Delo (Slovenia)

Operacija tudi uradno postaja vojna

Ruska agresija »Pozivov k miru na žalost ni bilo slišati,« so se v Kremlju odzvali na obisk ukrajinske­ga predsednik­a Zelenskega

- Boris Čibej

»Washington se je odločil, da se bo z Rusijo bojeval do zadnjega Ukrajinca,« je izjavil tiskovni predstavni­k ruskega predsednik­a Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah bodo ameriški obrambni sistemi patriot »legitimna tarča«, ko bodo pripeljani v Ukrajino, zahodna vojaška pomoč pa da Rusiji ne bo preprečila uresničitv­e ciljev v zahodni sosedi.

Včeraj je Peskov povedal, da je Rusija veliko dosegla vsaj pri enem cilju »posebne vojaške operacije« proti Ukrajini. »Lahko rečemo, da je bil dosežen velik premik pri demilitari­zaciji,« je povedal. Tako je komentiral nedavne izjave svojega šefa Putina, da »če vojaško ukrajinski obrambni sistem še ni uničen, se k temu odločno približuje«. Ruski predsednik je povedal tudi to, da bo njihova vojska uničila »zastarele« ameriške sisteme protizračn­e obrambe patriot, ki so jih obljubili Ukrajini. Po njegovih besedah je rusko orožje boljše od tistega, ki ga bodo Američani poslali Ukrajincem.

V Kijevu so dejali, da bodo svoj načrt »mirovnega sporazuma« predstavil­i februarja, približno takrat, ko bo minila prva obletnica ruskega napada na njihovo državo, so visoki uradni viri zaupali novinarjem ameriškega poslovnega časnika Wall Street Journal. Aleksander Darčijev z ruskega zunanjega ministrstv­a je včeraj povedal, da Moskva ne bo sedla za pogajalsko mizo, dokler bodo v Ukrajini delovali »Natovi inštruktor­ji in najemniki«. Generalni sekretar te čezatlants­ke organizaci­je Jens Stoltenber­g je pred dnevi izjavil, da se lahko rusko-ukrajinski konlikt konča le za pogajalsko mizo, a da bo pogajanja pospešila zgolj zahodna vojaška pomoč Kijevu.

Peskov je pred dnevi povedal, da orožje, ki ga Zahod pošilja Ukrajini, zgolj veča konlikt in ne pomeni »nič dobrega za Ukrajino«. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pred kratkim izračunal, da je 27 zahodnih držav za vojaško pomoč Ukrajini doslej namenilo 97 milijard dolarjev, »kar je precej več, kot so dobili Američani v Afganistan­u«. Po njegovih besedah je del te oborožitve že v rokah teroristov. »Ni jasno, v čigavih rokah bo jutri to orožje iz Ukrajine,« je povedal Šojgu, ki je včeraj znova obiskal ruske vojake na fronti.

Prijavil Putina

Ruski predsednik je v četrtek presenetil z izjavami o tem, kaj se dogaja v zahodni sosedi. Doslej je bilo v Rusiji dovoljeno tamkajšnje dogajanje označevati zgolj z izrazom »posebna vojaška operacija«, tiste, ki so uporabili besedo »vojna« ali ji celo nasprotova­li, so kazensko preganjali. V četrtek je sam Putin izjavil, da si njegova država prizadeva, da bi se ta »vojna« v Ukrajini čim prej končala. »Mi se pogajanjem nismo odpovedali, samo vodstvo Ukrajine je samemu sebi prepovedal­o sesti za pogajalsko mizo,« je izjavil ruski predsednik. »Naš cilj je končati to vojno,« je izjavil ruski predsednik. Doslej so v Rusiji preganjali in zaprli veliko ljudi, ki so rusko »posebno operacijo« v Ukrajini imenovali s prepovedan­im izrazom »vojna«, zato se je opozicijsk­i poslanec lokalnega parlamenta v Sankt Peterburgu Nikita Juferjev odločil, da bo predsednik­a države prijavil generalnem­u tožilstvu.

»Vladimir Putin je vojno imenoval vojna. Ukaza o koncu posebne operacije ni bilo, vojne še niso razglasili. Za takšne besede o vojni so obsodili nekaj tisoč ljudi. Zato sem pristojnim organom prijavil Putina, da bo odgovarjal za širjenje laži o ruski vojski,« je povedal Juferjev.

O tem, kakšni so zares cilji Moskve v njeni zahodni sosedi, so doslej ugibali zgolj analitiki. Nekateri od njih so ugotovili, da je zdaj prvič sam poveljnik ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov povedal, da je glavna naloga vojske, da v celoti »osvobodi« uporniški republiki na vzhodu Ukrajine, ki ju je Rusija kot neodvisni državi priznala še pred začetkom vojaškega napada na zahodno sosedo. Po besedah Gerasimova je fronta zdaj dolga 815 kilometrov, zahodni komentator­ji pa pravijo, da ruske sile kopljejo obrambne jarke in da se obeta »zamrznitev« spopadov. Ukrajina je za osvobodite­v nekaterih območij drago plačala, za zmage je bilo »ubitih na tisoče ukrajinski­h vojakov in porabljene­ga ogromno artilerijs­kega streliva«, so pred dnevi zapisali v časniku New York Times. Njihovi poročevalc­i so izračunali, da so letos ukrajinske sile vsak teden porabile več artilerijs­kih izdelkov, kakor jih v enem mesecu proizvede celotna ameriška vojaška industrija.

• Rusi pravijo, da bodo ameriški patrioti legitimni cilj.

• Moskva: Zahodno orožje za Ukrajino v rokah svetovnih teroristov.

• Ker je izrekel prepovedan­o besedo, so Putina ovadili tožilstvu.

 ?? ?? V Kremlju obžalujejo, da se med obiskom ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega v ZDA niso pogovarjal­i o mirni rešitvi krize.
V Kremlju obžalujejo, da se med obiskom ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega v ZDA niso pogovarjal­i o mirni rešitvi krize.
 ?? Foto Feisal Omar/Reuters ??
Foto Feisal Omar/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia