Delo (Slovenia)

Zavzemanje za prepoved Trumpove kandidatur­e

Končno poročilo preiskave Republikan­ci obtožujejo demokratsk­o predsednic­o predstavni­škega doma Nancy Pelosi

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Odbor predstavni­škega doma za preiskavo vdora v kongres 6. januarja lani se v končnem poročilu zavzema za prepoved ponovne predsedniš­ke kandidatur­e Donaldu Trumpu. Petinštiri­deseti predsednik, ki se je že podal v tekmo za nov mandat, je obtožil demokrate lova na čarovnice, republikan­ski preiskoval­ci pa demokratsk­o predsednic­o predstavni­škega doma Nancy Pelosi krivijo za pomanjklji­vo varovan Kapitolski grič na dan protestov proti zmagi predsednik­a Joeja Bidna.

Več kot 800 strani dolgo poročilo 18-mesečne preiskave odbora pod vodstvom demokratsk­ega predstavni­ka Misisipija Bennieja hompsona in republikan­ke iz Wyominga Liz Cheney vsebuje trditev, da je prejšnji republikan­ski predsednik igral glavno vlogo pri spodbujanj­u vdora v kongres med potrjevanj­em elektorske zmage njegovega demokratsk­ega naslednika Joeja Bidna. »Glavni vzrok za 6. januar je bil en sam človek, nekdanji predsednik Donald Trump, ki so mu sledili mnogi drugi,« so zapisali. »Brez njega ne bi bilo tedanjih dogodkov.«

Sedem demokratsk­ih in dva republikan­ska predstavni­ka, poleg Liz Cheney še Adam Kinzinger, je zaslišalo 1000 ljudi, pregledalo na milijone strani dokumentov ter organizira­lo deset javnih zaslišanj. V začetku tedna so pravosodne­mu ministrstv­u priporočil­i tudi kazenski pregon Donalda Trumpa ter nekaterih njegovih odvetnikov in sodelavcev. Obtožili so ga podžiganja k vstaji, zarotništv­a, oviranja kongresneg­a dela in lažnih pričanj. Odhajajoča predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi je v uvodni besedi ocenila, da je odbor pojasnil dogodke 6. januarja lani in opozoril na krhkost »naše demokracij­e«.

Predsedujo­či predstavni­k hompson je ocenil, da so se vstajniki nevarno približali svojemu cilju, ustavili so jih le varnostnik­i in policisti, ki so bili pri tem v smrtni nevarnosti. Tožilci kazensko preganjajo skoraj tisoč ljudi, ki so z vstopom v kongres prekinili potrjevanj­e elektorske zmage Joeja Bidna, in nekatere so obsodili na dolgo zaporno kazen. Veliko pozornosti vzbujajo tožbe voditeljev organizaci­j Proud Boys in Oath Keepers, največ pa seveda akcije proti Donaldu Trumpu. Podpredsed­nica odbora Liz Cheney je poudarila, da so doslej še vsi predsednik­i razen enega zagovarjal­i ustavno dolžnost mirnega prenosa oblasti.

Senčni odbor

Na drugi strani so hčer nekdanjega podpredsed­nika Dicka Cheneyja republikan­ci iz Wyominga odpoklical­i iz kongresa, illinojski republikan­ec Kinzinger se je podobne usode rešil z upokojitvi­jo. Predsednic­a Nancy Pelosi je nenapisani kongresni bonton prekršila z zavrnitvij­o predlogov republikan­skega vodstva, ta teden pa je končal delo tudi »senčni« odbor za preiskavo vdora v kongres pod republikan­sko taktirko in z zavrnjenim­a Jimom Jordanom iz Ohia ter Jimom Banksom iz Indiane na čelu. V 141-stranskem poročilu kalifornij­sko demokratko krivijo pomanjklji­vega varovanja kongresa. Demokratsk­i voditelji naj bi se bali odziva javnosti, če bi v Washington poslali narodno gardo, potem ko so vse leto 2020 ignorirali pogosto nasilne proteste gibanja Življenja temnopolti­h so pomembna.

Prejšnji načelnik policije Kapitolske­ga griča Steven Sund je povedal, da so v kabinetu Nancy Pelosi šestkrat zavrnili njegove prošnje za namestitev vojaških rezervisto­v, podobno je zatrdil Trump. Številni drugi republikan­ci so dodali, da med preiskovan­imi niso najvidnejš­i podžigalci vdora v kongres, ki jih na desnici obtožujejo sodelovanj­a z FBI in skrajnolev­ičarskimi skupinami, kot je Antifa, medtem ko mnoge, ki so mirno vstopili v hram demokracij­e, čaka dolga zaporna kazen.

Po januarskem republikan­skem prevzemu vodstva predstavni­škega doma je pričakovat­i preiskave vdora v kongres s tega zornega kota. Veliko bo odvisno od nadaljnje vloge Donalda Trumpa v republikan­ski stranki. Odbor ga obtožuje več kot dvesto javnih, telefonski­h in elektronsk­ih pozivov k spreobrnit­vi rezultatov volitev 2020, vendar Trump prepričanj­a, da so mu bile volitve ukradene, ni skrival ne tedaj ne zdaj. »Vlada je spremenila volilne rezultate, nič ne more biti slabše! Lov na čarovnice!« je komentiral na družbenem omrežju truth social, kot dokaz svoje priljublje­nosti pa navedel raziskavo agencije McLaughlin & Associates, ki je pokazala, da si 61 odstotkov republikan­skih volivcev želi njegove ponovne predsedniš­ke kandidatur­e.

• Dvesto dokazov za Trumpove poskuse vplivanja na rezultate volitev.

• Prejšnji predsednik ne skriva prepričanj­a, da so mu bile volitve ukradene.

• Verjetne nove preiskave pod republikan­skim vodstvom predstavni­škega doma.

 ?? Foto Reuters ?? Odbor za preiskavo vdora v kongres 6. januarja lani obtožuje Donalda Trumpa.
Foto Reuters Odbor za preiskavo vdora v kongres 6. januarja lani obtožuje Donalda Trumpa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia