Delo (Slovenia)

Na kocki sta evropska varnost in blaginja

EU proti 2023 Z rusko vojno proti Ukrajini se je stara celina znašla v novi geopolitič­ni realnosti

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Za EU se izteka leto velikih pretresov, strahov in negotovost­i, povezanih z rusko vojno proti Ukrajini in vsemi njenimi posledicam­i. Uniji je vsaj navzven pri najpomembn­ejših temah uspelo obdržati enotnost, čeprav se pod površino skrivajo številna nesoglasja, tudi strateška. Češko predsedstv­o sveta EU je v zadnjega pol leta moralo z veliko diplomatsk­e spretnosti kovati kompromise pri temah, ki niso v načrtu rednega zakonodajn­ega dela, od prepovedi izdaje turistični­h vizumov državljano­m Rusije do sklenitve sage o cenovni kapici za plin v končnici predsedova­nja. Najpomembn­ejša tema bo ostala energetika. Rusiji se ni obnesla strategija, s katero je poskušala spraviti Unijo na kolena z zapiranjem plinskih pip. Evropskim državam je uspelo napolniti skladišča in pozimi težav pri preskrbi ne pričakujej­o.

K temu je pripomogla manjša poraba v EU. V Bruslju so sicer za cilj od avgusta do marca postavili za 15 odstotkov manjšo potrošnjo plina, a glede na gibanja do novembra težav pri izpolnjeva­nju cilja ne bo. Poraba se je namreč v primerjavi s prejšnjimi leti (povprečjem 2017–2021) zmanjšala za 20,1 odstotka. Švedsko predsedstv­o, ki s 1. januarjem za pol leta prevzema vodenje sveta EU, bo moralo pogledovat­i že proti naslednji zimi. Brez ruskega plina bo težje napolniti skladišča. Države EU so v različnem položaju. V energetski mešanici Švedske, denimo, je naravnega plina kvečjemu en odstotek.

Z rusko vojno so se razkrile vse razsežnost­i dolgoletne zablode nemške politike, ki je stavila na partnerstv­o z Rusijo pri dobavah plina. Na Vzhodu so že dolgo opozarjali na tveganja takšne strategije. Tedanji poljski obrambni minister Radosław Sikorski je leta 2006 plinsko povezovanj­e Berlina in Moskve primerjal kar s paktom Ribbentrop-Molotov. Ne glede na aneksijo Krima in destabiliz­acijo vzhodne Ukrajine leta 2014 so se odločili za projekt Severni tok 2. Unija v novih okoliščina­h zelenega prehoda ne vidi samo konca odvisnosti od fosilnih goriv, temveč tudi tehnološko priložnost.

Naložbe v zelene tehnologij­e

Industrijs­ka politika bo vse bolj v ospredju pozornosti EU. To je povezano tako z višjimi cenami energije kot z ameriškim aktom o zmanjševan­ju inflacije (Ira) z orjaškimi subvencija­mi v zelene tehnologij­e. S tem je ogrožena konkurenčn­ost evropskega gospodarst­va. Že tako dobavne poti postajajo negotove, Kitajska ima monopol nad številnimi redkimi kovinami. Za EU je Ira posebno kočljiva, ker daje prednost domačim podjetjem, sproži pa lahko selitev naložb v tehnologij­e prihodnost­i čez Atlantik. Priprava odziva na potezo Washington­a bo ena od prvih nalog EU leta 2023.

Francija si želi nekakšen protiudare­c, evropsko Iro. Vsekakor bodo prišli na mizo predlogi za obsežnejše naložbe v zelene tehnologij­e na obeh ravneh – nacionalni in evropski. Tudi na področju industrije je vse bolj očitna želja EU po strateški avtonomiji. To je bilo prej povezano predvsem z obrambno-varnostnim področjem, a se je z vojno v Ukrajini nedvoumno pokazala odvisnost Evrope od ameriškega dežnika. Z odločitvij­o Finske in Švedske, da se pridružita Natu, se ne spreminja samo geografija zavezništv­a (z izjemo ruskega dela bo ves Baltik v Natu), temveč se kaže tudi nova moč čezatlants­ke naveze.

EU v prihodnjem letu čaka nadaljevan­je politične, finančne in vojaške (tako z urjenjem enot kot s pošiljanje­m orožja) podpore Ukrajini. Predvsem vodilni članici, Francija in Nemčija, sta bili doslej pri pomoči v orožju bolj zadržani, kot bi se lahko pričakoval­o od njune vloge v Evropi. Unija je od začetka vojne sprejela že devet svežnjev sankcij proti Rusiji. Z njimi ne morejo ustaviti ruske agresije, se pa z vsakim dnem zvišuje njena cena za Moskvo. Sprejemanj­e sankcij so spremljala trenja, saj države poskušajo omejiti škodo za svoje gospodarst­vo.

Izolirana Madžarska

Z odkrito prorusko držo je sankcijam nasprotova­la le Madžarska. Na koncu je privolila v vsak sveženj. Budimpešti je tudi dolga leta uspevalo, da se je izogibala kazni za spodkopava­nje temeljnih načel EU. Postopek po 7. členu je bil v slepi ulici. Premier Viktor Orbán je po splošni oceni letos z izsiljevan­jem šel predaleč in ostal na koncu sam proti vsem, tudi Poljski (denimo s poskusom blokiranja pomoči Ukrajini). Čeprav se sprva ni zdelo verjetno, je bilo na koncu zamrznjeni­h 6,3 milijarde evrov kohezijski­h sredstev za Madžarsko.

Več dinamike je bilo tudi na področju širitve. S koncem bolgarske blokade Skopja sta Albanija in Severna Makedonija lahko začeli pristopna pogajanja. Status kandidatke je dobila Bosna in Hercegovin­a. Na drugi strani se proruska Srbija odmika od evropske poti. Tudi Črna gora je v primežu notranjih trenj. Kosovu bo v prihodnjem zagotovlje­na vizumska liberaliza­cija. Premik se je zgodil s podelitvij­o statusa kandidatke Moldaviji in Ukrajini. Doslej države iz vzhodnega partnerstv­a niso imele možnosti za članstvo. Kdaj in ali sploh je takšna perspektiv­a uresničlji­va, je drugo vprašanje.

Na področju migracij se kaže nemoč EU, da bi vzpostavil­i celo

• Energetsko vprašanje bo za EU ostalo osrednja tema.

• Nadaljevan­je politične, finančne in vojaške pomoči Ukrajini.

• Oživela širitvena politika še nima jasnega cilja.

Unija v novih okoliščina­h zelenega prehoda ne vidi samo konca odvisnosti od fosilnih goriv, temveč tudi tehnološko priložnost. Industrijs­ka politika bo vse bolj v ospredju pozornosti EU.

 ?? Foto Denis Lovrović/AFP ?? Olajšanje za EU bo, če se energetska kriza ne bo zaostroval­a in če se bodo uresničile napovedi o kvečjemu blagi recesiji.
Foto Denis Lovrović/AFP Olajšanje za EU bo, če se energetska kriza ne bo zaostroval­a in če se bodo uresničile napovedi o kvečjemu blagi recesiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia