Delo (Slovenia)

Tanja Fajon: Ugled države se je izboljšal

Pregled leta Vlada je zunanjo politiko po mnenju ministrice vrnila državljano­m

- Jure Kosec

Menjava oblasti v Sloveniji je imela po mnenju zunanje ministrice Tanje Fajon transforma­tiven učinek na slovensko zunanjo politiko in na ugled države v Evropski uniji ter soseščini. Zunanja politika je bila po njenih besedah »vrnjena državljano­m in gospodarst­vu«, Slovenija pa je zaradi tega znova prepoznana kot zagovornic­a evropskih vrednot, vladavine prava in človekovih pravic. »Dve leti smo bili priča ukradeni zunanji politiki, ki je služila le partikular­nim interesom vladajoče stranke,« je Tanja Fajon dejala med novinarsko konferenco, na kateri je predstavil­a dosežke svojega ministrstv­a od prevzema položaja junija letos. S tem je spomnila na mandat vlade Janeza Janše, pod katero je Slovenija stkala tesnejša zavezništv­a z najbolj problemati­čnimi članicami Evropske unije, z Madžarsko na čelu. Vlada Roberta Goloba se je na oblast povzpela z ambicijo, da državo vrne v prejšnje tirnice.

Po mnenju ministrice je Slovenija s svojo zunanjo politiko in aktivnostj­o še posebej povečala svojo verodostoj­nost in ugled na Zahodnem Balkanu. Njena iniciativa za dodelitev statusa kandidatke za vstop v EU Bosni in Hercegovin­i je proti koncu leta obrodila sadove. Pomemben dogodek za regijo bo tudi širitev schengensk­ega območja na Hrvaško s prvim januarjem prihodnje leto. Schengen je nekaj najbolj otipljiveg­a v povezovanj­u EU, a po ministriči­ni oceni hkrati zrel za resno reformo.

O nadaljnji pomoči Ukrajini ni dvoma

Deset mesecev po izbruhu vojne v Ukrajini je Fajonova poudarila, da bo Slovenija še naprej pomagala napadeni državi v njenem boju za ozemeljsko suverenost in celovitost, rekoč, da je vsako prilaščanj­e ozemlja s silo nedopustno. »Grozljivo je, kolikšno je število civilnih žrtev, kako močno je poškodovan­a civilna infrastruk­tura,« je poudarila Tanja Fajon, pri tem pa izpostavil­a vse večje število žrtev med otroki in primere njihove nasilne deportacij­e v Rusijo.

Od nastopa Golobove vlade je Slovenija pomagala Ukrajini v humanitarn­em, materialne­m in vojaškem smislu. Humanitarn­a pomoč, ki jo je poslala v to državo, je po ministriči­nih besedah bistveno presegla delež celotne slovenske humanitarn­e pomoči za ves svet v lanskem letu.

Vojna v Ukrajini je Slovenijo po uvedbi sankcij proti Rusiji prisilila v iskanje alternativ­nih virov energije kot tudi novih gospodarsk­ih priložnost­i po izgubi ruskega trga. Ministrstv­o je pri obojem odigralo aktivno vlogo, sodelovalo je tudi pri podpisu pogodbe Geoplina z alžirskimi oblastmi za dobavo zemeljskeg­a plina za Slovenijo. »Brez sporazuma bi bila plinska preskrba Slovenije letošnjo zimo nepredvidl­jiva,« je poudarila zunanja ministrica.

Od začetka mandata so na MZZ zelo okrepili aktivnosti v sklopu kandidatur­e Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov v obdobju 2024–2025. Tanja Fajon se je izognila neposredne­mu ocenjevanj­u možnosti za uspeh v tekmi z Belorusijo, ki se poteguje za isti sedež, a je vseeno izrazila prepričanj­e, da bo Sloveniji s kandidatur­o uspelo, če bo za njo stala vsa slovenska politika. Pri pridobivan­ju podpore si želi tudi pomoč uglednih osebnosti, vendar ministrstv­o za zdaj z nikomer ni pripravlje­no skleniti pogodbe o takšnem sodelovanj­u. To vključuje tudi nekdanjega predsednik­a Boruta Pahorja, ki se ga je omenjalo kot možnega posebnega odposlanca.

 ?? ??
 ?? ?? Slovenija je po mnenju Tanje Fajon še posebej povečala svojo verodostoj­nost in ugled na Zahodnem Balkanu.
Slovenija je po mnenju Tanje Fajon še posebej povečala svojo verodostoj­nost in ugled na Zahodnem Balkanu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia