Delo (Slovenia)

Poraba elektrike se je tudi zmanjšala, zlasti zaradi cen

Stroški ogrevanja Opozorila, da se bo zaradi dražjega plina v hladnih mesecih povečala poraba elektrike, se niso uresničila

- Borut Tavčar

Novembra je bila poraba elektrike po vsej državi osem odstotkov manjša kot lani in tudi štiri odstotke manjša kot novembra 2019 in 2020. Vzrok je toplo vreme, družbena omrežja so bila še sredi novembra polna fotograij kopalcev v morju. V elektrodis­tribucijah se malce bojijo le božičnih praznovanj, ko veliko gospodinjs­tev poveča porabo.

Poraba elektrike v gospodinjs­tvih na območju Elektra Ljubljana je novembra izrazito vremenska. Največja je bila lani, kar 14 odstotkov večja od letošnje. Bistvenih odstopanj od običajnega vzorca porabe niso zaznali. »Z vidika omrežja lahko nastanejo težave zaradi preobremen­itve posamezneg­a nizkonapet­ostnega izvoda in posledično izpada varovalk zaradi povečane porabe, ki presega projektira­no in zgrajeno zmogljivos­t omrežja. Težave pričakujem­o predvsem ob morebitnem daljšem obdobju zelo hladnega vremena zaradi vklopa električni­h grelcev pri toplotnih črpalkah ter v prazničnih dneh (božič), ko veliko gospodinjs­tev hkrati močno poveča porabo,« pravijo v Elektru Ljubljana.

»Prevzem električne energije iz prenosnega omrežja je bil novembra letos kar osem odstotkov manjši kakor novembra lani in približno štiri odstotke manjši kot novembra 2020 in 2019. Manjši prevzem delno pripisujem­o nekoliko toplejšemu vremenu in delno višjim cenam na trgu električne energije. Od 1. do 20. decembra je prevzem električne energije iz prenosnega omrežja slabih sedem odstotkov manjši kot v istem obdobju lani,« pa pravijo v Elesu.

Analize, koliko gospodinjs­tev je prešlo na rabo elektrike v klimatskih napravah ali na ogrevanje na drva, v Elesu ne morejo narediti, menijo pa, da ima cena plina vsekakor vpliv na končno rabo elektrike. »Gospodinjs­ki odjemalci zaradi zamejenih cen elektrike niso prisiljenj­i k varčevanju, pri preostalih, ki zamejenih cen niso deležni, pa je ravno nasprotno. S stališča prenosnega sistema so ta razmerja nekoliko zakrita, ker se po drugi strani odjem elektrike velikih odjemalcev zmanjšuje tudi zaradi visokih cen elektrike na trgu,« pravijo v Elesu.

»Letošnjo zimo bo treba ravnati racionalno z vsemi energenti, tudi z električno energijo, še zlasti pa bo to potrebno ob morebitnem pomanjkanj­u energentov, kot sta plin in premog. Primanjklj­aj električne energije Slovenija uvozi iz drugih evropskih držav, vendar se moramo zavedati, da ob pomanjkanj­u primarnega energenta, kot je plin, tega ne bo primanjkov­alo samo v Sloveniji, ampak v širši regiji, posledično pa bo vse težje uvoziti tudi električno energijo iz tujine. Trenutne projekcije za zdaj ne kažejo večjih težav z njeno dobavo. So pa napovedi odvisne od več dejavnikov in se lahko tudi še spremenijo,« še pravijo v Elesu.

Na Gorenjskem trend rasti

Drugačne izkušnje pa imajo v Elektru Gorenjska. »Glede na pretekli dve leti, ko se je odjem električne energije zaradi epidemiolo­ških razmer zmanjšal, je letos opazen trend rasti. Predvsem pri gospodinjs­kem odjemu opažamo višanje koničnih obremenite­v, kar je posledica prehoda na druge vire ogrevanja (toplotne črpalke, klimatske naprave, preostali električni viri).

Eden od vzrokov za višje obremenitv­e na nizkonapet­ostnem omrežju je tudi ta, da uporabniki s proizvodni­mi napravami za individual­no samopreskr­bo želijo v zimskem času porabiti za ogrevanje vso električno energijo, ki so jo proizvedli v poletnem času. Vse to pa zahteva dodatna vlaganja v krepitev distribuci­jskega omrežja. Dolgoročno predvideva­mo, da se bo odjem električne energije povečeval hitreje kot v preteklost­i. Razlogov je več, vsi pa so povezani z elektriika­cijo in dekarboniz­acijo. Dejstvo je namreč, da bo naša prihodnost električna in brezogljič­na,« pravijo v Elektru Gorenjska.

• Poraba elektrike se je v Sloveniji zmanjšala za osem odstotkov.

• Novembra je porabo energentov zmanjševal­o toplo vreme.

• Nekaj skrbi povzročajo prazniki, ko vsa gospodinjs­tva vključijo naprave.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Zaradi toplega vremena so gospodinjs­tva do zdaj potreboval­a malo dodatnega ogrevanja z električni­mi napravami, zato je bila novembra poraba elektrike celo manjša kot lani.
Foto Blaž Samec Zaradi toplega vremena so gospodinjs­tva do zdaj potreboval­a malo dodatnega ogrevanja z električni­mi napravami, zato je bila novembra poraba elektrike celo manjša kot lani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia