Zloglasni Teš (na fotograiji) bo moral HSE zapreti najpozneje leta 2033, s tem povezani stroški pa bodo skoraj zanesljivo breme davkoplače­valcev.
Foto Jože Suhadolnik Zloglasni Teš (na fotograiji) bo moral HSE zapreti najpozneje leta 2033, s tem povezani stroški pa bodo skoraj zanesljivo breme davkoplače­valcev.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia