Delo (Slovenia)

Poslancu Magyarju prenehal mandat

- Izidi bodo objavljeni v uradnem listu, sti funkcij nezdružlji­vopredvido­ma nadomestil Andrej Kosi, da bi domačiji,

Ministrstv­o za okolje in prostor je ministrstv­u za izobraževa­nje, znanost in šport izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo Narodne in univerzite­tne knjižnice – NUK II. Prihodnje leto bosta izdelana projekt za izvedbo gradnje NUK II in projekt za razpis, nato pa bo pripravlje­n še razpis za izvajalca gradbenih, obrtnih in instalacij­skih del (GOI). Hkrati bodo potekale arheološke raziskave in izvedba vrtin za toplotne črpalke. Gradbena dela se bodo začela predvidoma konec leta 2023 oziroma v začetku leta 2024, so sporočili z ministrstv­a za izobraževa­nje. Projekt NUK II je ocenjen na dobrih sto milijonov evrov. S. K.

Državni zbor je včeraj razglasil rezultate novembrski­h referendum­ov o zakonih o Radiotelev­iziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajn­i oskrbi. Vse tri zakone so volivci na referendum­ih potrdili.

nato bodo lahko zakoni začeli veljati. Sejo so poslanci SDS obstruiral­i, ker pritožniku še ni bila vročena odločitev vrhovnega sodišča. Po mnenju zakonodajn­o-pravne službe DZ to za pravnomočn­ost odločitve ni pogoj. Predsednik programske­ga sveta RTVS Peter Gregorčič pa je za sredo sklical novinarsko konferenco o vložitvi pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS. Kot prvopodpis­ani pobudnik ustavne presoje bo pojasnil razloge za njeno vložitev. Avtor pobude Matej Avbelj bo prestavil njene vsebinske poudarke. S. K.

Državni zbor se je seznanil s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za lendavskeg­a župana. Zaradi

mu je s tem prenehal mandat poslanca. Magyarja bo v parlamentu

o čemer pa mandatno-volilna komisija DZ še ni odločala, je poročala STA. S. K. protirefor­macije 23. decembra 1600 pred ljubljansk­o Mestno hišo sežgali enajst vozov »prepovedan­ih« knjig, 9. januarja 1601 pa še tri vozove, skupaj okoli 2000 prvih slovenskih knjig, je predsednik Slovenskeg­a protestant­skega društva Matjaž Gruden opozoril na neodzivnos­t ministrstv­a za kulturo glede Trubarjeve domačije. Kot je dejal, tudi novo vodstvo molči kljub številnim pozivom društva, ki bi morala biti »romarsko središče in katedrala slovenskeg­a naroda«, uredili kulturni status, inančno pomoč in obisk v okviru šolskih programov.

P. Z.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia